Férfi egészségügyi problémák

A férfi egészségügyi problémák régebben nem kaptak megfelelő hangsúlyt. Az elmúlt évtizedek egyik nagy változása, hogy ezek a betegségek kiléptek a tabu tárgyköréből, és nyíltan beszélnek róluk nemcsak az egészségügyi szakma képviselői, hanem az ezekben szenvedő férfiak és partnereik is. A legfontosabb közülük az erektilis diszfunkció, amelyről egyre többször hallhatunk is. A fokozott figyelmet nemcsak az őszintébbé váló, nyitottabb légkörnek köszönheti, hanem az elmúlt évtizedek felgyorsult, folyamatosan változó életmódja miatt valóban egyre több esetben fordul elő.

Herecsavarodás tünetei és kezelése

Mi a herecsavarodás?

A herecsavarodás tulajdonképpen egy baleset. Hátteréről annyit kell tudni, hogy maga a here egészséges férfiak esetében a herezacskóban helyezkedik el, és tulajdonképpen az ondózsinóron lóg. Maga az ondózsinór egy hosszú vezeték, ugyanis maguk a herék nem a herezacskóban fejlődnek ki, hanem jóval följebb, a hasüregben, majdhogynem a vese magasságában, majd pedig onnan ereszkednek le a herezacskóba, ép viszonyok között még a születés előtt. Ezáltal egy hosszú ondózsinór fejlődik ki, amiben erek és idegek futnak. És itt halad egy darabig az ondóvezeték is, amely a hímivarsejteket a heréből a mellékherén át eljuttatja egészen a húgycsőig. Így kerülnek be azok az ondóba.

Tünetek

A probléma viszont az, hogy bizonyos esetekben előfordul, hogy az ondózsinór tengelye körül megcsavarodik. Ezt a tekeredést nevezik herecsavarodásnak, vagy más néven torziónak, aminek káros következménye az, hogy miatta részlegesen vagy teljesen elzáródik az ondózsinór verőere. Ez utóbbi azért súlyos probléma, mert a vért ez az ér szállítja a herébe, ha pedig huzamosabb ideig elzáródik, akkor elhal a here. Emiatt van az, hogy herecsavarodást esetén a here megmentésére nagyjából hat óra áll rendelkezésre.

A herecsavarodás előfordulása

Jellemzően fiatalabb férfiak körében fordul elő ez a probléma, a statisztikákból pedig kiderül az is, hogy az esetek 65 százalékában az érintett 12-18 éves fiatal. Az előfordulás gyakorisága alacsony, ugyanis évente négyezer férfiből csak egyet érint ez a baleset. Ez pedig 4 ezrelékes arányt jelent.

A herecsavarodás okai

A baleset hátterében mindig valamilyen mechanikai hatás áll, leggyakoribb forgatókönyve pedig az, hogy alvás közbeni forgolódáskor történik meg a torzió. Ilyenkor a férfiak igen heves herefájdalomra ébrednek. Nyári időszakban előfordul az is, hogy a herét vagy a herezacskót vízbeugráskor éri olyan ütés, ami miatt a vezeték megtekeredik. Hajlamosító tényező az is, ha valakinek lazábbak a szövetei, emiatt ugyanis könnyebben megtekeredhet az ondózsinór.

A herecsavarodás tünetei

A herecsavarodás első tünete egy hirtelen jelentkező, nagyfokú fájdalom. Azaz az ondózsinór véletlen megcsavarodása minden esetben heves, villámcsapásszerűen megjelenő fájdalommal jár. Emiatt ébrednek rá föl a férfiak. A hirtelen jelentkező fájdalmat követően megduzzad, megnagyobbodik maga a here is, általában pedig még följebb is húzódik. Emellett kemény tapintatúvá válik, és megszakítás nélkül nagyon fáj. Egyéb tünete a herecsavarodásnak általában nincs.

A herecsavarodás diagnózisa

A komoly panaszok miatt a beteg általában azonnal orvoshoz fordul, ritka az, hogy valaki órákon keresztül tolerálja a fájdalmat és csak másnap kérjen segítséget. Ilyenkor (teljes torzió esetén) ugyanis a here már garantáltan elhal. Maga a diagnózis úgy történik, hogy a beteg jelentkezésekor az orvos - aki az időlimit miatt szerencsésebb esetben már egyből az urológus - felveszi az anamnézist, majd tapintásos vizsgálatot is végez. Emellett a szakorvos már a speciális tüneteket is keresi, majd pedig elvégzi az ultrahangos vizsgálatot. Ez utóbbi erősíti meg végképp a diagnózist, segítségével ugyanis már láthatóvá válhatnak esetleges strukturális eltérések is, speciális ultrahangkészülékekkel pedig a keringés is vizsgálható, ami - mivel a csavarodott vezetékekben jellemzően nincs, vagy csak nagyon gyenge a keringés - szintén segít megerősíteni a diagnózist.

A herecsavarodás kezelése

Herecsavarodás esetében a here hat órán belül menthető meg, az esetek túlnyomó többségében műtéti úton. Szerencsés esetben előfordul, hogy a here spontán visszatekeredik, ilyenkor is kialakulhat azonban a szerven belül keringési károsodás. A torziót az orvosok megpróbálhatják manuálisan, műtét nélkül is visszacsavarni, ami időnként ugyan eredményhez vezet, de ez a ritkábbik eset, általában műtéti ellátásra van szükség. Ha a csavarodást hat órán belül mégsem szüntetik meg, a here pedig elhal, akkor a megoldás már csak annak műtéti eltávolítása lehet. Ideális esetben azonban az ondózsinórt műtéti úton visszacsavarják az orvosok. Ilyenkor szokás az is, hogy az érintett herét - sőt a másik oldalit is - egy-egy öltéssel a herezacskó burkaihoz rögzítik. Ezzel előzhető ugyanis meg a későbbi tekeredés.
Herecsavarodás esetén a here 6 órán belül menthető meg, műtéti úton
Herecsavarodás esetén a here 6 órán belül menthető meg, műtéti úton
A műtétet követően (felnőttkorú betegnél) célszerű nemzőképességi-vizsgálatot is végezi, hogy kiderüljön, hagyott-e a baleset maradandó nyomot. De persze ha a csavarodást időben helyreállították, akkor utólagos következményekre általában nem kell számítani.

A herecsavarodás megelőzése

Nem igazán lehet megelőzni ezt a problémát. Ennek egyetlen módszere ugyanis az lenne, ha rögzítenék a heréket a herezacskóhoz. Ez viszont egészséges férfiak esetében nem lehet reális megoldás, így ezt a módszert csak akkor alkalmazzák, ha valakinek már volt herecsavarodása.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kopa Zsolt egyetemi docensnek, andrológus és urológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Gomolyfelhős idő várható. Elvétve lehet záporokra számítani, néhol az ég is megdörrenhet. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet késő este 15 és 20 fok között alakul. Orvosmeteorológiai szempontból kifejezetten szerencsés helyzet alakult ki mostanra.