40 felett így hat a mozgás

A rendszeres mozgás megszámlálhatatlan egészségügyi előnnyel jár a szervezet számára. De vajon az is számít, hogy milyen életkorban kezdjük el?

Mennyit számít az életkor?

A rendszeres testmozgás bizonyítottan jó hatással van a fizikai erőnlétünkre, ráadásul az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul. Ebből az következik, hogy aki már fiatalkorától kezdve sportol, hosszabb életre számíthat. De vajon mi vár azokra, akik csak 40 év felett vezetik be a mozgást?

mozgás, idős, rendszeres testmozgás, sport, hosszú élet
Az aktív élet csökkenti a korai halálozás kockázatát. Fotó: 123rf

A korábbi kutatások jó része nem tudott választ adni erre a kérdésre, mivel a vizsgált személyek fizikai aktivitását mindig egy adott életkorban elemezte: fiataloknál, középkorúaknál, vagy idősebbeknél. Egy friss tanulmány szerzői azonban máshogy közelítették meg a kérdést.

Az orvosok mintegy 315 ezer amerikai felnőtt adatait vizsgálták, az alanyok 50 és 71 év közöttiek voltak. A szakértők azt mérték fel, hogy a válaszadók mennyit mozogtak a szabadidejükben 15 és 18, 19 és 29, 35 és 39, illetve 40 és 61 éves koruk között.

Biztató eredmények

A heti 2-8 órát tornázók esetében azt látták, hogy a passzív életmódot folytatókhoz képest akár 36 százalékkal csökkent a korai halálozás esélye a 20 éves vizsgálati időszakban. Az aktív életmód miatt továbbá 42 százalékkal alacsonyabb lett a szívbetegség kockázata, a rák kialakulásának esélye pedig 14 százalékkal mérséklődött.

A legmeglepőbb eredmény viszont az volt, hogy a 40 évig passzív életet élőknél is hasonló mértékben csökkentek a fenti kockázatok, amennyiben 40 év felett bevezették a rendszeres testmozgást. Rájöttek továbbá arra is, hogy minél többet edz valaki, annál jobban mérséklődik a betegségek kialakulásának esélye.

Egyértelműen kiderült tehát, hogy még akár a 40-es, 50-es éveinkben sem késő elkezdeni sportolni, ha hosszabb és egészségesebb életet szeretnénk. Ehhez már heti 150 percnyi rendszeres, közepes vagy magas intenzitású mozgás is elég lehet, amelyet akár napi adagokra is lebonthatunk.

Forrás: time.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)