A paradicsomot ezért nem kell hűtőbe tenni

Sokan úgy tartják, hogy a paradicsomot nem szabad hűtőbe tenni, mert elveszíti a zamatát. De vajon mennyi igazság rejlik ebben?

Hogyan okozott több embernél is ólommérgezést a paradicsom néhány évszázaddal ezelőtt? Részletek itt.

"A hűtés valóban csökkenti az ízanyagok mennyiségét a paradicsomban, méghozzá akár 65 százalékkal is" - írja az Index a Floridai Egyetem kutatóinak egy korábbi tanulmányára hivatkozva. Ennek hátterét leegyszerűsítve az adja, hogy a trópusokról származó paradicsom nem mondható hidegkedvelő növénynek, néhány száz génje pedig nemes egyszerűséggel kikapcsol, ha túlzottan hűvös környezetbe kerül. A tesztek alapján mindez 12 Celsius-fok alatt indul be.

Csupán részben igaz, hogy a paradicsomot nem érdemes hűtőben tárolni
Csupán részben igaz, hogy a paradicsomot nem érdemes hűtőben tárolni

Fontos azonban, hogy a folyamatot vissza lehet fordítani, ha a paradicsomot újra megfelelő hőmérsékletű helyre tesszük. Ilyenkor az érintett gének ismét működésbe lépnek, ezáltal a zöldség visszanyeri az ízéhez szükséges enzimei termelődését. A kutatások alapján úgy tűnik, három nap elteltével még nem késő, hogy kivegyük a paradicsomot a hűtőből, hogy aztán egy napig szobahőmérsékleten tárolva újfent maradéktalanul élvezhessük eredeti gasztronómiai minőségét. Egy hét után viszont már felesleges hasonlóban reménykedni.

Nyilván akadnak egyéb körülmények, amelyek befolyásolhatják a végeredményt, hiszen például a zöldségeket gyakran eleve hűtött állapotban vásároljuk meg az élelmiszerüzletekben. Ráadásul a melegebb hónapokban otthonunk beltéri hőmérséklete sem feltétlenül hozza a stabil 20 fokot, márpedig a hőség ugyancsak káros a paradicsom minőségére. Ettől függetlenül összességében kijelenthető, hogy jobb megoldás híján nyugodtan betehetjük pár napra a hűtőbe, de fogyasztás előtt adjunk neki időt szobahőmérsékleten a regenerálódásra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)