Mérgezések

A mérgezések számtalan szempont alapján csoportosíthatók. Leggyakrabban a keletkezési ok szerint, így lehet szándékos és véletlen. A szándékos mérgezések öngyilkossági vagy gyilkossági szándékkal történnek, előbbi esetben főleg gyógyszer, míg utóbbiban színéről, szagáról, ízéről fel nem ismerhető mérget használnak. A véletlen mérgezések többsége túladagolásból, illetve ételmérgezésből adódik. Egészségügyi szempontból súlyosságuk szerint érdemes különbséget tenni. A mérgezések harmadik, leggyakoribb szempont szerinti csoportosítása az időbeli kifejlődésük alapján lehetséges. Az ide tartozó három csoport közül a heveny vagy akut mérgezést gyors kifejlődés jellemzi. A félheveny mérgezés több nap alatt fejlődik ki, míg a krónikus mérgezés tünetei hónapok vagy akár évek elteltével jelentkeznek.

Paracetamol-túladagolás és -mérgezés tünetei és kezelése

A paracetamolmérgezés rövid leírása

Paracetamol esetében az egyszeri terápiás és a toxikus adag között gyerekeknél nagyjából nyolcszoros-tízszeres, felnőtteknél tizenkét-tizenháromszoros szorzó van. A jellemzően gyógyszer-túladagolás okozta mérgezés enyhébb esetben atipikus, általános tüneteket, rosszabb esetben májkárosodást okoz.

Tünetek

A paracetamolmérgezés előfordulása

Magyarországon évente 250 körüli paracetamolmérgezéses eset fordul elő, súlyos eset pedig alig van. Májátültetés ezen okból csak évente egy-két alkalommal történik, haláleset pedig nagyságrendileg kétévente egyszer. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban évente 100 körülire tehető azon paracetamolmérgezések száma, ahol olyan súlyos májelégtelenség alakul ki, hogy májátültetésre van szükség. Ugyancsak nagyobb ez a szám az Egyesült Államokban. Mivel az egyes országok gyógyszerfogyasztási szokásai különbözőek, ezek a számok államonként változnak. Hazánkban például a paracetamol fogyasztása alig több mint tízéves múltra tekint vissza, a betegek messze nem fogyasztanak belőle annyit, mint például Angliában.

A paracetamolmérgezés okai

A televízióban rengeteg a gyógyszerreklám, így van esélye annak, hogy valaki különböző fantázianevű, de ugyanolyan hatóanyagú gyógyszerből bevegye a terápiás adag kétszeresét-háromszorosát, vagy akár négyszeresét. Ez persze még nem okoz még paracetamolmérgezést, kivételek viszont lehetnek, például olyan enzimhibák, amelyek miatt valakinél már ez az adag is toxikusnak bizonyulhat. De az átlagember esetében 8 gramm körüli mennyiségnél kell mérgezéssel számolni, ilyen szintű túladagolásra pedig már nagyon kicsi az esély.
A problémát a paracetamol esetében az okozza, hogy lebomlásakor normál esetben is keletkeznek olyan metabolitok (nagyjából 5 százaléknyi mennyiségben), amelyek toxikusak. Persze a szervezetnek van egy ezzel "foglalkozó" detoxikációs enzimrendszere, amely ezt a toxikus metabolitot át tudja alakítani nem toxikussá. Magyarán a terápiás adagban szedett paracetamol is részben mérgező vegyületre bomlik le, de ezt a szervezet képes problémamentesen továbbalakítani. Ha viszont a szervezetbe túl sok paracetamol kerül, a toxikus vegyületek mennyisége megnő, és a szervezet ugyan próbálja őket átalakítani, de kimerül az ehhez szükséges enzimkészlete. Ennek következtében alakul ki maga a paracetamolmérgezés.

A paracetamolmérgezés diagnózisa

A mérgezés diagnózisának felállításához a klinikai tünetek mellett - ideális esetben - ismerni kell a vérszérum paracetamolszintjét. Ma egy átlagos megyei kórház laborja nincs felkészülve ilyen vizsgálatok elvégzésére, az országban két intézmény képes elvégezni azt. A szint meghatározása ugyanakkor azért fontos, mert létezik egy olyan nomogram (ez a Rumack-Matthew nomogram), amelynek egyik tengelyén a paracetamolszint, a másikon pedig az idő található. Azaz ha ismerik, hogy hány óra telt el a gyógyszer bevétele óta, majd a levett vérmintában meghatározzák a gyógyszerszintet, akkor az a koordinátarendszerbe megad egy pontot. Ezt a pontot viszonyítják a Rumack-Matthew nomogramhoz, ami tulajdonképpen egy görbe: ha a pont efölött van, akkor bizonyosan kell májtoxicitással számolni, ha viszont alatta, akkor nem. Előbbi esetben nincs szükség külön kezelésre, antidótumra (ellenanyagra), utóbbi esetben viszont el kell kezdeni a megfelelő terápiát.

A paracetamolmérgezés tünetei, kórlefolyása

A paracetamolmérgezésnek kezdetben atipikus tünetei vannak: a gyógyszerek bevételét követően hányinger, hányás, rossz közérzet, bizonytalan gyomorszájtáji fájdalom jelentkezik. Az első 24 órában más jellegű szimptómák nem jellemzőek. A 48-72. órában már kifejezetten jobb bordaív alatti fájdalom jelenik meg, amit az okoz, hogy a májtok feszül. Emellett a laborparaméterek jelzik a máj problémáját. A méregtelenítő szerv zavara az ötödik-hatodik napon éri el a csúcsát. A beteg sorsa az ötödik-hatodik napot követően kétféle lehet: vagy elveszítik az orvosok (ez nagyon ritkán történik meg), vagy felépül.

A paracetamolmérgezés kezelése

A mérgezés megfelelő terápiájának felállításához ismerni kell a vérszérum paracetamolszintjét és a beteg laborparamétereit. Aki például bevesz 6 grammot ebből az anyagból, ezt a vérvételi eredményei is igazolják, komoly eltérés viszont nem mutatható ki nála, az nem is tekinthető mérgezettnek. Legfeljebb fáj a hasa és hány, de másnapra már tünetmentes, külön kezelni nem szükséges.
Tényleges mérgezetteknél speciális antidótumot, azaz ellenanyagot használnak az orvosok: ez az N-acetilcisztein (NAC), amelyet szájon át vagy intravénásan adagolnak. Ezt a szert hagyományos köptetőként, nyákoldóként használják, persze jóval kisebb dózisban. Egy ilyen kezelés 4-6 óráig tart, a gyógyulási idő minden esetben a mérgezés súlyosságtól függ.
Egy májelégtelen betegnél az antidótum mellett több olyan lehetőség van (például a MARS és a Prometheus-technika), amelynél a méregtelenítő szerv munkáját külső eszközök végezhetik el. Mivel a máj jó regenerációs képességgel bíró szerv, ezeknek a technikáknak kétféle szerepük van. Egyrészt egy időre tehermentesíthető velük a máj, hogy az könnyebben tudjon regenerálódni, másrészt ha májtranszplantációra és donorra van szükség, akkor időt lehet nyerni annak megtalálásához.

A paracetamolmérgezés gyógyulási esélyei

Jók a mérgezés gyógyulási esélyei, hazánkban legfeljebb kétévente történik miatta egy haláleset.

A paracetamolmérgezés megelőzése

Nem szabad túlzásba vinni a paracetamoltartalmú gyógyszerek fogyasztását, emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a betegek edukációjára. Azaz a pácienseknek tisztában kellene lenniük azzal, hogy melyik gyógyszer mire való, mikor és hogyan lehet szedni, információt pedig kizárólag a gyógyszertájékoztatóból, orvostól vagy gyógyszerésztől kellene szerezniük.
Nem szabad túlzásba vinni a paracetamoltartalmú gyógyszerek fogyasztását (fotó: Europress)
Nem szabad túlzásba vinni a paracetamoltartalmú gyógyszerek fogyasztását (fotó: Europress)

A máj jó regenerációval bíró szerv, ha májátültetésre nincs szükség, nem kell maradandó károsodással számolni.

Hasznos tudnivalók a paracetamolmérgezésről

- A paracetamol rendszeres, de nem túlzott használata nem okoz májkárosodást, mert a kisebb mennyiségeket a szervezet képes gond nélkül lebontani, az anyag nem halmozódik föl a szervezetben.
- Sokan fölöslegesen szednek állandó jelleggel fájdalomcsillapítókat, elfeledkezve arról, hogy ezek nem oki, hanem tüneti kezelésre valók. Megesik például, hogy a fogfájást így próbálják elmulasztani, amikor pedig a fájdalom elmúlik, azt gondolják, megoldódott a probléma, orvoshoz pedig továbbra sem fordulnak. Pedig ilyenkor gyakran csak annyi történik, hogy a kezeletlen fogban már az ideg is elhalt, a fájdalom pusztán amiatt szűnt meg.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős idő várható, majd az éjszaka második felében már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Este a Dunántúl nyugati, délnyugati részeire besodródhatnak csapadékgócok, majd az éjszaka második felében már másutt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon egyre több helyen feltámad, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul. Északkeleten néhol ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Fronthatásra napközben nem kell számítani.