A nők rémálma: a hajhullás

A hajhullásnak és a kopaszodásnak már a gondolata is rémisztő. Lehet akár visszatérő, rossz álom is.

Mi okozza a hajhullást?

A hölgyeknél általában különböző gyulladások, no meg a fogyókúrák okoznak erős hajhullást - szerencsére csak időlegesen, - de a lelki háttér sem elhanyagolandó.

A hajhullás 9 leggyakoribb oka Átlagosan napi 60-100 hajszál elvesztését tekinthetjük normálisnak . Ha ennél nagyobb mértékű a hajhullás, esetleg nem nő vissza a haj, vagy kopasz foltok jelennek meg, akkor érdemes szakemberrel kivizsgáltatni magunkat.

A hajhullás és a kopaszodás igazi rémálmok
A hajhullás és akopaszodásigazi rémálmok

Könnyhullatós hajhullás

A hajgondok általában harminc éves kor fölött a haj vékonyodásával, ritkulásával kezdődnek, és a negyedik X felé haladva szaporodnak. Nagyjából ugyanannyi nő fordul hajhullási problémákkal a bőrgyógyászhoz, mint férfi. Bár az adatok igen eltérők, valószínűleg mindkét nem tagjai között 40-44 százalék éli át élete során a hajhullás kínját. Csakhogy a férfiaknál, noha nem mindenki tudja elfogadni ezt a saját fején, lényegében megszokott, természetes dolog a korral járó kopaszodás. A nőknél is a genetikailag meghatározott, korral járó és a különböző hajnövekedést befolyásoló hormonok hatására bekövetkező hajritkulás, ennek megjelenése azonban korántsem olyan drasztikus, mint a férfiaknál.

"Nagyon sok nő érkezik a rendelőbe szinte sírva, könnyekkel a szemében, és úgy könyörög, hogy segítsek megakadályozni a hajhullását" - meséli Dr. Vass Ilona, bőrgyógyász, kozmetológus .

"Valamelyest érthető a kétségbeesés, de szinte mindig lehet segíteni a bajon . Hiszen a nők túlnyomó többségénél valamilyen gyulladásos góc okozza a galibát a hajnövekedésben. A túlzott aggódást a ráktól való" - egyébként tévhiten vagy tudatlanságon alapuló - félelem vagy pedig lelki problémák szokták okozni. A doktornő meg van róla győződve, hogy minél inkább bizonygatja valaki, hogy neki tényleg semmilyen problémája nincs, csak és kizárólag a hajhullás miatt van romokban a lelki nyugalma, annál valószínűbb, hogy komoly lelki gondokkal is küzd.

Miért hullik a hajunk?

Tipp Milyen típusú a haja? Nézze meg kalkulátorunk segítségével !

A bőrgyógyász vagy hajgyógyász előbb alaposan kikérdezi páciensét, - Valóban sok (több mint napi 60-100) hajszál potyog-e ki? Mióta észlelhető a jelenség? -, majd szemügyre veszi a fejbőrt és a hajszálakat.

Néhány szálat olykor ki kell tépnie, vagy egy láthatatlanul pici helyen leborotválja a hajat, s pár nap múlva visszarendeli betegét. A hajhullás jellemzőiből megbízhatóan megállapítható, hogy milyen irányban kell tovább vizsgálódni. A nők egyik jellemző problémája a foltos hajhullás (alopecia areata) , ami többnyire valamely rejtett gyulladás nyomán jelenik meg. A következő lépés rendszerint az okként feltételezhető gyulladásos góc kinyomozása: fel kell keresni a nőgyógyászt és urológust, a fogorvost, a fül-orr-gégészetet, vérvétel, belgyógyászati vizsgálat, hasi ultrahang következik.

Ha sikerül nyomára bukkanni és kezelni, akkor a gyulladás megszüntetésével a hajhullás is megáll. Ezzel párhuzamosan a bőrgyógyász is javasol a hajat erősítő, kiegészítő kezelést. Előfordulhat, hogy a gyulladás rejtve marad, de a hajszálak mégis kitartóan erről árulkodnak. Ebben az esetben megfelelő táplálkozással, hajszeszekkel lehet segíteni a hajhagymáknak , és bizonyos idő után érdemes megismételni a góckeresési procedúrát, ami előbb-utóbb sikerrel szokott járni. Azonban nem mindig a gyulladás a bűnös...

Egyre kevesebb, ritkább és puhább a haj

Idővel a legszebb, legdúsabb női hajkorona is veszít pompájából. Megváltozik a haj minősége, vékonyabb lesz a lófarok, kisebb a konty. A változás általában olyan lassan zajlik, hogy egyik napról a másikra nem lehet észrevenni, nem kóros, és nem is tűnik annak. Az életkorral romolhat a tápanyag-felszívódás, a vérkeringés, a fejbőr vérellátása, lassul a sejtosztódás üteme, különböző betegségek köszönthetnek be, amelyek mind hatással lehetnek a haj állapotára. 50-70 éves korra a fiatalkori hajsűrűség ötöde válik az idő áldozatává.

Idővel a legszebb, legdúsabb női hajkorona is veszít pompájából
Idővel a legszebb, legdúsabb női hajkorona is veszít pompájából

Nagyrészt - becslések szerint mintegy 60 százalékban - örökletes tényezőktől függ, hogy a fiatalkori hajból, milyen változásokon keresztül milyen időskori haj válik. Ezen belül meghatározóak a hormonrendszeri változások, azok időbeli lefutása, mértéke, valamint, hogy milyen a hajhagymák férfi nemi hormonokra (androgénekre) való érzékenysége.

A női haj és a hormonok

A nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének lerövidítik a haj növekedési (anagén) szakaszát. A nőknél a serdülőkor után a petefészek ösztrogén- és progeszteron-termelése a meghatározó, de nagyon kis mennyiségben androgének, tesztoszteron is termelődik a petefészekben és a mellékvesében. Ha valamilyen oknál fogva az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor az azokra, egészen pontosan a tesztoszteronból képződő dihidro-tesztoszteronra (DHT) érzékeny hajhagymák anagén fázisa lerövidül, és férfias (androgenetikus) hajhullás kezdődik. Ez a kopaszodás nőknél jóval ritkább, mint a férfiaknál.

Szerencsére a nők nagy részénél - mintegy 70 százalékánál - ez a hajvesztés feminin típusú. Ez azt jelenti, hogy a fejen nagyjából egyenletesen ritkul a haj, nem képződnek kopasz foltok, mint a férfiaknál. A ritkulás nem a forgó és tonzúra területén, hanem a fejtető közepén vagy a választéknál indul el. Akkor szokott gondot okozni, ha olyan mértékű, hogy már a fejbőr is erősen áttűnik a hajon. A férfias vonásokat mutató testszőrzettel rendelkező nők hajlamosabbak az androgenetikus hajhullásra. Rájuk jellemzőbb az androgenetikus hajhullás másik, maszkulin típusa, amikor is a kopaszodás a férfiakhoz hasonlóan zajlik. A halántéknál és a tonzúra területén indul el. Ennek a jelenségnek kissé több figyelmet kell szentelni, mert hormonbetegség vagy daganat is okozhatja.

A hormonkoncentrációk megváltozása révén okozhat hajhullást a fogamzásgátlók szedésének abbahagyása vagy valamilyen pajzsmirigy-bántalom.

A haj változókora

A változókor a hajat is érinti . A petefészek működése szabálytalanná válik, majd leáll, s ezzel párhuzamosan az ösztrogén- és progreszteron-termelés is csökken, az androgén hormonok relatív aránya egyértelműen nő. A DHT-re érzékeny szőrtüszők sorvadásnak indulnak. Ellenszere külsőleges antiandrogén hatású, ösztradiol, illetve kortizon-tartalmú hajszeszes bedörzsölés lehet, vagy alapos kivizsgálás után hormontartalmú gyógyszerek (alfatradiol, a tesztoszteron DHT-vé való átalakítását végző enzimet gátló ösztrogén-származék), egyes fogamzásgátlók szedése is szóba jöhet. A kopaszodásra családi hajlamot mutató hölgyek jó, ha tudják, hogy itt csak az időben elkezdett és folyamatosan fenntartott kezelés segíthet, mert csak a még élő és működő szőrtüszők menthetők meg.

Gyermekágyi aggodalom

A várandós kismamák megszépülésének lehet böjtje. A babaváró hónapok alatt hajuk fényesebb, szebb lesz. Ezt a progeszteron és ösztrogén hatásnak köszönhetik, mely hormonok meghosszabbítják az anagén fázist. A különlegesen meghosszabbított hajszáléletek azonban csak a szülés utáni 1-2 hónapig tarthatnak. A lecsökkenő hormonszinttel hirtelen a rendes aránynál több hajszál kényszerül katagén, majd telogén fázisba, amit a kismamának az egyszerre kihulló sok haj jelez. Körülbelül fél évbe, kilenc hónapba telik, mire visszaáll a különböző fázisban lévő hajszálak szokásos aránya és az ehhez társuló normális mértékű hajhullás.

Létezik hajfogyókúra?

A hajhagyma gyorsan osztódó sejtjei különösen érzékenyek a szervezetbe vagy a fejbőrre kerülő különböző mérgekre (például hajfestéskor, daueroláskor alkalmazott szerekre), valamint a tápanyaghiányra. Nem szándékosan, de sokan a kilókkal együtt a hajuktól is megszabadulnak.

A vitamin- és nyomelem-hiány nem azonnal bosszulja meg magát, hanem a hiány beállta után mintegy két hónappal. Bizony sok rejtélyes eredetűnek tűnő hajhullásnak lehet okozója a helytelen fogyókúra. Az, aki szakember nélkül egymaga akar úrrá lenni hajhullásán, híján maradhat e fontos információnak, fejbőre pedig a hatékony kezelésnek, a megfelelő tápanyag-pótlásnak. A legjobb persze a megelőzés és a teljes értékű táplálék bevitele fogyókúra idején is.

Csodaszerek helyett megoldások

Az egészséges hajért a megfelelő táplálkozással tehetjük a legtöbbet. A vitaminok közül bizonyított a folsav, a biotin, a B6- és B12-vitamin jótékony hatása. A B-vitaminok jó forrásai a belsőségek, a sovány és halhúsok. Sok fólsav vehető fel gabonamagok, szója fogyasztásával, a zöld leveles zöldségek, a spenót, a saláta. Jó biotin-lelőhelyek a lencse, a dió és a gomba. A likopint és béta-karotint tartalmazó narancssárga és piros zöldségek és gyümölcsök - sárgarépa, paradicsom, sárgabarack - a hajszínt adó pigmentek képződéséhez fontosak. A tesztoszteronból dihidro-tesztoszteronná való átalakulást gátló enzim működéséhez szükséges cink, a szilícium és a vas beviteléről is gondoskodni kell. Utóbbit a vegetáriánus és a fehérjeforrásként csak tejet engedő diéta általában nem tudja kellő mértékben biztosítani, ezért a mértékletes húsfogyasztás szükséges a hajnak.

A hormontartalmú készítményekről már volt szó. A nők hajhullását megállító további hasznos szer a hormont nem tartalmazó minoxidil-oldat. Rendszeresen alkalmazva négy hónap alatt lehet vele maximális eredményt elérni, majd a kezelést folytatni kell. Segíthetnek a kondroitin-szulfát tartalmú vagy a fejbőr vérellátását serkentő hajszeszek és a masszázs is. A lista nem teljes, és mindig újakkal bővül, ezért a legjobb bőrgyógyásztól, hajgyógyásztól tanácsot kérni a célzott kezelés és a pénztárcát nem kímélő, ám hatástalan csodaszerek elkerülése érdekében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap, de északkeleten és az Alpokalján végig felhős marad. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható belőle eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este 5, 11 fok valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra