+3° - +12°
Kettős front

Szilikózis tünetei és kezelése

2014.12.09 16:49

 Meixner Zoltán

 Vadász Imre tüdőgyógyász szakorvos

Mi a szilikózis?

A szilikózis egyike a klasszikus foglalkozási betegségeknek, amit jól mutat, hogy egykor a német nyelvterületen kőpor betegségnek, angolul pedig bányász tüdővésznek, köszörűs asztmának vagy fazekas sorvadásnak is neveztek. A szilikózist a szilikátpor tartós belégzése okozza, ami a tüdő egyre kiterjedtebb elhegesedéséhez vezet.

A szilikátok a szilícium-dioxidot tartalmazó ásványok, amelyek a földköpeny mintegy háromnegyedét alkotják, s így nem csoda, hogy szerte a világon akadnak emberek, akik e kőzetek kitermelésével és megmunkálásával foglalkozván az évek során annyi szilikátport lélegeztek be, ami megbetegítette őket.

A szilikózis okai

Az elsődleges ok a légzőfelület óriási kiterjedése, amelyen megtapadhatnak a port alkotó szilikát kristályok. Míg az ember testfelülete mintegy 1,5-2 négyzetméter, addig a légzőfelülete 60-90 négyzetméter is lehet.

A betegséget elsősorban a szilikát okozza

A betegséget elsősorban a szilikát okozza


A belégzéssel a szilikátpor bejut a tüdőbe, egészen a legapróbb légzőhólyagokig, ahol a szervezet védekezőrendszerébe tartozó falósejtek (például az alveoláris makrofágok) bekebelezik az apró kristályokat, de képtelenek feldolgozni őket, mert a szilíciumdioxid nagyon nehezen lép kémiai reakcióba bármilyen vegyülettel. A tisztítósejtek pedig mindenáron el akarják végezni a munkájukat, s enzimeket bocsátanak ki, ami kiváltja a tüdő hegesedését.

A szilikózis tünetei

A szilikózis többnyire igen lassan bontakozik ki, s akár húsz évre is szükség lehet, mire a porral való rendszeres érintkezés nyomán a tünetek jelentkeznek. Rövidebb idő alatt is kialakulhat a súlyos hegesedés, de ehhez intenzív porral történő érintkezésre van szükség. Ismertek esetek, amikor alagútfúrók, homokfúvók vagy dörzsanyagokat előállító üzemek dolgozói betegedtek meg tíz évnél rövidebb idő alatt.

A leghírhedtebb esetet az Egyesült Államokban jegyezték fel 1935-ben, amikor a nyugat-virginiai Gauley Bridge projekt során fúrt alagútban dolgozók közül 1500-an haltak meg gyorsan kialakuló szilikózisban. A szilikózis Magyarországon is ismert foglalkozási betegség, korábban különösen a bányaiparban, például a mecseki bányákban fordult elő, ahol a permi homokkő pora okozott megbetegedést.

Újabban azonban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint más foglalkozást űzőket érint elsősorban, s az esetszám (jelenleg mintegy évi 80-100) visszatért a 80-as évek végének szintjéhez. Meglepő, de a legveszélyeztetettebbek talán a kiöntött műfog elemek tisztítására használt porfúvás miatt a fogtechnikusok, akiknél viszonylag fiatalon kialakulhat a szilikózis. Az átlagos életkor a bányászoknál 65,4 év, a fogtechnikusoknál 44,5 év, de 14 százalék 30 éves vagy fiatalabb, s a nők aránya is viszonylag magas, 28,5 százalék. Ráadásul az utóbbiaknál több a megbetegedés súlyosabb formája.

A betegség súlyossága és kiterjedtsége alapján több fokozatba sorolható. Az egyszerű noduláris (gócos) szilikózis többnyire nem okoz légzészavart, de a nagy légutak gyulladása, azidült hörghurut miatt a beteg rendszeresen köhöghet, és sok köpetet üríthet. A szövődményes vagy komplikált szilikózis során a már említett tünetek légszomjjal súlyosbodnak, és a folytatódó hegesedés ront a beteg állapotán, s a kór roncsolhatja a tüdőereket is. A tüdő károsodása a jobb szívfél túlterheléséhez, és akár halálos szívelégtelenséghez vezethet. A szilikózisban szenvedők ráadásul könnyebben elkaphatják a tuberkulózist is.

A szilikózis kórlefolyása

A heges területek kezdetben csak kis kerek csomókként jelennek meg. Ez a betegség egyszerű gócos fázisa - ilyenkor a gócok nagysága 1-10 mm között van.

A gócok azonban idővel nagyobb, súlyos esetben a tüdő nagy területeit lefedő csomókká állhatnak össze. Ahol a hegesedés kialakult, az oxigén nem juthat be a vérbe, a tüdő elveszíti rugalmasságát, s légzési nehézség és rossz oxigénellátás alakulhat ki.

A szilikózis kezelése

A szilikózist nem lehet gyógyítani. Ezért a betegség romlását fékezni lehet, ha a beteg távol tartja magát a szilikátportól. Tüneti kezelés alkalmazható, a nehézlégzést például enyhíteni lehet az idült hörghurutnál megszokott gyógymódokkal, a váladékképződést csökkentő és a légutakat szabadon tartó gyógyszerekkel.

A szilikózis megelőzése

A szilikózist értelemszerűen azzal lehet elkerülni, ha a szilikátporral való érintkezést megakadályozzák vagy minimalizálják a munkahelyeken. Ennek több módja is lehetséges. A szálló por képződésének megakadályozásával, a porképződés helyének elszigetelésével vagy az embert védő felszerelés (például légszűrőmaszkkal, a belsejében tiszta levegőt keringető védőcsuklya vagy szkafander alkalmazásával).

A munkásokat a portól nem lehet minden esetben elszeparálni, ezért olyan technológiák alkalmazására van szükség, ahol a szilikátpor képződését vagy felhasználását minimalizálják, vagy más anyaggal helyettesítik. Emellett rendszeres orvosi ellenőrzéssel kell meggyőződni róla, hogy nem fenyeget a betegség kialakulása.

Hasznos tudnivalók

A betegség az esetek túlnyomó többségében mind a kétoldali tüdőt érinti. A ritka egyoldali formában problémát okozhat a tüdőráktól való elkülönítése. Szilikózis esetén háromszor-hatszor gyakoribb atüdőrák előfordulása is, ezért a szilikátot foglalkozási rákkeltő anyagnak minősítették.

Kategória: Tüdő- és légúti megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szilikózis kezelésére! További kérdésem van Szilikózis témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
+3, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag