Jelek, hogy testünk túl gyorsan öregszik (2)

Vannak, akik akár háromszor gyorsabban öregszenek, mint mások. A biológiai életkor nagy hatással van a kinézetre is - ezért is van az, hogy egyesek fiatalabbnak vagy öregebbnek látszanak a koruknál.

Mutatjuk, milyen fizikai tünetek utalnak arra, hogy szervezetünk gyorsabban öregszik, mint kellene.

Korai ráncosodás

A bőr öregedésének jelei általában 25 éves kor után jelentkeznek, de bizonyos káros tényezők hatására hamarabb is megjelenhetnek, és idővel egyre látványosabbá válhatnak. A kortársakhoz képest látványosan gyorsabb ráncosodás a korai öregedés tünete lehet. A jelek közé tartozik az állandóan száraz, néha hámló bőr, valamint a pigmentfoltok és a ráncok megjelenése, amiket az hormonháztartás zavarai is okozhatnak. A bőr megújulási folyamatait emellett a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a fényvédelem mellőzése és a sok stressz is akadályozhatja.

öregedés, ráncok, ráncosodás, táskás szemek, biológiai életkor
öregedés, ráncok, ráncosodás, táskás szemek, biológiai életkor

Táskás szemek

A szemeink körül található bőr vékony és érzékeny, ezért itt hagynak nyomot leghamarabb a különféle belső és külső hatások - például a fáradtság, a stressz, az alváshiány vagy az UV-sugárzás. A szem körüli bőr megereszkedése során kialakuló táskák látványosan öregítenek. Ez az idősödés során elkerülhetetlen, de ha a 40-es éveink előtt jelennek meg, az a belső szervek nem megfelelő működésére, illetve a test felgyorsult öregedésére utalhat. Fontos azonban tudni, hogy egyes esetekben a beesett, sötét, táskás szemkörnyék az arc anatómiájának eredménye is lehet.

Rendszertelen menzesz

Lassabban öregszünk, ha ezekről lemondunk!

A rendszertelenmenzeszkorai menopauza tünete is lehet. A klimax általában 46-54 éves kor környékén jelentkezik, ám ha már 40 éves kor előtt szembesülünk vele, akkor a belső szervek idő előtti öregedésének jele is lehet. A korai menopauza tünetei közé tartozhat az álmatlanság, a láz, a hidegrázás és a gyakori hangulatingadozás.

Izomtömeg csökkenése

Ha nem mozgunk rendszeresen és emiatt nem vagyunk formában, akkor előfordulhat, hogy nehezünkre esik a lépcsőzés, a séta, illetve az egyéb hétköznapi aktivitások is. Ez azonban arra is utalhat, hogy jelentős különbség van a dátum szerinti és a biológiai életkorunk között. Természetes, hogy 40 éves kor után csökkenni kezd az izomtömeg, ezt a folyamatot azonban rendszeres edzésekkel lassítani, passzív életmóddal pedig gyorsítani is lehet.

Korai kopaszodás

Árulkodó jel lehet a látványos hajvesztés is. Egy egészséges felnőttnél napi 50-125 hajszál kihullása számít normálisnak. Ám ha ennél több haj marad a fésűnkben, és a fejtetőn is látványosan kopaszodni kezdünk, az a korai öregedés jele is lehet. A legtöbb esetben hormonális okok állnak a háttérben.

Alvásproblémák

Bár azalvászavarokönmagukban nem kapcsolódnak az öregedéshez, azonban lehetnek az öregedéssel kapcsolatos kiváltó tényezők eredményei. 60 éves kor fölött például az alvási ciklusban általában változások állnak be - sokan nehezebben alusszák végig az éjszakát és korábban ébrednek. Ennek hátterében a korral emelkedő kortizolszint állhat.

Forrás: brightside.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: