Kiderült, mennyire utálunk takarítani

Megcsináljuk, mert meg kell - de vajon meddig mennénk el, hogy megússzuk a tavaszi nagytakarítást?

Hogyan takarítsuk otthonunkat, hogy ezáltal is csökkenthessük a koronavírus-fertőzés kockázatát? Részletek itt.

Ha tavasz, akkor nagytakarítás. Persze többségünk megcsinálja, mert így szoktuk, illetve így kell, hogy egy kicsit felfrissüljön az otthonunk. De vajon mennyien szeretnék megúszni a tavaszi nagytakarítást, és mit vállalnának be inkább helyette? Egy friss, kétezer amerikai felnőtt részvételével készült felmérésből kiderült, hogy bizony a válaszadók 55 százalékának ez az év legrettegettebb időszaka. Sokan még abban is benne lennének, hogy megtesznek valami extrém dolgot, csak ne kelljen kitakarítaniuk otthon.

A többség egyáltalán nem szereti a tavaszi nagytakarítást
A többség egyáltalán nem szereti a tavaszi nagytakarítást. Fotó: Getty Images

A legutáltabb takarítási feladatok

A válaszadók 34 százaléka szívesebben menne az amerikaiak által egyébként igencsak gyűlölt állami gépjárműhivatalokba (DMV), ugyanennyien futnának inkább egy mérföldet, 22 százalék pedig egy szörnyű frizurát is inkább elviselne, csak ne kelljen a tavaszi nagytakarítással foglalkoznia. Az emberek többsége azért nem szereti ezt a tevékenységet, mert nagyon időigényes: sokaknak körülbelül öt órát vesz el az életéből, mások pedig akár egy teljes munkanapon, nyolc órán át dolgoznak otthonuk alapos tisztaságáért.

A legkevésbé kedvelt feladatok között is első a külső-belső ablakpucolás, legalábbis a válaszadók 26 százaléka ezt jelölte meg legutáltabb teendőként. A második a redőnyök, rolók, ablakok portalanítása (25 százalék), a harmadik pedig a polcok letörlése (18 százalék). Szintén felkerült a tízes listára a sütő és a hűtő tisztítása, valamint a porszívózás is. Ez utóbbit tízből heten inkább robotporszívóra bíznák, ha tehetnék.

Életünk során ennyit takarítunk

A felmérést készítő kutatók azt is kiszámolták, mennyi idő megy el takarítással egy héten, egy évben, illetve egy emberélet során. Az átlag amerikai heti 26 percet szán erre, ami éves szinten 1352 percet, az élethossz során pedig 57 napot tesz ki. Alaposabb takarításra csak háromhetente kerül sor, sőt, egyeseknél még ritkábban: ötből hárman azt is bevallották a felmérésben, hogy ilyenre csak ünnepek előtt és tavasszal vállalkoznak.

Forrás: nypost.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső