Meghosszabbították a hőségriasztást

Tovább tart a kánikula, az országos tisztifőorvos kedd éjjelig meghosszabbította a hőségriasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos 2022. július 20-a (szerda) 0 órától július 23-a (szombat) 23:59-ig harmadfokú hőségriasztást rendelt el. Ez azonban július 26-a (kedd) éjjelig meghosszabbította, az ország egész területére vonatkozóan – olvasható az NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében . Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

hőség, hőségriasztás, hőségriadó, kánikula, extrém meleg
Párakapunál hűsítik magukat a fiatalok Debrecen belvárosában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Vegyük komolyan a veszélyeket

A tartós meleg megviseli a szervezetet. Fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt többet pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát, valamint a legmelegebb órákban mérsékelni a sportolást, futást, kerékpározást. Mindig vigyünk magunkkal folyadékot, és figyeljünk testünk hűtésére. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban – tanácsolják a szakértők.

Egyre több helyen találhatunk hűsítő párakaput, éljünk ezek jótékony hatásával. Ha pedig otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére , ajánlott testünk felfrissítése céljából naponta többször is langyos zuhanyt venni.

Hogyan előzzük meg gyermekünk kiszáradását? Mit és mennyit igyon a gyerek? Milyen tünetek utalhatnak hőgutára? Hogyan tehetjük könnyebbé a kicsiknek a megterhelő, forró időszakot? Mutatjuk.

Ha ezt látjuk, azonnal hívjuk a 112-t!

Nagyon fontos, hogy az autóban ne hagyjunk gyermekeket és állatokat, még rövid időre se. Ha gyermeket vagy háziállatot látunk egy napon parkoló járműben, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot. Tilos továbbá a kocsiban felejteni öngyújtót, sprayt, oldószereket, hígítókat, valamint alkoholtartalmú fertőtlenítőket.

A hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, és némelyik több száz hektáron pusztít. A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó napokon keresztül dolgozik. A leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak. A nagy szárazság miatt tehát azt kérik, hogy senki ne gyújtson tüzet .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: