Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Fejkosz tünetei és kezelése

Mi a fejkosz?

A tinea favosa névvel is illetett kórkép jellemzően a hajas fejbőr kiterjedt hegesedéssel járó, gombás betegsége, mely olykor más bőrfelületeken és a körmökön is megjelenik.

Tünetek

A fejkosz előfordulása

Különösen rossz higiénés körülmények között élőknél fordul elő, leggyakrabban a fejletlen országokban, de az Egyesült Királyságban, Egyesült Államokban és Lengyelországban sem ritka. Egyaránt előfordul felnőtteknél és gyermekeknél, nőknél és férfiaknál. Valamennyi rasszban hasonló gyakorisággal jelenik meg.
A favus ma Magyarországon - csakúgy, mint a világ fejlett országaiban általában - ritkán előforduló betegség.

A fejkosz okai

Leggyakoribb kórokozója a Trichophyton schoenleini, jóval ritkábban egyéb fonalas gombák is előidézhetik. A fertőzés a beteggel vagy bizonyos használati tárgyaival (törölköző, borotva, ágynemű) történő közvetlen érintkezés útján terjed. A hajlamosító tényezők nem ismertek.

A fejkosz diagnózisa

  1. Fizikális vizsgálat: A scutulák felismerésével, kellő gyakorlat esetén már szabad szemmel és kézi nagyítóval történő megtekintés is elégséges lehet a diagnózishoz.
  2. Mikrobiológiai vizsgálat: A kórokozó kimutatása teszi a diagnózist egyértelművé. A Trichophyton schoenleini különösen Sabouraud-féle táptalajon tenyészik.
  3. Szövettan: A scutulák mikroszkópos vizsgálata is hasznos lehet.

A fejkosz tünetei, kórlefolyása

A betegség leggyakrabban a hajas fejbőrön keletkezik, és évekig fennállhat erősen kérges plakkok formájában: A legjellemzőbb látható képződmény - a bőrgyógyászok nyelvén "elemi jelenség" - a scutula ("pajzsocska"), amely egy sárga, sapka alakú kérges lerakódás, amely a hajszálat körülveszi. A scutula kemény plakkot alkot, melyet gombafonalak és szöveti törmelékek alkotnak.
A plakk eltávolítása vagy leválása után nedvező vörös sebfelület marad vissza. A sárga kérgek állhatnak egyedül, de bevonhatják az egész fejbőrt. A beteg bőrfelület jellemzően egérszagú.
A másik legjellemzőbb elváltozás a légterek keletkezése a hajszálon belül, mely a gombafonalak bomlása (autolízise) kapcsán alakul ki. A betegség súlyosságát tekintve három stádiumot különítenek el:
1. stádium: A hajas fejbőrön csak bőrpír látható, főként a hajszálak körül. Hajhullás ilyenkor még nem jellemző.
2. stádium: Felrakódások jelennek meg és a hajhullás is elkezdődik.
A fejkosz második stádiumában megkezdődik a hajhullás
A fejkosz második stádiumában megkezdődik a hajhullás
3. stádium: A fejbőr legalább egyharmada beteg. A bőr sorvadt és heges. Újabb és újabb felrakódások, plakkok jelennek meg. A haj teljesen kihullik.
A szabad bőrfelületen is hasonló elváltozások jöhetnek létre. Ott kezdetben a felszínből kiemelkedő foltok (papulák) jelennek meg, melyeken hólyagok alakulnak ki. A jellemző scutulák ezt követően jelennek meg. A köröm favusa nagyban hasonlít más gombák által okozott körömgombásodáshoz. A hajas fejbőrön számos nem szokványos forma is előfordulhat:
  1. Favus pityroides a fejbőr korpásodását és a szeborreás bőrgyulladást utánozhatja. Számos kisebb-nagyobb pikkely jelenik meg, melynek eltávolítása után nedvező és heges vörös folt marad vissza.
  2. Favus psoriasiformis pikkelysömört utánzó betegség. A sárga scutulák helyett pikkelysömört utánzó fehér pikkelyek jelennek meg.
  3. Favus impetigoides az ótvarhoz hasonló elváltozásokat mutat. Hasonló esetekben a hajszálak körül kúp alakú, viaszszínű papulák jelennek meg. A jellemző egérszag, az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia és szürke haj hívhatja fel a figyelmet a favus lehetőségére.
  4. Favus papyroides esetén a fejbőr apró területeit törékeny pergament szerű felrakódás takarja. Alatta típusos scutula található.
  5. Favus herpetiformis a test favusának atípusos formája. A pikkelyszerű felrakódások mellett herpeszszerű papulák, hólyagok láthatók.

A fejkosz kezelése

A favus kezelésére más gombás betegségeknél is használt gyógyszerek (itrakonazol, ketokonazol, flukonazol) használható helyileg és tabletta formájában egy időben. Mivel a favus fertőző, az összes családtagot egy időben kell kezelni.
A gomba könnyen elpusztítható, a nyomában hátramaradó hajhiány és hegesedés viszont már nem. Ezért fontos a betegség időben történő kezelése és lehetőség szerint megelőzése. Mivel a favus fertőző betegség, megelőzéséhez a beteg megfelelő elkülönítése és a fertőző betegségekre jellemző megelőzési szabályok vonatkoznak.

Mi a fejkosz?

A favus közös használatú ruházattal, fésűvel, törülközővel, borotvával, ágyneművel is terjedhet. Ezért fontos, hogy ne használjuk egymás személyes higiénés eszközeit. Az ágyneműt, törölközőt, fésűt és minden más, fertőzött területtel érintkező eszközt rendszeresen fertőtleníteni kell.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció