Humánmeteo: fülledt lesz a kedd is (2020.06.15.)

Kedden ismét sokfelé a fülledt levegő teszi próbára szervezetet. A következő napokban tartós fülledtséggel érdemes számolni, a hőség helyett a párás idő okozza a terhelést.

Kedden folytatódik az élettanilag többek számára kedvezőtlen időszak. Éppen ezért inkább csak akkor lehetnek könnyebb napjaink, ha a kifejezetten a frontokra érzékenyek csoportjába tartozunk - olvasható a MeteoKlinika humánmeteorológiai előrejelzésében. Mint írják, ebben az esetben markáns hatásoktól több napig nem kell tartanunk, legfeljebb a szabadtéri komfortérzetünk ingadozhat a változékony időjárás miatt. Más esetben azonban a nap első felében csak átmenetileg csökkenhetnek az esetlegesen fennálló keringési panaszaink, de a pihentetőbbalvásután azért némiképp könnyebben indulhat a napunk.

légszomj, humánmeteo, humánmeteorológia, orvosmeteorológia, keringési probléma
légszomj, humánmeteo, humánmeteorológia, orvosmeteorológia, keringési probléma

Légszomj is felléphet

Délután aztán előbb csak a Dunántúlon, majd máshol is egyre intenzívebb vérnyomásproblémákat, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatunk. Ezen kívül akár légszomj, rosszullét is felléphet. Amennyiben fokozottan érzékenyek vagyunk, enyhébb fejfájásra is készülnünk kell, a megnövelt folyadékbevitelt a mérsékelten meleg idő ellenére se csökkentsük. Az immunrendszerünket is érdemes folyamatosan erősítenünk, ezt most nagyon könnyen megtehetjük a friss, hazai idénygyümölcsökkel. Bátran fogyasszunk például cseresznyét, ez a gyümölcs magas vitamintartalma mellett kedvezően hat az egész szervezetre.

A pollenterhelés a magas, nagyon magas tartományban alakul, főleg a pázsitfűfélék és a csalán pollenje válthat ki tüneteket az arra érzékenyek körében. A közlekedés során eleinte a vakító napsütés, délutántól pedig már inkább a nedves, csúszós utak jelentik a fő baleseti forrást. Helyenként vízátfolyásokra, zivatarokra is számíthatunk. Tompulnak a reflexek, és a zivatarokban erős széllökések is csökkenthetik a menetstabilitást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció