Férfi egészségügyi problémák

A férfi egészségügyi problémák régebben nem kaptak megfelelő hangsúlyt. Az elmúlt évtizedek egyik nagy változása, hogy ezek a betegségek kiléptek a tabu tárgyköréből, és nyíltan beszélnek róluk nemcsak az egészségügyi szakma képviselői, hanem az ezekben szenvedő férfiak és partnereik is. A legfontosabb közülük az erektilis diszfunkció, amelyről egyre többször hallhatunk is. A fokozott figyelmet nemcsak az őszintébbé váló, nyitottabb légkörnek köszönheti, hanem az elmúlt évtizedek felgyorsult, folyamatosan változó életmódja miatt valóban egyre több esetben fordul elő.

Herevízsérv tünetei és kezelése

Mi a herevízsérv?

Míg heresérv alatt azt értjük, amikor bél csuszamlik a hasüregből a herezacskóba, addig a here vízsérvet csak a köznyelvben emlegetjük sérvként, valójában folyadékfelszaporodást jelent a here körül.

Tünetek

A herevízsérv előfordulása

Nem túl gyakori a herevízsérv, előfordulása 1-2 százalékosnál biztosan nem nagyobb. Jellemzően az ötven évnél idősebbeket érint, részben azért, mert körükben már gyakoribb a herevisszérműtét, aminek következtében kialakulhat vízsérv.

A herevízsérv okai

Herevízsérv akkor jön létre, ha a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, emiatt pedig megnő a here mérete. A hereburok ezt a folyadékot normál állapotban is termeli, hogy miközben a szerv a burkában mozog, a súrlódás csökkenjen. Gond akkor van, ha a folyadék valamilyen okból kifolyólag nem tud elszivárogni, felszívódni. A burok a folyadékot ettől függetlenül továbbra is termeli, az pedig felszaporodik.
Azt, hogy a hereburok által termelt folyadék nem tud elszivárogni, általában valamilyen gyulladás vagy hegesedés okozza, de lehet urológiai műtétek következménye is. Gyakori például a herevisszértágulat műtétje után: ennek az operációnak a here vízsérv az egyik leggyakoribb szövődménye.

A herevízsérv diagnózisa

A diagnózis felállítása klinikai vizsgálattal, tapintással és hereultrahanggal történik. Utóbbin egyértelműen látszik, hogy a herét folyadékgyülem veszi körül.

A herevízsérv tünetei, kórlefolyása

A betegség tünete az, hogy a here valamelyik oldalán elkezd növekedni, méghozzá fájdalmatlanul. A megnagyobbodás mellett a here súlya is megnő, a szerv rugalmasan tömötté válik. Amíg csak kicsit nagyobbodik meg, nem okoz különösebb problémát, ha viszont tovább növekszik, a mozgást is akadályozhatja, kellemetlenné teheti. Extrém esetben a here akkorára nőhet, hogy akár térdig is érhet.
Változó, hogy a herevízsérv milyen gyorsan lesz észlelhető: van, amikor néhány hónap alatt alakul ki, van, amikor évek alatt folyamatosan növekszik.

A herevízsérv kezelése

A kezelés alapvetően műtéti. Maga az operáció nem kockázatos, egynapos sebészet ellátás keretében meg tudják oldani.
Átmenetileg megoldást jelenthet a pungálás is. Ennek során csak a folyadékot eresztik le a heréből, de eredménye nem tartós, hatása csak egy-két hónapig tart, utána ismét nőni kezd a szerv.
A herevízsérv kezelése műtéti eljárással történik.
A herevízsérv kezelése műtéti eljárással történik.

A herevízsérv gyógyulási esélyei

Extrém ritkán, de előfordul, hogy a herevízsérv magától elmúlik, például akkor, ha valamilyen gyulladás, letapadás vagy összenövés okozza. Ha viszont a here már érezhetően növekszik, mindenképpen javasolt a műtét, ilyenkor az elváltozás már nagyon ritkán fejlődik vissza magától. A műtét az esetek túlnyomó többségében végleges megoldást jelent, a probléma nagyon ritkán újul ki.

A herevízsérv megelőzése

Nincs mód a here vízsérv megelőzésére. Maximum arra lehet figyelni, hogy a heregyulladást a betegek ne hanyagolják el, mert még ha spontán meg is gyógyul, okozhat a későbbiekben vízsérvet.

A herevízsérv szövődményei

A here a folyamatos nyomástól elsorvadhat, bevérezhet, véres folyadékmassza (hematocele) is kialakulhat benne. Emellett fertőződhet és be is gyulladhat. A here sorvadása a nemzőképességet is csökkentheti, mellette pedig rontja a potenciát.

A here megnagyobbodásakor mindenképpen urológushoz kell fordulni, ezt a tünetet ugyanis a vízsérv mellett gyulladás és daganat is okozhatja.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső