A jó szexuális élet titkai

Valami újat szeretne kipróbálni az ágyban, de nem tudja, hogyan hozza fel a témát? Több szexre vagyik vagy éppen kevesebbre, jobbra? Valamikor az életében mindenki találkozik ezekkel a problémákkal, amelyeket igen nehéz kezelni. Ebben segítenek a szexuálterapeuták.

A problémát általában a rossz kommunikáció okozza: akik tudnak dolgaikról, vágyaikról, kételyeikről, problémáikról beszélni, azoknak a szexuális élete is egyértelműen jobb. Természetesen nem mindenki kész arra, hogy beszéljen legintimebb dolgairól. Nekik vélhetően jól jönnek szexuálterapeutáktól begyűjtött tippek, amelyek segíthetnek abban, hogy problémáink nagy részén javíthassunk. Akár már ma este is.

Próbáljuk, amit próbálni lehet

Nincs kedve hozzá, partnerének viszont nagyon is? Ne állítsa le azonnal! A legtöbb nőnél nem fordul elő spontán vágy, rá kell vezetni őket - mondjak Michael Aaron pszichoterapeuta és szexológus. A nők többségének szüksége van arra, hogy megérintsék, megcsókolják és simogassák, mielőtt beindulna a szexuális vágy. Úgyhogy mondjon nyugodtan igent a szexre (vagy legalábbis az előjátékra), még akkor is, ha nincs sok kedve hozzá.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha elkezdtük, akkor be kell fejeznünk. A pillanat hevében nem is tudjuk, hogy milyen érzések önthetnek el minket pár percen belül, úgyhogy ha valami nem esik jól vagy abba akarjuk hagyni, nyugodtan szóljunk és hagyjuk abba. Mindig van egy másik nap, amikor újra lehet kezdeni.

Ne törődjön bele, ha nem jó a szex! A szex elemi ösztönünk, egyik legfontosabb örömforrásunk - elvileg. De mit látunk a gyakorlatban? Kihűlt kapcsolatokat, ellaposodott szexuális életet. És ami még rémisztőbb, ezt a többség nem tekinti problémának. Pedig a szex tanulható, jobbá tehető.

Készüljünk rá

A szex nem "történik meg" csak úgy, főként egy kemény, fárasztó nap végén. Aaron szerint a párkapcsolatok mintegy 15 százalékában a felek nem szexeltek legalább fél éve. És hogy mit lehet tenni ez ellen? Tegyük prioritássá az intimitást és a gyengédséget - a szex ezek után magától fog jönni.

Vannak helyzetek, amikor komolyabban kell dolgoznunk azon, hogy az érzékiséget visszahozhassuk az életünkbe: viselkedjünk kedvesebben, gyengédebben egymással, úgy, ahogy a párkapcsolat elején is!

Készüljünk többre

Sok terapeuta szerint nem rossz ötlet előre eltervezni, hogy mikor fogunk a héten szexelni. Ha azonban intenzívebb és izgalmasabb szexuális életet akarunk, akkor Aaron szerint írjunk össze egy bakancslistát, kérjük meg párunkat, hogy tegyen ugyanígy, aztán nézzük meg, mi a közös rajta - a folytatást már nem is kell részletezni.

szex
Ne féljünk elmondani, kiélni vágyainkat! Fotó: Getty Images

Az agyunkat is hangoljuk rá

A libidónk olyan, mint egy gép - vannak módok arra, hogy bekapcsoljuk, bemelegedjünk, felizguljunk és utána hagyjuk továbbfutni a dolgokat. De sokan vannak, akik nem tudják pontosan, hogy mi izgatja fel őket vagy mi veszi el a kedvüket a dolgoktól. Sokat segíthet ebben, ha erotikus irodalmat olvasunk, ilyen témájú podcastokat hallgatunk vagy csak fantáziálunk ezekről.

Egy barát is segíthet

Nem feltétlenül a hálószobában, bár ha mindketten ezt akarjuk, akkor miért ne? Igazából arra gondoltunk, hogy sokat segíthet, ha egy barátunkkal vagy egy bizalmasunkkal beszélgethetünk a témáról, ugyanis sok kérdésünket megválaszolhatja, kételyeinket eloszlathatja. Ha elbeszélgetünk velük arról, hogy mennyit szexelünk, mennyit kellene, mennyire vagyunk elégedettek vagy mit kellene csinálnunk egy adott helyzetben, az felér egy szexuálterapeutával. Egy jóbarát még abban is segíthet, hogy rájöjjünk, mi miért nem működik szexuális életünkben.

Nem tudjuk, hogyan vezessük fel a témát? Említsünk meg egy (tényleges vagy kitalált) cikket, amelyet egy magazinban vagy az interneten olvastunk.

Vigyázzunk magunkra

Fontos, hogy kialudjuk magunkat, rendszeresen mozogjunk és a stresszt is minimalizáljuk. Ha ezeket nem csináljuk, annyira lemerülhetünk, hogy a szexben sem az örömöt fogjuk látni, hanem csak a belefektetendő energiát. Foglalkozzunk magunkkal - minél több energiánk lesz, annál jobban fog minden sikerülni!

Vonzónak kell éreznünk magunkat

A régóta együtt élő pároknál valószínűleg alábbhagyott a vágy, eltűnt a szex, de annak is kisebb az esélye, hogy meglepjék egymást akár apró kedvességekkel, akár bókokkal. Pedig ha azt érezzük, hogy szeretve vagyunk és vonzónak találnak minket, az kifejezetten fontos. Ha rá tudjuk venni párunkat arra, hogy flörtöljön velünk és megint vonzónak és szexinek érezzük magunkat, jó úton vagyunk.

És van még egy dolog: tudja, hogy mi a legizgatóbb dolog egy nőn a férfiak számára? Nem a mellek és nem is a fenék. A határozottság. Ha valaki jól érzi magát a bőrében és tud úgy szexelni, hogy nem kell lekapcsolnia hozzá a villanyt, az mindenkinek nagyon izgató. Ez utóbbi mozzanat is igen fontos: ha nem érezzük magunkat jól a testünkben és elégedetlenek vagyunk valamelyik testrészünkkel, az gyorsan elveheti a kedvünket a szextől.

Legyünk nyomozók egy kicsit

Ha kitaláljuk, hogy igazából miből erednek a problémáink azzal gyakorlatilag meg is oldhatjuk őket. Van, aki azt hiszi, hogy a nőket nem kell hogy érdekelje a szex, mert valakitől ezt hallotta. Mást megbántottak régen és ezt hordozza a mai napig. Okozhatja a problémákat az is, ha nem bízunk meg a másikban. A problémák száma végtelen, de a megoldásoké véges: gondolkodjunk és kommunikáljunk!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.