Kozák Danuta: gyomorrontás után 3 aranyérem

Nem infúziót kapott, hanem gyógyszeres kezeléssel gyógyították meg Kozák Danutát a női kajak kettes 500 méteres futamai előtt az olimpián. De a gyors felépüléshez nem csak ez kellett. Íme a titok, amit mindenki hasznosíthat gyomorrontás esetén.

A magyar kajakos Rióban hasmenéses tüneteket produkált, bélfertőzésesszindróma alakult ki nála. Az M4 Sport közvetítésében az is elhangzott, hogy infúziót is kapott – írja az Origo.hu.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség azonban olyan tartalmú tájékoztatást adott, hogy a harmadik olimpiai aranyérmét párosban megszerző Kozák nem kapott semmilyen infúziós kezelést, kizárólag kereskedelmi forgalomban is kapható tablettás gyógyszerekkel kezelték.

Dr. Toman József, a válogatott orvosa az MKKSZ honlapjának így fogalmazott: „Olyan gyógyszereket alkalmazunk, amelyek gátolják a hasmenést, csökkentik a bél mozgékonyságát, segítik a bélfal védőréteggel történő bevonását, pótolják a jótékony bélbaktériumokat, és csökkenti az izmok görcskészségét.”

Kozák Danuta azóta a kajak kettes 500 métere után egyesben és négyesben is olimpiai bajnok lett, ezzel sporttörténelmet írt.

Így kezelik a profi sportolók a gyomorrontást

A gyomorrontás az egyik legrettegettebb egészségi probléma a verseny előtt álló sportolók számára. Mindegy, hogy bakteriális vagy virusos fertőséről van szó, a hasmenéssel, hányással együtt járó gasztroenteritisz végeredménye a fizikai teljesítőképesség romlása lesz. A megbetegedés gyakran jelentkezik olyankor, ha a sportolók elutaznak egy versenyre, s olyan ételt vagy italt fogyasztanak, amelyhez nem szoktak hozzá, vagy idegesek, stresszesek és sérült az immunrendszerük.

Az első dolog, hogy meg kell próbálni különbséget tenni az enyhébb gyomorrontás és a súlyosabb betegség között – figyelmeztet Chris Carmichael amerikai edzésszakértő és szakíró. Ha a hányinger, hányás és hasmenés mellett csak hőemelkedés jelentkezik, akkor még nincs nagy baj. De a magas, 38 Celsius-fok feletti láz vagy a 48 óránál tovább jelentkező hányás jelentős kiszáradáshoz vezethet, amivel orvoshoz kell fordulni. Ha a betegség nagyobb versenyek előtt egy héten belül jelentkezik, mindenképpen fel kell keresni az orvost.

Azonban a kisebb, pár napig tartó gyomorrontásnak is szörnyű hatása lehet a versenyző teljesítményére, mivel 24-48 órán keresztül csak kevés táplálékot képes bevinni, a kiürülő nagy mennyiségű folyadékkal igen sok elektrolitot elveszít, s olyan energiatartalékokat éget el, amelyekre a verseny során volna szüksége.

Van-e tehát remény a jó teljesítményre, ha a betegség a verseny előtt jelentkezik. A válasz igen, ha úgy kezelik a betegséget, mint egy állóképességi versenyt. Mit tehet a sportoló az eredményes kezelés érdekében.

1. Meg kell értenie a célt. A gyomorrontás tehát lecsökkenti a folyadékok, az elektrolitok és az energia szintjét. A cél ezeknek a veszteségeknek a minimalizálása. Hiba, ha a sportolók csak várnak, hogy a betegség magától elmúljon. Ha nem tesznek semmit a szervezet kimerülése, a folyadék-, az elektrolit- és energiahiány növekedése egyre csak nőni fog. Ha ezeket a hiányokat sikerül eltüntetni az jobb közérzetet eredményez.

2. Meg kell állapítani a prioritásokat. A folyadékbevitel a legfontosabb, aztán az elektrolitok, majd kalóriák következnek. A kiszáradás és elektrolitegyensúly zavara sokkal károsabb az egészségre és a teljesítményre, mint a kalóriahiány. Ha elmarad a folyadék- és elektrolitpótlás, akkor a felépülés hosszabb ideig tart. Az izomsejtek és a máj glikogénnel való feltöltése sokkal gyorsabban megtörténhet. mint a folyadékszint teljes pótlása a szövetekben.

3. Profi étkezés. A hosszú edzések vagy versenyek esetében is elsősorban a folyadékot és az, elektrolitokat pótolják, és kis adagokban fogyasztanak a sportolók egyszerű ételeket. Ezt a teniszversenyeken jól meg lehet figyelni, amikor a szünetekben a versenyzők különféle színes italokat isznak, s ritkábban például megesznek pár harapás banánt. A gyomorrontás kezelésénél is ugyanez az eljárás a célravezető. A legfontosabb a gyakran kell keveset elfogyasztani mindenből.

Az egyik legabszurdabb hír a riói olimpiai játékokkal kapcsolatban, hogy a szervezők azt javasolják a nyílt vízi versenyszámok résztvevőinek, vigyázzanak, hogy lehetőleg ne kerüljön víz a szájukba. Részletek!

Ha minden jól megy, akkor meglepően jó teljesítmény is előállhat a versenyen a betegség ellenére. A legnagyobb veszély az, hogy a helyreállított rossz közérzet ellenére egyszer csak hirtelen kimerülés, ürességérzet jelenik meg, ami az energiatartalékok kimerülése miatt következhet be. Ezért is fontos a tünetek legyűrése után a megfontolt egyenletes és kitartó tápanyagbevitel.

A szakértők szerint a gyomorrontásnál is ugyanaz a helyezet, mint a versenyen, nem szabad feladni, hanem koncentrálni kell a gyógyulásra, és mindent tervszerűen, türelmesen tenni az érdekében.

Forrás: trainright.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)