Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Limfogranulóma tünetei és kezelése

Mi a limfogranulóma?

A LGI nemi úton terjedő fertőző betegség, melyet a Chlamydia trachomatis L1-4 szerotípusai okoznak. Az LGI lényegében a nyirokcsomók és a környező szövetek gyulladása, mely gócos elhalásokat okoz, sipolyképződéssel jár, és hegesedés hátrahagyásával gyógyul.

Tünetek

A limfogranulóma előfordulása és okai

A betegség leggyakoribb Latin-Amerikában, Magyarországon csak évi egy-két behurcolt esettel kell számolni Az Egyesült Államokban évente néhány ezer új esetet regisztrálnak.
A LGI nemi úton terjedő betegség, mely általában az alacsonyabb kulturális-szociális szinten élők között terjed. Legfőbb kockázati tényező a szexuális partnerek gyakori váltása (promiszkuitás).

A limfogranulóma diagnózisa

 1. Már a kórelőzmény rendkívül hasznos lehet a felismerésben.
 2. Fizikális vizsgálat:
 3. Fájdalmatlan fekély található a nemi szerveken.
 4. Váladékozó végbélnyílás körüli sipoly előfordulhat.
 5. A lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodása mindkét oldalon jól tapintható.
 6. A nyirokcsomók gennyes tartalma váladékozó sipolyok révén ürülhet.
 7. A nyirokcsomó szövettani vizsgálata: Az egyik nyirokcsomó eltávolításával és szövettani vizsgálattal, megfelelő festéssel, a kórokozó is láthatóvá tehető.
 8. Bakteriológiai tenyésztés: A tenyésztésre alkalmas gennyet a nyirokcsomóból injekciós tűvel és fecskendővel nyernek.
 9. Immunhisztokémiai vizsgálat: Fluoreszkáló anyaggal ellátott chlamydia-ellenes ellenanyag segítségével a kórokozó megfesthető, és ultraviola fénnyel megvilágítva láthatóvá tehető.
 10. Szerológiai vizsgálat: A vérből nagy koncentrációban mutathatók ki chlamydia-ellenes ellenanyagok.

A limfogranulóma tünetei, kórlefolyása

 • Apró fájdalmatlan fekély a nemi szerveken.
 • A lágyéki nyirokcsomók feletti bőrfelület duzzadt és vörös.
 • Mindkét oldalon a lágyéki nyirokcsomók duzzadtak.
 • Sipolyképződés és váladékozás a nyirokcsomókból.
 • Vér és/vagy genny ürülése a széklettel.
 • Fájdalmas bélmozgások és székletürítés (tenezmus).
A betegség 15-21 napos lappangási idő után fájdalmatlan fekéllyel kezdődik, mely főként a férfiak makkján, nőknél pedig a hüvelyben jelenik meg. Ahogy a fertőzés terjed, a lágyéki nyirokcsomók megduzzadnak, elgennyednek és sipolyok képződésével ürülnek a környezet felé. A betegnél az egész szervezetre kiterjedő tünetek is jelentkezhetnek, pl. rosszullét, láz, étvágytalanság.
Anális közösülés esetén a végbél körüli nyirokcsomók duzzadnak meg, a fertőzés véres végbélfolyással, fájdalmas székletürítésekkel (tenezmus),hasmenéssel és alhasi fájdalommal járhat. Nőknél a hüvely és a végbél között is létrejöhet sipoly. A betegség a nyirokcsomók és a környező szövetek kiterjedt hegesedésével gyógyul.

A limfogranulóma kezelése

Mivel a chlamydia sejtfal nélküli, csak más gazdasejt citoplazmájában életképes kórokozó, olyan antibiotikumokkal lehet elpusztítani, melyek a sejteken belül hatnak.
A ma legáltalánosabban elfogadott kezelések:
Doxiciklin napi 100 mg-os dózisban 3 hétig, eritromicin naponta 4x500 mg-os adagban 3 hétig vagy azitromicin hetente 1 gramm 3 alkalommal.
Az eritromicin és legtöbb származékának hibája, hogy ekkora dózisban különböző gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz. Ráadásul savérzékeny, ezért a hüvely nyálkahártyáján hatékonysága kérdéses. Az azitromicin savval szemben ellenálló eritromicin származék, 1x1 gramm dózis hatása minimum 10 napig tart.

A limfogranulóma gyógyulási esélyei

A betegség megfelelő kezelés és időben történő felismerés esetén jól gyógyítható. Későn felismert esetben, illetve nem elég erős kezelés esetén szövődményekkel kell számolni, amelyek lehetnek a végbél heges szűkülete (strictura), a nemi szervek elefantiázisa - azaz jelentős megduzzadása a nyirok elfolyásának akadályozottsága miatt -, a direkt összeköttetés kialakulása a hüvely és a végbél között (rectovaginalis fistula), valamint agyhártya-agyvelőgyulladás (meningoencephalitis).

A limfogranulóma megelőzése

A nemi úton terjedő betegségek egyetlen biztos megelőzési módja a nemi önmegtartóztatás. A " biztonságos szex", az óvszer használata csökkentheti a fertőzés veszélyét. A fertőzéstől biztosan mentes, hűséges, monogám párkapcsolat javasolható megelőzésképpen. Kerülni kell a szexuális kalandokat, különösen egzotikus országokba való utazáskor. A "szexturizmus" fellendülésével Magyarországon is várható, hogy ismét megjelenik a "negyedik nemi betegség". Az óvszer olcsó és viszonylag hatékony eszköze a hasonló fertőzések elkerülésének, feltéve, ha azt már az aktus legelejétől alkalmazzák.
A limfogranulóma megelőzéseképp a monogám, hűséges párkapcsolat javasolt
A limfogranulóma megelőzéseképp a monogám, hűséges párkapcsolat javasolt

A betegség a harmadik világban és az Egyesült Államok spanyolajkú lakosainak körében gyakori, de a harmadik világban bárhol előfordulhat. Egzotikus utak során kerülni kell az idegen partnerrel történő szexuális kapcsolatot. Semmilyen segédeszköz, még az óvszer sem nyújt teljes védelmet, mert a fertőzöttek többsége orális közösüléssel is fertőz.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Átmenetileg több helyen vékonyodik, szakadozik a felhőzet, sokfelé párássá válik a levegő, főként az ország déli kétharmadán nagyobb területen képződik köd. Eső egyre inkább csak az északi határvidéken fordulhat elő. A Dél-Alföldön a déli, hajnaltól a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, délkeleten fokozatosan enyhül az idő. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.