Hogyan ellenőrizhetjük kütyük nélkül az edzésünk intenzitását?

Van egy egyszerű módszer, ha okosóra és más kütyük nélkül szeretnénk ellenőrizni, mennyire sportolunk épp intenzíven: nem kell másra figyelnünk, csak a beszédünkre.

Kinek ne fordult volna már meg a fejében edzés közben, hogy vajon mennyire sportol keményen? Már az intenzív kategóriába sorolható-e a tempós sétája, foci- vagy a teniszedzése, vagy még a mérsékeltbe (vagyis még bőven rákapcsolhatna)? A legtöbben okosóra és más kütyük segítségével próbálják megtalálni a választ a kérdésükre, de a szakemberek szerint van egy egyszerűbb módszer is: az úgynevezett beszéd teszt.

Ha lazán beszélgetünk futás közben, akkor nem elég intenzív az edzésünk. Fotó: Getty Images
Ha lazán beszélgetünk futás közben, akkor nem elég intenzív az edzésünk. Fotó: Getty Images

A beszéd teszt segíthet megállapítani az edzés intenzitását

Ez a módszer az amerikai járványügyi- és betegségmegelőzési központ (CDC) szerint is egyszerű és hatékony módszer az edzések intenzitásának mérésére. Tulajdonképpen annak megértésén alapul, hogyan befolyásolja a fizikai aktivitás a pulzusunkat és a légzésünket – írta a CDC-t idézve a CNN . Leegyszerűsítve tehát a lényeg, hogy ha az edzés során rövid mondatokban tudunk beszélni, de énekelni nem, akkor a CDC szerint az edzésünk a mérsékelt intenzitású kategóriába sorolható. Lehet, hogy a beszéd a megszokottnál nagyobb erőkifejtést igényel, de fent tudunk tartani egy társalgást.

Mérsékelt intenzitású edzésre jó példa lehet a tempós, 5 km/h-s vagy gyorsabb séta, a vízi aerobik, a kényelmes tempójú – 16 km/h-nál lassabb – biciklizés sík terepen, a társastánc és a tenisz.

Mikor tekinthető intenzívnek az edzés?

Ha mindent beleadunk a sportolásba, akkor ki van zárva a beszélgetés. A CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint ilyenkor legfeljebb csak egy pár szót tudunk mondani anélkül, hogy utána rögtön meg kelljen állnunk egy kis pihenőre.

Intenzív edzés lehet például a futás, a táncos aerobik, a 16 km/h-nál nagyobb tempójú biciklizés, az ugrókötelezés, vagy ha meredek terepen jól megpakolva túrázunk. Ide tartozhat még az úszás is, ott viszont nehéz a beszéd teszttel ellenőrizni az intenzitást.

Ha alkalmazzuk a beszéd tesztet, bármilyen technikai kütyü nélkül tudjuk mérni magunknak az edzés intenzitását, ami nagy segítség lehet, ha szeretnénk betartani a WHO ajánlását a heti mozgás mennyiségére és intenzitására vonatkozóan, illetve akkor is, ha most váltunk életmódot .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)