Hírlevelek
Regisztráció

Leptin

A hormon, mely a jóllakottságot okozza

 2014.02.27.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Dr. Bérczy Judit

 HáziPatika.com

Ez a hormon felelős a koplalás elkerüléséért: amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik.

Név:

Leptin

Rövidítése(i):

LEP, LEPD

Hol termelődik:

A zsírsejtekben.

Legfontosabb szerepei:

A leptin fontos szerepet játszik a zsíranyagcsere szabályozásában valamint az étvágy és jóllakottság hosszú távú szabályozásában.

Normálértéke:

A leptin normálértéke sok különböző tényezőtől függ, pl. az életkortól, a testalkattól, a nemtől.

Leírás:

Ez a hormon felelős a koplalás elkerüléséért: amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik. Minél kevesebb a zsírraktár, annál kevesebb leptin kering a vérben. Minél kevesebb a leptin, annál nagyobb az étvágy. A szervezet így igyekszik visszaállítani az "egészséges" zsírraktárakat. A szérum leptin szint a test energia-állapotának indikátora, ami azt jelenti, hogy a leptin az étvágy és jóllakottság-központnak információkat szolgáltat a zsírkészletekről, vagyis a test energiatartalékairól. A leptinhiány bizonyos mechanizmusok által csökkenti a test energiafelhasználását.

Érdekesség:

 Leptin hormon 
 

Leptin hormon

 
  • A tudósok szerint a leptin a felelős azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak. Minél kevesebb a leptin a szervezetünkben, annál többféle ételt tartunk ínycsiklandónak.
  • A legújabb elméletek szerint létezik ún. leptinrezisztencia, azaz bizonyos emberek szervezete nem "veszi" a vérében keringő leptin jelzéseit. A szakemberek szerint a leptinrezisztencia is felelős lehet az elhízásért.

A leptindiéta alap szabályai:

  • soha ne együnk vacsora után
  • egy nap háromszor étkezzünk
  • egyszerre ne fogyasszunk sok kalóriát
  • magas fehérjetartalmú legyen a reggeli
  • csökkentsük az elfogyasztott szénhidrátok mennyiség
Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Betegséglexikon mobil alkalmazás