Kiderült, miért szerettük meg a futást

A rendszeresen futók többsége 40 év alatti, a sportág választásával kapcsolatos legfőbb motivációs szempont pedig a mentális egészség megőrzése – derült ki a Generali kutatásából. A budapesti éjszakai futást is megrendező cég felmérése szerint a pandémia alatt sokan rákaptak a kocogásra, főként a fiatalabb korosztályból.

Az idei Generali Night Run futóeseményen több mint 3500 sportszerető állt rajthoz a budapesti Várkert Bazárnál, hogy teljesítse a három versenytáv valamelyikét, a félmaratont futók pedig akár váltóban is indulhattak a megmérettetésen. Habár az időeredmények és helyezések fontos visszajelzést jelentenek a rendszeresen sportolók számára, a fesztivál évről évre népszerűbb jó hangulata, a főváros varázslatos éjszakai látványa és a közös futás nyújtotta élmény miatt. A szervezők legnagyobb örömére ráadásul egyre több fiatalt is megszólít a Night Run: a hétvégén nagy arányban húztak futócipőt a 30 év alattiak, és gyerekek is szép számmal vettek részt a kisebbeknek kiírt versenyeken. A következő generáció merőben új, átdigitalizált világban nő fel, nem mindegy tehát, hogy mi magunk milyen példát mutatunk nekik, illetve mekkora hangsúlyt fektetünk a futáshoz hasonló univerzális, egész testet hatékonyan megmozgató sportok népszerűsítésére.

A mentális egészség éppoly fontos a futóknak, mint a fittség

A Generali a Biztonságért Alapítvány számos fontos társadalmi kérdésre igyekszik felhívni a figyelmet, a többi között az egészséges életmódra, illetve a mozgásszegény mindennapok elleni aktív küzdelemre. Ennek jegyében készítették el nyár elején Magyarország nagy futókörképét, mellyel főként azt szerették volna felmérni, hogy valóban gyarapodott-e a hazai futótársadalom a karanténidőszak alatt – ugyanis kifejezetten könnyen elérhető, szinte bárhol, bármikor végezhető mozgásformáról van szó. A válaszokból kiderült, hogy a jelenleg is kocogók több mint harmada (35 százalék) ténylegesen a pandémia alatt szerette meg ezt a sportot, és a pozitív testi-lelki hatások miatt a jövőben sem szeretne neki búcsút inteni.

futás, futóverseny
A futás is népszerűbb lett a pandémia ideje alatt. Fotó: Getty Images

A kutatás szerint főként a fiatalok jeleskednek a futás terén, hiszen a havonta 1-4 alkalommal és a hetente többször kocogók között is kétharmados fölényben vannak a 40 év alattiak, azok között pedig, akik szinte soha nem hódolnak ennek a sportnak, csupán 15 százalék a 20-as, 30-as magyarok aránya. Érdekesen alakulnak a motivációs tényezők is, ugyanis a rendszeresen, sőt, gyakran futók között – akik tehát zömében a fiatalabb korosztályhoz tartoznak – a legtöbben mentális egészségüket szeretnék erősíteni (55 százalék), az elérendő célok között pedig csak ezután szerepel a fittség (44 százalék), illetve a súlyvesztés (23 százalék). Azok tehát, akiket már magukba szippantott a futás szeretete, pontosan látják és tapasztalják, hogy ez a sport a mindennapokkal járó stressz leküzdéséhez és a kiegyensúlyozottabb lelki állapot eléréséhez is nagyban hozzájárul.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: