Prader Willi szindróma tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2014.12.04 12:01

 Szabó Emese

 

 dr. Luczay Andrea gyermekgyógyász, gyermekendokrinológus, dr. Török Dóra gyerekgyógyász

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a Prader Willi szindróma?

(másnéven: falánkság)

A Prader Willi szindróma az elhízás leggyakoribb olyan formája , amelyet egyetlen gén meghibásodása okoz. Egyik jellemző tünete a fékezhetetlen étvágy, a falánkság, ezt gyakran emlegetik a betegség szinonimájaként. Pedig ez csak a betegség egyik tünete.

A Prader Willi szindróma előfordulása

A betegség 10-25 ezer gyerekből egyet érint, szórványosan fordul elő.

A régiós adatok alapján Magyarországon 18 ezer gyerekből hozzávetőlegesen egy érintett.

A svédek komolyabb felmérést is végeztek, célzottan szűrték a kicsiket, náluk 12-13 ezer gyerekből egy bizonyult betegnek. A szindróma gyakorisága mindkét nemben egyenlő, családon belüli öröklődése nem jellemző. Az ismétlődés veszélye igen kicsi, kevesebb, mint 1 százalékos.

A Prader Willi szindróma okai

A betegség hátterében komplex genetikai okok állnak. Röviden összefoglalva ez azt jelenti, hogy nem a klasszikus értelemben vett domináns vagy recesszív módon öröklődik. Emiatt nem halmozódik családon belül sem.

A tünetek hátterében valójában egy központi idegrendszeri eltérés áll, amely miatt többek közt fékezhetetlenné válik az étvágy. Azaz míg az egészséges gyerekek étvágyközpontja kikapcsol, ha a kicsik jóllaktak, addig a Prader Willi szindrómás gyerekeké nem. Ezek a gyerekek sosem tudnak eleget enni, ami miatt nagyon kövérek lesznek.

A Prader Willi szindróma diagnózisa

A betegség genetikai vizsgálattal igazolható, amit a tünetek alapján felállított klinikai gyanú esetén végeznek el. A vizsgálat vérből származó sejtek DNS-éből történik.

A Prader Willi szindróma tünetei, kórlefolyása

Az érintettek kis súllyal születnek, életük első évében legfőbb tünetük a nagyfokú izomgyengeség (hypotonia), súlyuk is nagyon lassan gyarapodik. Utóbbi oka éppen az izomgyengeség, lévén a száj körüli izmaik is olyan gyengék, hogy elfáradnak az evéstől. A gyerekeket még szoptatni is nehézkes, többségüket nem is lehet, így szondából, cumisüvegből kell táplálni őket. Ez az egyik legjellegzetesebb különbség az egyszerű elhízás és a Prader Willi szindróma között. Az a gyerek, aki már egy hónapos korában két kilót hízott, egészen biztosan nem Prader Willi szindrómás.

A Prader Willi szindrómás gyerekek csak idővel, 1-6 éves korukban lesznek falánkak, akkor válik étvágyuk fékezhetetlenné. Jellemzően magát a szindrómát is csak ekkor ismerik fel.

A betegek mentális képessége nagyon különböző, van olyan beteg, aki leérettségizett, de akadnak köztük olyanok is, akik mentálisan is súlyosan sérültek. A betegeknél jelentkezhetnek magatartási problémák, dührohamok is.

A Prader Willi szindróma kezelése

A Prader Willi szindróma nem gyógyítható, csak megfelelő életmóddal, fejlesztő módszerekkel tartható karban. Léteznek olyan diétás módszerek, tanácsok (például az ételhez való hozzájutás megakadályozása), amelyek segíthetnek, de mivel a gyerekeknek az étvágyszabályozási központja nem működik megfelelően, az előírások nagyon nehezen betarthatók.

A viselkedési problémák kezelésére szükség lehet nevelési és pszichológiai tanácsadásra is. Tudni kell, hogy viselkedést befolyásoló és étvágycsökkentő szerek alkalmazása e betegségnél nem javasolt. Súlyos esetben egyedül a haloperidol vagy fluoxetin hatóanyagú készítmények lehetnek hatásosak. Szóba kerülhet növekedési hormon (GH) adása is, ami növeli a testmagasságot, javítja az izomerőt, ezáltal megkönnyíti a fejlesztést, a rendszeres testmozgást, kedvezőbb testösszetételt biztosít, ezáltal segítve az elhízás fokozódásának megelőzését. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a növekedési hormon adása nem jelenti az intelligencia javulását, mivel a mentális képességekre gyakorolt hatása nem bizonyított.

Ha endokrinológiai vagy anyagcsere-betegség alakul ki (például inzulinrezisztencia, férfi nemi hormon alulműködés, pajzsmirigy alulműködés) szükség lehet megfelelő hormonpótlásra is. Az érintetteknél az alacsony izomerő és a légzési gyengeség miatt gyakoribbak lehetnek a légúti fertőzések, ezek miatt antibiotikumos kezelésre lehet szükség.

A Prader Willi szindróma gyógyulási esélyei

A betegség nem gyógyítható, csak karbantartható. Az életkilátásokat a szövődmények nagyban rontják, az érintetteket gyakran elveszítik a húszas éveik végén, harmincas éveik elején.

A genetikai háttértől és a fejlesztési lehetőségektől függően a Prader Willi szindróma kimenetele igen nagy egyéni eltéréseket mutat. Mind felnőttkorban, mind gyerekkorban fokozott a hirtelen halál kockázata (körülbelül évi 3 százalékos ennek valószínűsége), elsősorban az elhízáshoz kötődő keringési és légzési okok miatt. Ha sikerül a túlevést kontrollálni és az elhízást megelőzni, normál élettartam várható.

A magatartási problémák, dührohamok fiatal felnőtt korban javulhatnak. Kontrollált körülmények között az érintettek képesek közösségben élni.

A Prader Willi szindróma megelőzése

Nincs mód a betegség megelőzésére.

A Prader Willi szindróma az elhízás leggyakoribb olyan formája, melyet egy gén meghibásodása okoz.

A Prader Willi szindróma az elhízás leggyakoribb olyan formája, melyet egy gén meghibásodása okoz.

Szövődmények

A szövődmények az elhízásból adódnak, illetve azokból a kísérőbetegségekből, amelyek még előfordulhatnak a Prader Willi szindrómás gyerekeknél. Például az a központ, amelynek része az étvágyközpont is, és amely e szindrómánál beteg, egyben a hormonális rendszer bizonyos részeinek is nagyon fontos szabályozási helye.

Emiatt az érintetteknek hormonális problémáik is lehetnek, például nem megfelelően serdülnek, a mellékvesekérgük sem tud olyan jól válaszolni a stresszre. De a legnagyobb problémát mindenképpen az extrém túlsúly és az abból adódó anyagcsere-problémák, ízületi gondok, szív- és érrendszeri betegségek jelentik.

Kategória: Gyermekgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Prader Willi szindróma kezelésére! További kérdésem van Prader Willi szindróma témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt eleinte a legtöbb helyen erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag