Férfi egészségügyi problémák

A férfi egészségügyi problémák régebben nem kaptak megfelelő hangsúlyt. Az elmúlt évtizedek egyik nagy változása, hogy ezek a betegségek kiléptek a tabu tárgyköréből, és nyíltan beszélnek róluk nemcsak az egészségügyi szakma képviselői, hanem az ezekben szenvedő férfiak és partnereik is. A legfontosabb közülük az erektilis diszfunkció, amelyről egyre többször hallhatunk is. A fokozott figyelmet nemcsak az őszintébbé váló, nyitottabb légkörnek köszönheti, hanem az elmúlt évtizedek felgyorsult, folyamatosan változó életmódja miatt valóban egyre több esetben fordul elő.

Andropauza tünetei és kezelése

Mi az andropauza?

Az andropauza, azaz a férfiklimax hasonló tünetekkel járó változó állapot, mint a nőknél a menopauza, csak éppen sokkal lassabban zajlik le.

Tünetek

Az andropauza előfordulása és okai

Az andropauza jellemzően 45 éves kor fölött szokott kialakulni, de ritkán fiatalabbaknál is jelentkezhet. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a férfiaknál hosszú folyamatról van szó, amely ebben az életkorban csak elkezdődik, véget jellemzően jóval később, 60-70 éves korban ér. A férfiklimax nem is feltétlen érint minden férfit, gyakran megesik, hogy a szervezet még idősebb korban is termel elegendő férfihormont, azaz tesztoszteront. Utóbbi kategóriába a férfiak nagyjából 15-20 százaléka tartozik.
Az andropauzát alapvetően a férfi nemi hormon szintjének csökkenése váltja ki: az, hogy a szervezet idősebb korban kevesebb tesztoszteront termel. Utóbbi csökkenésével a férfiak szervezetében a női nemi hormonok kerülnek előtérben, a hormonarány eltolódik. A tünetegyüttest ez a változás váltja ki.

Az andropauza tünetei

A tünetek hasonlók a menopauzáéhoz: ingerlékenység, hőhullámok, libidócsökkenés vagy -vesztés, gyengeség, fáradékonyság, alvászavarok és hízás, elzsírosodás. Jellemző az is, hogy a tesztoszteronszint esésével párhuzamosan csökken a férfiak izomereje. Utóbbiak mellé merevedési zavarok társulnak, és kissé megkisebbedhet, sorvadhat a here is. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy kevesebb spermium tud termelődni, sőt termelődése meg is szűnhet. Ezzel párhuzamosan csökken, illetve meg is szűnhet a nemzőképesség. Előfordul az is, hogy az érintettnek ondóürítési zavarai lesznek, sőt ondója, azaz ejakulátuma már egyáltalán nem lesz.
A férfiklimax a menopauzától abban különbözik, hogy annál jóval kevésbé viharosan zajlik, annyira markáns tünetei nincsenek, előfordul, hogy a férfiak észre sem veszik.

Az andropauza diagnózisa

Andropauzára a tünetek alapján kezdenek gyanakodni az orvosok, a diagnózist pedig a vérben mért tesztoszteronszint alapján állítják fel.

Az andropauza kezelése

A férfiklimax hormonpótlással kezelhető, ezzel a módszerrel elég jó eredményeket lehet elérni, a tünetek jelentősen enyhülhetnek. A tünetek csökkentése mellett a hormonpótlás a nemzőképességet is javíthatja, bár ez mindig attól függ, hogy mekkora volt a károsodás. Azt persze tudni kell, hogy az andropauza kezelésének fő célja már csak az érintettek életkorából adódóan sem a nemzőképesség visszaállítása, hanem az egyéb tünetek enyhítése, a merevedési zavarok kezelése.
Maga a hormonpótlás alapvetően háromféle módon történhet: létezik tablettás gyógyszer, bőrre kenhető, azon keresztül felszívódó gél, és injekciós készítmény. Utóbbi egy szúrás után három hónapig biztosítja a normális tesztoszteronszintet. A hormonkezelés mellett vitamindús, cinkben gazdag étrend, az egészséges életmód is javíthat a tüneteken.

Az andropauza megelőzése

A sok mozgás és az egészséges, cinkben gazdag táplálkozás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése - egyszóval az egészséges életmód - segíthet abban, hogy az andropauza lehető legkésőbb érintse a férfiakat.

Az andropauza szövődményei

A férfiklimax következményeként önértékelési zavarok alakulhatnak ki, csökkenhet az önbizalom. Ezt az érzést sokan túlkompenzálják, ami gyakran konfliktushoz vezet. A tesztoszteronszint csökkenése fokozza más betegségek kialakulásának kockázatát is, tipikusan ilyen a zsír- és szénhidrát anyagcsere zavarával, elhízással és magas vérnyomással járó metabolikus szindróma.
A férfiklimax következményeként önértékelési zavarok alakulhatnak ki, csökkenhet az önbizalom.
A férfiklimax következményeként önértékelési zavarok alakulhatnak ki, csökkenhet az önbizalom.

Prosztatadaganat terápiájakor olyan gyógyszereket alkalmaznak az orvosok, amelyek a tesztoszteronszintet nullára csökkentik, emiatt a betegség kezelése klimaxos tünetek megjelenéséhez vezet. Arra, hogy ez a módszer segíti e daganat kezelését, úgy jöttek rá, hogy megfigyelték, a művi módon ivartalanná tett eunukoknál (akiknél eltávolították a tesztoszteront termelő heréket) nem jelenik meg prosztatarák.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvosnak

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.