Hormonnal gyógyítható a falánkság?

A mindent elsöprő vágy egy-egy étel után nem az akaraterő hiányából fakad, hanem a testünkben végbemenő hormonszint-ingadozás okozza, így hamarosan gyógyítani is lehet majd.

A mindent elsöprő vágy egy-egy étel után nem az akaraterő hiányából fakad, hanem a testünkben végbemenő hormonszint-ingadozás okozza, így hamarosan gyógyítani is lehet majd - állítják tudósok.

Az Oxford Egyetem munkatársai kimutatták, hogy létezik egy gén, amely fokozza étvágyunkat, és ez által felelőssé tehető az elhízásunkért. A kutatók egy FTO nevű génre bukkantak, amely szoros összefüggésbe hozható az elhízottsággal. Amerikai kutatók megállapították, hogy a hirtelen jövő falási rohamok mögött hormonális problémák, elsősorban az ösztrogén hiánya állhat. A falási rohamok során gyakran három-, négyezer kalóriát is elfogyaszt valaki rövid idő alatt, és tulajdonképpen válogatás nélkül tömi magába az ételeket. A probléma az emberek 5-10 százalékát érintheti, és jóval gyakoribb a nők körében.

"Korábbi kutatások során kiderült, hogy azoknál a nőknél gyakoribb a falánkság, magas az ösztrogénszint, a rohamok nem jelentkeznek, de ha alacsonyabb ennek a hormonnak a szintje, akkor a falási rohamok jóval gyakoribbá válnak."

Ösztrogénhiány miatt falási roham?

A kutatócsoportnak állatkísérletekkel sikerült bizonyítani, hogy valóban az ösztrogén a hibás, emellett azt az agyterületet is sikeresen azonosították, amely szabályozza a falási rohamokat. Dr. Xu szerint azonban a megoldás nem annyira egyszerű, mert az ösztrogén pótlása súlyos mellékhatásokkal, többek között a mellrák megnövekedett kockázatával járhat.

Az Indiana University tudósai ezért kifejlesztettek egy olyan új gyógyszerhatóanyagot, mely biztonságosabb ösztrogénpótlást tesz lehetővé. A GLP-1-ösztrogént tartalmazó összetevő közvetlenül az agyra hat, de más szövetekre nem, így megakadályozza a falási rohamok kialakulását és segít szabályozni a testsúlyt anélkül, hogy káros mellékhatásoktól kellene tartani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)