Hogyan kell a hűtő tartalmát elrendezni?

Egy hétvégi bevásárlásból hazaérve a legtöbben igyekeznek minél hamarabb túlesni a frissen beszerzett élelmiszerek kipakolásán. Valójában azonban pénztárcánk és egészségünk is hálás lesz azért, ha nem a hűtőszekrény átgondolt feltöltésén spóroljuk meg az időt.

Egy jól szervezett hűtő nemcsak jól néz ki, de áttekinthetőbbé is teszi a benne tárolt élelmiszereket, ezáltal elejét veheti azok megromlásának, egyszersmind az élelmiszer-pazarlásnak – írta a goodhousekeeping.com . Ez fontos, hiszen hazai – egyben az optimistább – felmérések szerint mi, magyarok fejenként több mint 65 kilogramm élelmiszert dobunk a kukába évente, aminek mintegy fele elkerülhető lenne. Ebben segíthet tehát a tudatos hűtőhasználat, amely kíméli saját pénztárcánkat, óvja a környezetet, nem utolsó sorban pedig az ételfertőzések és -mérgezések megelőzését is jól szolgálja. Lássuk tehát, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor helyet keresünk ételeink tárolásához.

A hűtőszekrény tartalmát érdemes rendszerezve tárolni. Fotó: Getty Images
A hűtőszekrény tartalmát érdemes rendszerezve tárolni. Fotó: Getty Images

Melyik polcra mi kerüljön?

A goodhousekeeping.com javaslata, hogy a hűtő legfelső polcára mindig csak olyan élelmiszereket tegyünk, amelyek nem igényelnek később hőkezelést, kezdve a felvágottaktól a maradékokig. A középső polcokra kerülhetnek a tejtermékek, így például sajtok, joghurtok, vajak, valamint a margarinok és a tojás. A legalsó polcon pedig, amely a hűtő leghűvösebb pontja, helyet kaphatnak a jól becsomagolt nyers húsok. A hűtőszekrény aljába csúsztatott láda ideális helyet kínál a zöldségeknek és gyümölcsöknek, amelyeket célszerű az eredeti csomagolásukban eltenni.

Jól gondoljuk, mit tárolunk az ajtón

Az ajtó belső rekeszei jelentik a hűtő legmelegebb területét, illetve ez a legkevésbé védett a nyitogatás miatti hőmérséklet-ingadozással szemben. Érdemes tehát olyan élelmiszereket tenni ide, amelyek egyébként is tartalmaznak természetes tartósítószereket. Fűszerek, gyümölcslevek, lekvárok egyaránt biztonsággal tarthatók itt, de ha nem férnek el a középső polcokon, úgy tejtermékeket, lágy sajtokat is áttehetünk az ajtó polcaira.

Egyéb jó tanácsok

Általános szabályként elmondható, hogy amennyire csak lehet, válasszuk el egymástól a nyers és a főtt, kész élelmiszereket. Utóbbiakat tegyük magasabbra, ami mögött az az elgondolás is áll, hogy ezáltal elkerülhetjük, hogy a nyers ételekből esetleg szivárgó levek lecsöpögjenek és akár beszennyezzék az alattuk lévő élelmiszereket. Bánjunk óvatosan a friss salátákkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, azok soha ne érintkezzenek a hűtőszekrény hátsó falával, máskülönben könnyen fagyási kárt szenvedhetnek. Vannak továbbá olyan zöldségek, gyümölcsök, amelyeket nem javasolt a hűtőbe tenni, mert hamarabb megromolhatnak a közelükben más élelmiszerek. Ilyen például az avokádó, a banán, a barack, a szilva és a paradicsom egyaránt.

Végezetül fontos leszögezni, hogy meleg ételeket tilos a hűtőbe tenni. Ennek oka, hogy az azokból áradó hő hatására megemelkedhet a belső átlaghőmérséklet, ami kedvező helyzetet teremthet különböző mikrobák elszaporodásához, valamint a szükségtelen ételromláshoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra