Kevesebb kidobott étel? Ezeket fogadjuk meg

Az élelmiszerpazarlás nagyobb probléma, mint azt az emberek hinnék. Egy kutatás szerint a világban megtermelt élelmiszerek csaknem egyharmada - különféle okokból - hulladékként végzi, ami évente 1,3 milliárd tonnát jelent. Éppen ezért érdemes mindent elkövetni annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb élelmiszert kelljen kidobnunk.

Ezek az élelmiszerek állnak el a legtovább - részletek !

Az első lépés az, hogy mindig csak annyi ételt vegyünk, amennyire szükségünk van. Készítsünk bevásárlólistát , és inkább több kisebb részletben intézzük a bevásárlást, ha tehetjük, ne nagy tételben vásároljunk. Az egyes élelmiszerek felhasználását is igyekezzünk betervezni, találjuk ki előre, melyik nap mit eszünk, mit főzünk. Ez abban is segíteni fog, hogy leszokjunk az impulzusvásárlásról. Régi, de nagyon is hasznos tipp, hogy sose menjünk bevásárolni éhesen és üres gyomorral, mivel kutatások bizonyítják, hogy ilyenkor sokkal több felesleges dolog kerül a kosarunkba. A healthline.com cikkében további hasznos tippeket gyűjtöttek egy csokorba, amelyekkel csökkenthető az élelmiszerpazarlás, ezekből szemezgettünk mi is.

élelmiszer pazarlás főzés étel hulladék környezettudatosság
Amit csak lehet, próbáljunk meg hasznosítani a konyhában. Fotó: Getty Images

Tudatos tárolás

Ügyeljünk rá, hogy a megvásárolt élelmiszereket megfelelően tároljuk, mert így kevesebb romlik meg és végzi a kukában. Azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek több etiléngázt termelnek, tartsuk külön a többitől, mert felgyorsíthatják a megromlásukat. Ilyenek a banán, az avokádó, a paradicsom , a sárgadinnye, a sárgabarack, a körte és a zöldhagyma. A burgonyát, fokhagymát, paradicsomot, uborkát mindig szobahőmérsékleten tartsuk, ne a hűtőben.

Házi tartósítás

Érdemes lehet fermentálási, befőzési technikákat elsajátítani, mert így saját magunk is tartósíthatjuk a megvásárolt élelmiszert. Bátran vegyük meg a kicsit sérült, nem tökéletesen kinéző zöldségeket, gyümölcsöket is a polcokról, főzve, sütve ezek is ugyanúgy felhasználhatók, mint a hibátlannak tűnő darabok. A hibás (természetesen nem rothadt) zöldségekből, gyümölcsökből püré, krémleves, smoothie , turmix készíthető, a gyümölcsökből (sőt, néhány zöldségféléből) pedig lekvár is.

Átláthatóbb készletek

Szintén segít, ha a karma és hűtő polcait rendezetten és szervezetten tartjuk, mert így könnyebb átlátni, hogy mi az, amiből hamarosan kifogyunk, és mi az, amiből még van elegendő. A fagyasztható maradékokat tároljuk a mélyhűtőben kidobás helyett - mindig címkézzük fel őket a fagyasztás dátumával.

Amit lehet, dolgozzunk fel

A húsok bőrét, a zöldségek, gyümölcsök héját is próbáljuk meg felhasználni, amikor csak tehetjük. A zöldségek leveleiből, szárából, torzsájából remek zöldségalaplé készíthető, a felesleges csontokból, bőrből, húsdarabokból pedig húsalaplé.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: