Felfedezték a falánkságért felelős gént?

A karcsúság titka teljes egészében a génekben rejtőzhet. A tudósok úgy vélik, felfedezték a falánkságért felelős gént, mely miatt az agy nem kapja meg azt az információt, hogy az illető már eleget evett.

Kísérletek során kimutatták, hogy egyetlen gén mutációja képes tönkretenni a szervezetben zajló kommunikációt, ami csillapíthatatlan étvágyhoz és gyors hízáshoz vezet.

Jó hír azonban, hogy reményeik szerint a gén beazonosításával sikerülhet terápiát kidolgozni az elhízásra, ami az Egyesült Királyságban minden negyedik felnőttre jellemző. Az amerikai Georgetown Egyetemi Kórház kutatói a Bdnf gén több variációját is tanulmányozták a rágcsálókban. Ez a gén emberekben is megtalálható, és már összefüggésbe hozták a túlsúllyal, de egész eddig nem tudták, miként működik.

Étkezést követően a gén működésének köszönhetően kémiai jelek indulnak el az agysejtek láncolatán a hipotalamusz felé, a telítődés üzenetével, mely ennek hatására elnyomja az éhségérzetet. A gén mutáns változatával rendelkező egereknél azonban a leptin és az inzulin nem jutott el a célállomáshoz, így kétszer annyit ettek, mint mutáció nélküli társaik. A kutatás vezetője, Dr. Baoki Xu elmondta: "Ez a felfedezés új stratégiák kidolgozását eredményezheti, mely segíthet az agynak kontroll alatt tartani a testsúlyt."

A méret a lényeg

Xu kutatócsapata felfedezte, hogy a Bdnf génnek van egy hosszú és rövid változata is, mely a méhen belüli élet korai szakaszában alakul ki. A hosszú variáns esetén a vegyületek sikeresen eljuttatják a jóllakottság üzenetét az agy idegsejtjeinek "szuperautópályáján". A rövid változat esetén azonban az üzenet eljutott ugyan néhány agysejthez, de a dendritek nem tudták felvenni azokat, hogy a megfelelő helyre továbbítsák. "Ha baj van a Bdnf génnel, az idegsejtek nem képesek beszélgetni egymással, a leptin és az inzulin jelzései hatástalanok, az étvágyat nem szabályozza semmi" - magyarázta Dr. Xu.

A hipotalamusz részt vesz a tanulásban és az emlékezésben is. Korábbi egérkísérletekből kiderült, hogy a hosszú génváltozat híján memóriazavarok is fellépnek. A kutatók most azt szeretnék megvizsgálni, hogy a hibás üzenetközvetítésen lehet-e változtatni az elhízás megelőzése és kezelése érdekében. Dr. Xu szerint a következő lépés olyan hatóanyagok kidolgozása, melyek stimulálhatnák a Bdnf aktivitását az agyban. "Megnyitottuk az ajtókat mind a kutatás, mind a klinikai terápiák előtt, ami igen izgalmas" - fogalmazott Xu.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: