Reumatológiai megbetegedések

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek fájdalmával, mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó, az ízületeket, csontokat és porcokat, illetve az izomzatot érintő betegségeket nevezzük. Jellemző tüneteik az ízületi fájdalom, a derékfájás, a nyakfájdalom és a fájdalmas mozgás, melyet többek között ízületi sérülés, kopás, csontritkulás, ízületi gyulladás , porckorongsérv, gerincsérv vagy reumathoid arthritis okozhat.

Fibromialgia tünetei és kezelése

Mi a fibromialgia?

Fibromialgia alatt azokat a főleg nyak és hát területén megjelenő izomcsomókat értjük, amelyek nagyon fájdalmasak tudnak lenni. Ez az elváltozás nem kóros, de komoly panaszokat okozhat.

Tünetek

A fibromialgia előfordulása

Nagyon gyakori panaszról van szó, bár magát a kórképet csak ritkán ismerik fel. Jellemző, hogy általánosítják, és egyszerűen csak "nyakfájásnak" titulálják, elfekvéssel magyarázzák. Megjelenésére már huszonéves korban is számítani lehet, maga a probléma pedig egészen idős korig is kialakulhat. A problémával a nők látszólag jobban érintettek, ám lehet, hogy ennek oka egyszerűen csak az, hogy ők foglalkoznak vele jobban, ők keresnek fel miatta orvost is. A rendelőkig jellemzően kétszer annyi nő jut el ezzel a problémával, mint férfi.

A fibromialgia okai

Fibromialgiás csomókat fáradtság, stressz és feszültség okozhat. Ilyen esetben a közvetlen kiváltó ok az, hogy amikor az ember stresszes, akkor az izmai is megfeszülnek, a köztük lévő csomók pedig jobban nyomják az alatta lévő ideget. A nyaki, háti kopásos elváltozások ugyancsak kiválthatják ezt a panaszt.

A fibromialgia tünetei

A fibromialgia tünete a nyak- és hátfájás, néha pedig a kisugárzó fájdalom a karba. A panasz kezelésére csak akkor van szükség, ha a fájdalmak állandósulnak, nem csak egy-egy napig, hanem heteken, hónapokon keresztül fennállnak.
A fibromialgia tünete a nyak- és hátfájás
A fibromialgia tünete a nyak- és hátfájás

A fibromialgia diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, aminek során az orvosok kikérdezik a beteget, felveszik az anamnézist, megnézik, hogy mozognak a tagjai. A csomókat tapintással is érezni lehet, az anamnézisből pedig sejthető, hogy a beteg sokat ül, stresszes és görnyed. A diagnózis felállításához ez általában elegendő, továbblépni csak akkor kell, ha a panaszok lazító kezelések, masszázsok hatására nem enyhülnek. Ez esetben röntgenre is szükség lehet, bizonyos esetekben pedig MR-vizsgálat is szóba jöhet.
Ez utóbbit akkor kell elvégeztetni, ha a fájdalmas csomók mellett a beteg zsibbadásra, kisugárzó fájdalmakra is panaszkodik. Ilyenkor az MR-vizsgálattal a panaszok hátterében esetleg meghúzódó gerincsérvet lehet kizárni. A két probléma ugyanis akár együtt is előfordulhat.

A fibromialgia kezelése

A fibromialgia kezelési módja elsősorban fizikoterápia és masszás, amellett pedig a feszültség oldása például relaxációs kezeléssel, jógával. A panaszokat enyhítheti az úszás, de ugyanígy jót tesz a gyógytorna is.
A kezelés időtartalma elég hosszú, akár hetekre is szükség lehet, mire a fájdalmak enyhülnek. Ennek oka, hogy hiába javít a beteg állapotán például a masszázs, ha maga a kiváltó ok nem szűnik meg, akkor a panaszok is nehezen kezelhetők. Ezért van az, hogy ha például a kiváltó ok munkahelyi probléma vagy családi konfliktus okozta feszültség, akkor a panaszok azok megszűntével egyből enyhülnek.

A fibromialgia gyógyulási esélyei

Annak, aki rendszeresen eljár a kezelésekre és megtanulja kezelni a stresszt, akár egy hét alatt is elmúlnak a panaszai. Aki viszont erre képtelen, az aligha számíthat arra, hogy könnyen javul az állapota

A fibromialgia szövődményei

Ha a fibromialgiát nem kezelik, akkor az állandó fájdalom és az amiatt is erősödő stressz pszichés panaszokat is okozhat.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Podlovics Ágota, reumatológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.