Kánikula: mutatjuk, mi segíthet hőguta ellen

Hogyan előzzük meg gyermekünk kiszáradását? Mit és mennyit igyon a gyerek? Milyen tünetek utalhatnak hőgutára? Hogyan tehetjük könnyebbé a kicsiknek a megterhelő, forró időszakot? Mutatjuk.

Sok szülő tapasztalhatja, hogy a gyerekek nyűgösebbek a kánikula idején. Ez persze nem is csoda, hiszen őket is megviseli az extrém hőség, nem csak minket, felnőtteket. Ilyenkor nagy fejtörést okozhat, hogy vajon mivel könnyíthetjük meg a kicsiknek ezt az időszakot, illetve hogyan előzhetjük meg a kiszáradást, vagy akár a hőgutát. Az alábbiakban ehhez adunk tanácsokat.

hőség, kisgyermek, hőguta
Anya és lánya egy párakapu alatt hűsíti magát a hőségben. Fotó: MTI/Komka Péter

A Nemzeti Népegészségügy Központ (NNK) a közelmúltban megosztott a témában egy posztot, amelyben a következőket tanácsolják:

  • Kisgyermekkel keressünk árnyékos helyeket.
  • Kánikulában kevesebb időt töltsünk a szabadban mozgással.
  • Sose hagyjunk gyermeket a parkoló autóban – még rövid időre se!
  • A nagy melegben árnyékoljuk a lakást, amennyire csak lehet, éjjel pedig alaposan szellőztessünk ki.
  • Csak anyatejjel táplált csecsemőt az átlagos 8-10 alkalomnál – igénye szerint – többször is mellre lehet tenni.
  • A vegyesen táplált csecsemőket és kisgyermekeket pedig itassuk gyakrabban.

Mit és mennyit igyon a kisgyermek?

A szükséges folyadékbevitel a 2 év alatti gyermekek estében attól függ, hogy a kicsi kap-e még anyatejet vagy tápszert/tejitalt, és mennyit. 2-4 éveseknél azonban már 1 liter, 4-8 évesek esetében pedig 1,1-1,3 liter az optimális folyadékmennyiség napi szinten. A szakemberek szerint a gyerekekkel vizet, frissen facsart gyümölcslevet, joghurtot, illetve teát javasolt itatni, kerülni kell azonban a szénsavas, illetve a magas cukortartalmú üdítőket. Természetesen koffeines és alkoholos italokat is tilos adni a gyereknek!

A kánikulával együtt a gyermekekre leselkedő veszélyforrások száma is nő: a nagy meleg a leégéstől kezdve a kiszáradáson át a hőgutáig számos, életveszélyes állapotot okozó probléma forrása lehet. Ilyen a hipovolémiás sokk is, ami rövid idő alatt a felforrósodott, lezárt járműben hagyott gyermekek halálát okozhatja. Szakembert kérdeztünk a jelenség hátterében meghúzódó élattani okokról.

A hőguta ellen is fontos védekezni

Egy másik, a hőguta tüneteiről és kezeléséről szóló posztjukban pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy – az idősek, a sportolók és a szabadtéren fizikai munkát végző dolgozók mellett – a gyerekek is a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak.

Megelőzés céljából ügyeljünk arra, hogy ne tartózkodjanak egyszerre túl sok ideig a napon a gyerekek, főleg 11 és 15 óra között. Ha mégis kimegyünk velük a szabadba, adjunk rájuk kalapot vagy valamilyen fejfedőt, és gyakran álljunk meg árnyékos helyen.

Ha a kisgyermeknél vörös, száraz bőr, magas (39 Celsius-fok feletti) testhőmérséklet és fejfájás jelentkezik, vigyük mielőbb hűvös helyre és próbáljuk meg lehűteni a testét, például vizes ruhás borogatással vagy langyos zuhannyal. Itassuk is meg enyhén sózott vízzel, ha pedig 1 órán belül sem javul az állapota, hívjunk hozzá orvost.

Ha viszont a hőterhelés már olyan súlyos, hogy izomgörcsöket, zavartságot és esetleg ájulást is okoz, akkor azonnal hívjunk mentőt. A segítség kiérkezéséig vigyük hűvös helyre a kicsit, kezdjük meg a lehűtését borogatással, valamint kövessük a mentésirányító telefonban adott utasításait.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)