A testmozgás így hat a vérnyomásra

Rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető a magas vérnyomás, sőt a fizikai aktivitás a hipertónia megelőzésében is hasznos - derült ki egy új olasz kutatásból.

Hogyan hat a magas vérnyomás a szerveinkre? Részletek itt.

Az olasz szakemberek az alkohol- és sófogyasztás mérséklése, a dohányzásról való leszokás, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás magasvérnyomás-betegségre kifejtetett hatásait vizsgálták. Mint azt Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája elmondta, a Journal of Hypertension and Management című szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres mozgás egyik legfőbb eredménye, hogy csökkenti a stresszre adott szimpatikus idegrendszeri válasz következményeit.

Rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető a magas vérnyomás
Rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető a magas vérnyomás

"Ez egy bonyolult rendszer, amely arról szól, hogy stresszhelyzetben átkapcsolunk 'üss vagy fuss' üzemmódra, aminek hatására beindulnak a szervezetünkben az úgynevezett szimpatikus hatások. Vagyis megnövekedik az energiaszükséglet, hiszen fizikai cselekvésre készülünk: a máj több cukrot állít elő, hormonok szabadulnak fel, hogy serkentsék a zsír és a fehérje átalakulását cukorrá. Megemelkedik a szívritmus, a vérnyomás, a légzésszám, és nő az izomfeszültség. Ugyanakkor néhány nélkülözhető aktivitás, így például az emésztés szintje is csökken. A stresszhez való alkalmazkodás hosszú távon nagyon kimerítő a szervezet számára, következményeként pedig kialakulhat például fekély , magas vérnyomás, valamint szívbetegségek és immunrendszeri problémák egyaránt. Mit lehet tenni ez ellen? Optimális esetben mozogni. A rendszeres fizikai aktivitás ugyanis csökkenti a stresszhormonok szintjét, illetve javítja a szív- és érrendszer alkalmazkodását a stresszhelyzetekhez. Ezt például úgy éri el, hogy rugalmasabbá teszi az ereket, amelyek így könnyebben egyensúlyoznak a szervezet értágító és érszűkítő igényei között" - foglalta össze a mozgásterapeuta.

A hatás bizonyított

Amikor a tudósok bizonyítékokat keresnek a fizikai aktivitás vérnyomásra gyakorolt hatásaira, számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venniük, mint az életkor, a társbetegségek, a mozgás típusa, időtartama, az edzettségi állapot, az esetleg szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a mérés metódusa. Ám ha mindezeket tekintetbe is vesszük, akkor is számos megbízható kutatás igazolja, hogy a rendszeres, közepes intenzitású kardióedzés mindkét nemnél és minden életkorban csökkenti a magas vérnyomást. Az átlagos csökkenés az első, szisztolés értéknél 7-10 Hgmm, a második, diasztolés értéknél pedig 4-8 Hgmm. Bizonyos esetekben a mozgás hatására bekövetkező javulás hatására a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is csökkenthetők vagy elhagyhatók.

A fizikai aktivitás a megelőzésben is kiemelt szerepet tölt be. Az olasz összefoglalóból az is kiderült, hogy az inaktivitás 35-70 százalékkal fokozza a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Ráadásul bizonyított, hogy a mozgás segít normalizálni a vércukor- és a lipidszintet, valamint kontrollálni a testsúlyt. Mindez összességében szintén a szív- és érrendszer védelmét szolgálja. Tehát a heti 5-7 napon keresztül végzett, legalább 30 perces, közepes intenzitású mozgás nem véletlenül szerepel minden jelentős európai és amerikai szakmai ajánlásban.

Segítséggel könnyebb

Egyre többen vannak, akik nem csupán a gyógyszerektől várják a megoldást, sőt alapvetően abban hisznek, hogy saját maguk lehetnek önmaguk leghatékonyabb orvosai. A kezdő lépéseknél azonban jól jön egy teljes körű felmérés és a szakértő útmutatás . "Az életmódorvoslás olyan komplex segítséget nyújt, amely holisztikus szemléletével és szakembergárdájával nemcsak az adott problémára, ez esetben a magas vérnyomás csökkentésére koncentrál. A dietetikus a táplálkozás személyre szabott felépítésében, a mozgásterapeuta pedig az optimális mozgásprogram kialakításában segít, míg a szakorvosok az egészség teljes visszaállításán dolgoznak" - hangsúlyozta Dvorák Márton. Kifejtette, az életmódorvoslás és azon belül a mozgásterápia tulajdonképpen úgy működik, mint egy profi sportoló mögött álló felkészítő csapat. Amatőrként is lehet eredményt elérni, de egy szakértő teammel a háttérben ez gyorsabb, tartósabb, biztonságosabb és akár az egész életet befolyásoló eredmény lehet.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: