Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Ramsay-Hunt szindróma (fülherpesz) tünetei és kezelése

Mi a Ramsay-Hunt szindróma?

A Ramsay-Hunt szindróma egy olyan betegséget takar, amelynél a fülkagylón, illetve a hallójárat területén herpeszes hólyagok jelennek meg, amit nagyfokú fülfájdalom előz meg, illetve bekövetkezik az azonos oldali arcideg bénulása is. Kórokozója ugyanaz a (herpeszvírusok közé tartozó) Varicella zoster vírus, amely gyerekkorban bárányhimlőt, felnőtteknél pedig övsömört okoz. Azért alakulhat ki, mert a bárányhimlőből, illetve övsömörből való felépülés után a fertőzést okozó vírus továbbra is a szervezetben marad, az immunrendszer gyengülésekor pedig aktivizálódhat.

Tünetek

A Ramsay-Hunt szindróma előfordulása

A betegség főleg idősebbeket érint, jellemzően csak 60 éves kor fölött jelentkezik. Nem túl gyakran alakul ki, a fül-orr-gégészek viszonylag ritkán találkoznak vele.

A Ramsay-Hunt szindróma okai

Ugyanaz a herpes zoster vírus (a Varicella zooster) okozza, amelyik az övsömört. Tehát a szindróma tulajdonképpen az övsömör olyan nevesített formája, amely az arcmozgató ideget (nervus facialis) érinti.
A fülherpesz konkrét kiváltó oka, hogy a vírus az arcmozgató ideg érző magjában tárolódik inaktivált állapotban. Alvó formában tehát jelen van a szervezetben az érző ideggyökökben, amelyekben ki is mutatható. Viszont csak akkor aktiválódik, ha az immunrendszer legyengül. A típusos tünetek ilyen esetekben jelennek meg. Nem arról van szó tehát, hogy a Ramsay-Hunt szindrómát friss fertőződés okozza.
Az immunrendszer több ok miatt is legyengülhet annyira, hogy a Ramsay-Hunt szindrómát okozó vírus aktiválódjon az arcmozgató ideg magjában. Megtörténhet az idős életkor miatt, de állhat a hátterében valamilyen immunrendszert érintő betegség vagy egyéb társbetegség, például valamilyen tumor is.

A Ramsay-Hunt szindróma tünetei

A betegség első tünete, hogy az érintettnek borzasztóan elkezd fájni a füle. Az első három-négy napban látható jel alig van, egyedül az erős fülfájdalom jellemző, amely miatt a beteg nagyon elesett állapotban van. A fájdalom rendszerint annyira komoly, hogy az érintettek biztosan elmennek vele orvoshoz.
A fájdalom megjelenését követően herpeszes hólyagok alakulhatnak ki a fülkagylón és a hallójárat bemenetében. Ilyen erupciók később beljebb, a hallójárat mélyén is kialakulhatnak, a dobhártyán is megjelenhetnek. A fül ki is pirosodhat. Utóbbi jelek ugyanakkor nem minden esetben alakulnak ki: a Ramsay-Hunt szindróma jelentkezhet anélkül is, hogy a herpeszes hólyagok láthatóak lennének. Olyankor csak az erős fájdalom árulkodó.
A Ramsay-Hunt szindróma első jele az erős fülfájás
A Ramsay-Hunt szindróma első jele az erős fülfájás
A fülfájdalmat és a herpeszes hólyagok kialakulását egyéb tünetek is kísérik. Ilyen a féloldali arcidegbénulás, amely az arcmozgató ideg működésképtelensége miatt alakul ki (ez a fülfájdalommal azonos oldalon jelentkezik). Előfordul emellett ízérzészavar is ugyanazon az oldalon, amely nagyjából a nyelv kétharmadát érinti. Társulhat a szindrómához szem- és szájszárazság is.
Mivel a betegséget okozó vírus az arcmozgató ideg érző magjában tárolódik, amely pedig a középfül és a belső fül határán van, így közel fut a hallóideghez és az egyensúlyideghez is, amelyekre szintén kiterjedhet a gyulladás. Ilyenkor halláscsökkenés és fülzúgás, illetve szédülés alakulhat ki. Ezek azonban már nem típusos tünetek, ritkábban jelentkeznek.

A Ramsay-Hunt szindróma diagnózisa

A diagnózist főképp a tüneti kép alapján állítják föl az orvosok, de kiegészítő vizsgálatként audiológiai vizsgálatot is végeznek.

A Ramsay-Hunt szindróma kezelése

A Ramsay-Hunt szindrómát fül-orr-gégészek és ideggyógyászok is kezelhetik, a betegség a két szakorvosi terület határmezsgyéjén mozog. Mivel vírusos betegségről van szó, kezelésében az antivirális szerek kapnak kulcsszerepet, de mellettük szteroidokat és fájdalomcsillapítókat is alkalmaznak. Emellett szoktak adni B-vitaminokat is. Ha nagyon csúnya herpeszes hólyagok alakulnak ki, akkor szükséges a bőr lokális kezelése, szemszárazság esetén pedig a szem nedvesítése is.

A Ramsay-Hunt szindróma kórlefolyása, gyógyulási esélyei

A betegek az esetek kétharmadában akár teljesen meg is gyógyulhatnak, maradandó panaszok nélkül felépülhetnek. Előfordul azonban az is, hogy az érintetteknél a megfelelő kezelés ellenére sem lesz újra tökéletes az arcideg működése, így fellépnek maradványtünetek. Ezek perifériás idegproblémák, amelyekre példa lehet, hogy a szemhéj összezárása vagy a homlok ráncolása nem lesz tökéletes, illetve csökkenhet a szájmozgatás képessége is.
Összességében elmondható, hogy minél több és minél súlyosabb tünet jelentkezik, annál nagyobb eséllyel lesznek maradandó következmények.

A Ramsay-Hunt szindróma megelőzése

A Ramsay-Hunt szindróma megelőzésére nincs mód, hiszen a vírus egyrészt együtt él az egyénekkel, másrészt a betegség eleve csak olyan embereknél alakul ki, akiknél az immunrendszer valami miatt elégtelenül működik.

Hasznos tudnivalók a Ramsay-Hunt szindrómáról

A szindróma James Ramsay Hunt (1872-1937) New York-i neurológusról kapta a nevét: ő volt, aki először leírta a betegséget. A kórkép 1907 óta viseli ezt a nevet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.