A paradicsomot ezért nem kell hűtőbe tenni

Sokan úgy tartják, hogy a paradicsomot nem szabad hűtőbe tenni, mert elveszíti a zamatát. De vajon mennyi igazság rejlik ebben?

Hogyan okozott több embernél is ólommérgezést a paradicsom néhány évszázaddal ezelőtt? Részletek itt.

"A hűtés valóban csökkenti az ízanyagok mennyiségét a paradicsomban, méghozzá akár 65 százalékkal is" - írja az Index a Floridai Egyetem kutatóinak egy korábbi tanulmányára hivatkozva. Ennek hátterét leegyszerűsítve az adja, hogy a trópusokról származó paradicsom nem mondható hidegkedvelő növénynek, néhány száz génje pedig nemes egyszerűséggel kikapcsol, ha túlzottan hűvös környezetbe kerül. A tesztek alapján mindez 12 Celsius-fok alatt indul be.

Csupán részben igaz, hogy a paradicsomot nem érdemes hűtőben tárolni
Csupán részben igaz, hogy a paradicsomot nem érdemes hűtőben tárolni

Fontos azonban, hogy a folyamatot vissza lehet fordítani, ha a paradicsomot újra megfelelő hőmérsékletű helyre tesszük. Ilyenkor az érintett gének ismét működésbe lépnek, ezáltal a zöldség visszanyeri az ízéhez szükséges enzimei termelődését. A kutatások alapján úgy tűnik, három nap elteltével még nem késő, hogy kivegyük a paradicsomot a hűtőből, hogy aztán egy napig szobahőmérsékleten tárolva újfent maradéktalanul élvezhessük eredeti gasztronómiai minőségét. Egy hét után viszont már felesleges hasonlóban reménykedni.

Nyilván akadnak egyéb körülmények, amelyek befolyásolhatják a végeredményt, hiszen például a zöldségeket gyakran eleve hűtött állapotban vásároljuk meg az élelmiszerüzletekben. Ráadásul a melegebb hónapokban otthonunk beltéri hőmérséklete sem feltétlenül hozza a stabil 20 fokot, márpedig a hőség ugyancsak káros a paradicsom minőségére. Ettől függetlenül összességében kijelenthető, hogy jobb megoldás híján nyugodtan betehetjük pár napra a hűtőbe, de fogyasztás előtt adjunk neki időt szobahőmérsékleten a regenerálódásra.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)