Mérgezések

A mérgezések számtalan szempont alapján csoportosíthatók. Leggyakrabban a keletkezési ok szerint, így lehet szándékos és véletlen. A szándékos mérgezések öngyilkossági vagy gyilkossági szándékkal történnek, előbbi esetben főleg gyógyszer, míg utóbbiban színéről, szagáról, ízéről fel nem ismerhető mérget használnak. A véletlen mérgezések többsége túladagolásból, illetve ételmérgezésből adódik. Egészségügyi szempontból súlyosságuk szerint érdemes különbséget tenni. A mérgezések harmadik, leggyakoribb szempont szerinti csoportosítása az időbeli kifejlődésük alapján lehetséges. Az ide tartozó három csoport közül a heveny vagy akut mérgezést gyors kifejlődés jellemzi. A félheveny mérgezés több nap alatt fejlődik ki, míg a krónikus mérgezés tünetei hónapok vagy akár évek elteltével jelentkeznek.

Patkányméreg-mérgezés tünetei és kezelése

A patkányméreg-mérgezés rövid leírása

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.Patkányméreg-mérgezés gyanúja tipikusan akkor merül föl, amikor a gyerekek véletlenül ilyen szert fogyasztanak, illetve amikor valaki öngyilkossági szándékból eszik ilyesmit. Mivel a készítmények hatásos dózisa nagyon magas, tényleges mérgezés csak nagyon kis eséllyel történhet. Annyi granulátumot ugyanis egyszerűen lehetetlenség elfogyasztani. Emiatt a patkányméreg inkább csak ijedséget okoz, tényleges bajt nem.

Tünetek

A patkányméreg-mérgezés előfordulása

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.Évente 50-80 patkányméreg-mérgezett beteg kerül kórházba hazánkban, túlnyomó többségük öngyilkossági szándékkal fogyasztja el a granulátumot.

A patkányméreg-mérgezés okai

Patkányirtószer-mérgezést az ilyen szerek nagy mennyiségű fogyasztása okozhat, ami gyerekeknél véletlenül történhet meg, felnőtteknél pedig jellemzően csak úgy, ha öngyilkosságot kísérelnek meg.

A patkányméreg-mérgezés tünetei

A patkánymérget fogyasztott betegnek az esetek 98 százalékában semmi baja nincs, tüneteket nem produkál, pusztán az ijedség miatt fordul orvoshoz. (Jellemzően szülők tesznek ilyet, amikor a észreveszik, hogy a gyerek hozzáfért ilyen méreghez.) Ha mégis jelentkeznek szimptómák, akkor azok alatt spontán vérzések megindulását kell érteni, például tüdő- és bélvérzést, fogínyvérzést, szemvérzést.

A patkányméreg-mérgezés diagnózisa

Ugyan a patkánymérget fogyasztott betegnek jellemzően semmilyen tünete sincs, bizonyos laborparaméterekből lehet arra következtetni, hogy a szervezetnek valamilyen véralvadási zavara van. Azaz vérvételnél derülhet ki az eltérés.

A patkányméreg-mérgezés kórlefolyása

A patkányméregként ismert szerek jellemzően véralvadásgátló hatásúak (ezek rendszerint kumarinszármazékok), jellemzően olyan formájúak, mint a búzaszemek. Amikor a patkány ezeket a granulátumokat megeszi, hatóanyaga hatni kezd, majd az állat szervezetében spontán vérzések indulnak el. Utóbbi következtében a patkány elvérzik, mert vére nem alvad meg. Ahhoz, hogy ezek a szerek a pár tíz grammos patkánynál jóval nagyobb testtömegű emberben is kárt tegyenek, irreálisan sokat kellene belőlük elfogyasztani. Annyira sokat, hogy az gyakorlatilag lehetetlen. Emiatt az elmúlt több mint tíz évben nagyon kevés súlyos (és nem is halállal végződő) patkányméreg-mérgezés történt. A gyakorlatban véletlenszerűen csak a gyerekek fogyasztják el ezeket a granulátumokat, amikor szüleik nem kellő körültekintéssel helyezik ki azokat. Egy-két szem elfogyasztása azonban csak ijedséget okoz, más hatása ilyen alacsony dózisban nem lehet ezeknek a szereknek.
A patkányméreg-mérgezés az emberre nem jelent halálos veszélyt (Fotó: Europress)
A patkányméreg-mérgezés az emberre nem jelent halálos veszélyt (Fotó: Europress)

A patkányméreg-mérgezés kezelése

A patkányméreg-mérgezés ellenszere a K-vitamin, lévén maga patkányméreg mindig valamilyen K-vitamin-antagonista vegyület, azaz olyan anyag, amely a K-vitaminnal ellentétes hatást fejt ki. A K-vitamin mellett a betegeknek friss fagyasztott (frissen levett, majd lefagyasztva szállított) plazmát szoktak adni, amely ugyancsak a véralvadást segítő faktorokat tartalmaz.

A patkányméreg-mérgezés gyógyulási esélyei

A patkányméreg-mérgezés nem szokott letális (halálos) lenni, az öngyilkosok is száz százalékban fölépülnek belőle.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.

A véletlenszerű fogyasztás azzal előzhető meg, ha a patkánymérget eredeti csomagolásban, gyerekek elől elzárt helyen tartják, és csak olyan helyre helyezik ki, ahol a kicsik nem férhetnek hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: