Reumatológiai megbetegedések

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek fájdalmával, mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó, az ízületeket, csontokat és porcokat, illetve az izomzatot érintő betegségeket nevezzük. Jellemző tüneteik az ízületi fájdalom, a derékfájás, a nyakfájdalom és a fájdalmas mozgás, melyet többek között ízületi sérülés, kopás, csontritkulás, ízületi gyulladás , porckorongsérv, gerincsérv vagy reumathoid arthritis okozhat.

Reaktív arthritis tünetei és kezelése

Mi a reaktív arthritis?

A reaktív arthritis a szervezetben lévő gyulladások mellé társuló ízületi gyulladás. Leggyakoribb formája az urológiai betegségeknél jelentkező Reiter-szindróma, valamint a bélfertőzést követő - külön névvel nem illetett - reaktív arthritis. A panasz a legtöbbször a térben és a bokában jelentkezik, de érintheti bármelyik kis ízületet is, amely a gyulladás hatására megdagad. A probléma pontos hátterét mindig góckutatással térképezik fel.

Tünetek

A reaktív arthritis előfordulása

Viszonylag ritka problémáról van szó, a reumatológusok csak elvétve találkoznak vele. Az érintettség kortól és nemtől alapvetően nem függ, de a tapasztalatok alapján inkább fiatalabbaknál jelentkezik a panasz, nem annyira időseknél.

A reaktív arthritis okai

Az ízületekben jelentkező reaktív arthritist a szervezetnek számos egyéb gyulladás eredményezheti. Ezek általában bakteriálisak, többségükben pedig urológiaiak (ilyenkor beszélünk Reiter-szindrómáról). Utóbbi mellett persze okozhat reaktív arthritist bélrendszeri, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladás is, de szóba jöhet akár nőgyógyászati probléma is.

A reaktív arthritis tünetei

A reaktív arthritis fő tünete az, hogy az érintettnek valamelyik ízülete begyullad, megduzzad, melegebbé, pirosabbá válik, esetleg folyadék is tapintható benne. A legtipikusabb jel tehát maga az ízületi duzzanat és fájdalom. A panasz legjellemzőbben a térdet és a bokát érinti. Előfordul, hogy érintettek térde annyira megdagad, hogy lábra is alig tudnak állni.
A reaktív arthritisz főként a fiatalabb korosztályt érinti
A reaktív arthritisz főként a fiatalabb korosztályt érinti

A reaktív arthritis diagnózisa

A reumatológus a tünetek és az anamnézis alapján kezd el gyanakodni a betegségre, ez alapján pedig laborvizsgálatra küldi az érintettet. A gyulladásos paraméterek már a vérvételi eredményből látszanak, ez alapján irányítják tovább a betegeket góckutatásra, elsőként urológiára. A betegség diagnózisa akkor mondható ki, ha a kivizsgálás során bebizonyosodik, hogy az ízületi panaszt a szervezetnek valamilyen egyéb gyulladása okozza.

A reaktív arthritis kezelése

Kezelni mindig az alapbetegséget, tehát az ízületi gyulladást kiváltó okot kell, ami a legtöbbször azt jelenti, hogy például az urológiai gyulladást kell megszüntetni. Ez általában antibiotikummal történik, ha szükséges, akkor úgy, hogy a bajt okozó kórokozót ki is tenyésztik, hogy a gyógyszert arra célzottan lehessen rendelni. Ha az ízületben sok folyadék gyűlik fel, akkor azt pungálják, azaz leszívják az ízületből, majd tenyésztésre küldik azt is. Ezzel szintén meghatározható, hogy milyen baktérium okozza a gyulladást, és az mire érzékeny.
A szervezet egyéb területének gyulladását okozó alapbetegségek kezelésén túl az érintett ízületet célszerű jegelni, de lehet gyulladáscsökkentő krémekkel is kenni, szükség esetén nem-szteroid gyulladáscsökkentő tablettát szedni. Egyéb gyógyszerre nincs szükség, pusztán az ízületi panasz miatt nem kell például szteroid gyulladáscsökkentőt sem szedni.

A reaktív arthritis gyógyulási esélyei

Nagyon jók a gyógyulási esélyek: ha a kiváltó okot sikerül megtalálni is kezelni, akkor az ízületi panasz is teljesen megszűnik.

A reaktív arthritis megelőzése

Segíti a megelőzést, ha az érintettek a szervezetben jelentkező gyulladásokat nem hanyagolják el. Azaz urológiai panaszaikkal mihamarabb orvoshoz fordulnak, nem hanyagolják el bélproblémájukat, fogazatukat, mandulagyulladásukat. Ellenkező esetben az rátelepedhet az ízületekre.

A reaktív arthritis szövődményei

Szövődménye csak az elhanyagolt, nagyfokú gyulladásoknak lehet. Ilyenkor az ízületeken túl egyéb belső szervekre is átterjedhet a gyulladás. A tartós, több hónapon keresztül fennálló gyulladás már az ízületekben is kárt okozhat, roncsolhatja a porcokat is. Emiatt a kezeletlen, elhanyagolt eseteknél nő a porckopás rizikója is.

Pszoriázishoz is társulhat ízületi gyulladás, ez azonban már nem reaktív arthritis, hanem a megjelenésében ahhoz nagyon hasonló artropatia psoriatica. Ezt a panaszt nem a szervezet egyéb gyulladása provokálja, hanem a bőrprobléma.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Podlovics Ágota, reumatológus főorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.