Napi 5-10 perc futás is elég?

Ha valaki tenni akar az egészségéért, nem kell feltétlenül órák hosszat, maximális erőbedobással a környéken sprintelnie. Egy új tanulmány szerint már 5-10 perc napi futás - normál tempóban! - is ugyanolyan jótékony hatással van egészségi állapotunkra, mint egy heti többórás jogging.

A rövid, gyakori, nem is annyira intenzív futások ugyanolyan hasznosak lehetnek, mint a hosszabb és erőteljesebb (de ritkább) jogging-edzések - erre jöttek rá amerikai kutatók.

Mindehhez azonban meg kell jegyezni: napi 5-10 percről van szó, a rövid futások esetén. A hangsúly a "napi" szón van, tehát a rendszeres rövidebb távok ugyanolyan kedvezőek az egészségünknek, mint a heti háromórás intenzív joggingok. Ez derül ki egy 55 ezer felnőttre kiterjedő tanulmányból, amelyet az USA-ban, Texas szövetségi állam lakóinak adatait felhasználva végeztek el. Eredményeikről a kutatók a Journal of the American College of Cardiology tudományos szaklap legújabb kiadásában számoltak be.

A tanulmány készítői más következtetéseket is levontak: aki rendszeresen rövidebb vagy hosszabb távokat teljesít, az futásával átlagosan három évvel hosszabbítja meg az életét. Mindezt a nem-futókkal való összehasonlítás során állapították meg az amerikai kutatók - írja a német Focus magazin online kiadása .

A texasi eredmények további érdekességeket is rejtegetnek. A tudósok rájöttek arra, hogy még a futás tempója sem számít sokat. Aki kevesebb mint 10 kilométeres óránkénti sebességgel fut, az is ugyanúgy javítja egészségi állapotát, mint egy gyorsan szaladó jogger. A futás különösen a szív- és vérkeringési betegségek ellenében hat jótékonyan .

Akár napi 10 perc futás is elég lehet

Akár napi 10 perc futás is elég lehet Az Iowai Egyetem kutatói, akik a texasi adatokat kiértékelték, még ezekkel az eredményekkel sem érték be. Céljuk nyilvánvalóan az, hogy mozgásra bátorítsák az amerikaiakat, akiknek a körében egyre terjed az elhízás, a túlsúly, és ez természetesen számos betegség kialakulásához vezethet. Így a tudósok mindenképpen a mozgás előnyeit hangsúlyozzák - és ehhez találtak most újabb bizonyítékokat.

Így például, ha valaki még napi 5-10 percet sem akar futni, annak is javasolnak fizikai aktivitást. Nem kell túl magasra tenni tehát a mércét: ha valaki csak gyalogolni szeret, akkor 5 perc futásnak nagyjából 15 percnyi erőteljesebb gyaloglás, túrázás is megfelel. A kutatók egészségi szempontból ezt ugyanolyan jótékonynak találták, mint a rövidebb futást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)