Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Hajhullás tünetei és kezelése

Mi a hajhullás?

A hajhullásnak, hajvesztésnek a kiterjedését tekintve két típusa van: az egyiknél egy adott területről körülírtan tűnnek el a hajszálak (ezt nevezik foltos hajhullásnak), a másiknál a hajvesztés diffúz módon történik. Utóbbiról akkor beszélünk, amikor naponta 80-100 hajszálnál többet vesztenek el az érintettek.

Tünetek

A hajhullás előfordulása

A foltos hajhullás előfordulása körülbelül 0,1 százalék a népesség körében. A diffúz hajvesztés sokkal gyakoribb, ezzel a problémával bizonyos életszakaszban szinte mindenki szembesül. Megjelenése a kor előrehaladtával egyre gyakoribb, de megnő az előfordulása akkor is, ha valaki rossz pszichés állapotban van.

A hajhullás diagnózisa

A betegek eleve azzal a konkrét panasszal keresik föl a rendelőket, hogy hullik a hajuk. Ilyenkor az orvossal átbeszélik, hogy hajvesztés alatt pontosan mit értenek, ha szükséges, régi fényképeket is nézegetnek. Az orvos ennek segítségével, illetve a beteg vizsgálatával meg tudja határozni azt, hogy milyen jellegű panaszról van szó, az igényel-e kezelést.
Foltos hajhullásnál a bőrgyógyász gyakran más szakorvoshoz irányítja a beteget, hogy részletes kivizsgálással kiderülhessen, milyen betegség okozhatja a panaszt. Indokolt esetben a bőrgyógyász a hajvesztés jellegének megállapítására úgynevezett trichológiai vizsgálatot végez. Ennek során a beteg tarkótájról és a homlok területéről adott mennyiségű hajszálat távolít el és a hajhagyma állapotát mikroszkóp alatt vizsgálja. A hajhagyma állapota utal a háttérben meghúzódó okokra.

A hajhullás okai és tünetei

A foltos hajhullás nem csak esztétikai kérdés, hanem valódi betegség, hátterében komoly immunológiai rendellenességek is lehetnek. Emiatt ez a panasz részletes kivizsgálást tesz indokolttá. A probléma kiváltó oka leggyakrabban a szervezet immunrendszerének a túlreagálása, működészavara, túlérzékenysége. Azaz a hajhagymák amiatt lökődnek ki, mert az immunrendszer valamilyen okból kifolyólag összehangolt támadást indít ellenük.
A hajhullás hátterében komolyimmunológiai rendellenesség is állhat
A hajhullás hátterében komolyimmunológiai rendellenesség is állhat
Emiatt bizonyos testtájakról először foltokban, majd akár teljesen is eltűnhet a haj, esetenként pedig a szőrzet is. Azt, hogy az immunrendszer miért lép ilyenkor működésbe, máig nem tudják biztosan megmondani. A foltos hajhullás hátterében több egyéb ok is állhat. Tipikusan ilyenek lehetnek egyes rejtett gyulladások, vagy éppen egy gócosan gyulladt mandula. Ugyancsak állhat a háttérben valamilyen krónikus fertőzés, például epehólyag gyulladás, vagy férfiaknál a prosztata krónikus gyulladása. Szintén lehet kiváltó ok egy elromlott, gócképző fog.
A diffúz jellegű, "férfias hajhullás" hátterében már nem betegség, hanem a hajhagymák hormonokra való érzékenysége húzódik meg: az kopaszodik meg így, akinek a normális mennyiségű hormonra jobban érzékenyek a hajhagymái. Akinek idősebb korában is dús marad a haja, annak hajhagymái genetikailag kevésbé érzékenyek erre a hatásra. A nők diffúz hajvesztése szintén genetikai okokra vezethető vissza, a jelenség hátterében jellemzően esetükben is a hajhagymák hormonokra való érzékenysége áll.
Bizonyos életszakaszokban a haj fiziológiás okok miatt is megritkulhat: az állatvilágban ezt nevezik vedlésnek. Ez a folyamat az embereket is érinti, bár nem olyan látványosa. Ez jellemzően tavasszal és ősszel történik meg, főleg ha az érintettek nem fogyasztanak elég vitamint.
Gyerekeknek, főleg kislányoknak átmenetileg amiatt ritkulhat meg a haj, ha azt például túl szorosra fonják. Ilyenkor a kiváltó ok értelemszerűen mechanikai, a probléma pedig a kiváltó hatás megszűntével magától rendeződik.

A hajhullás kezelése

Foltos hajhullásnál a kezelés a kiváltó ok feltárását, majd pedig az alapbetegség kezelését jelenti. Ha a háttérben az immunrendszer túlműködése áll, akkor az orvosoknak azt kell tompítaniuk enyhe, de hatékony szerekkel. Ha a hajhullást genetikai okok váltják ki, már nehezebb helyzetben vannak a páciensek. Ilyenkor vagy elfogadják ezt a változást, vagy szépészeti, kozmetológiai eljárásokat vesznek igénybe. Az érintettek szedhetnek különböző vitaminokat és táplálék kiegészítőket, de alkalmazhatnak helyi vérbőséget fokozó kezeléseket is. Vérbőséget fokozó anyagokat a páciensek a fejbőrbe is injektálhatnak.
Utóbbit ugyan orvosok végzik, de maga a beavatkozás nem gyógyító, hanem szépítő jellegű. Az ilyen jellegű kezeléseket rendszeresen el kell végeztetni, a hajhullásmentes mesterséges állapotot csak így lehet fenntartani. Emellett nap mint nap kell hajszeszeket is alkalmazni. Megoldást jelenthet a mezoterápia is, amit szinten meg kell ismételni néhány hetente.

A hajhullás megelőzése

A foltos hajhullást az azt kiváltó betegségek megelőzésével, hatékony kezelésével lehet megelőzni. A diffúz hajhullás kialakulását az egészséges életmód segíthet késleltetni. Segít az is, ha az érintettek az ilyen jellegű probléma kezelését már akkor megkezdik, amikor annak első jeleit észreveszik. Ha a probléma már előrehaladottabb, a kezelés jóval nehezebb.

Tévhit, hogy a hideg hajhullás okozhat, a hajhagymák ugyanis nem "fázhatnak meg". Ugyanígy nem igaz az, hogy a rendszerese sapkaviselet - például a katonaságnál - "kidörzsölheti" a hajszálakat.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus szakorvosnak, a Semmelweis Egyetem docensének.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult, párás idő várható, délutántól a nyugati részeken szakadozgathat a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, illetve az Észak-Alföld környezetében is nagyrészt havazás lesz a jellemző, másutt már inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Kora délelőttig ónos eső is várható, főként a délnyugati, déli tájakon! A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő. Késő este -7, +1 fok valószínű. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.