Van, aki naponta egyszer sem eszik zöldséget és gyümölcsöt

Bár az egészségmegőrzés szempontjából nagyon fontos lenne a rendszeresség, egy EU-s felmérés szerint a magyar lakosság 36,6 százaléka naponta egyszer sem eszik zöldséget és gyümölcsöt. A jó hír az, hogy nem nálunk a legrosszabb a helyzet.

Az uniós állampolgárok egyharmada nem eszik zöldséget és gyümölcsöt mindennap, és az emberek alig több mint egytizede fogyasztja el a naponta javasolt öt adagot - írja a hvg.hu az Eurostat 2019-es kutatási adataira hivatkozva, amelyeket kedden hoztak nyilvánosságra.

Az EU-s lakosság zöldség-és gyümölcsfogyasztását vizsgáló felmérés szerint az emberek 33 százaléka nem, 55 százaléka egy-négy alkalommal, és csupán 12 százaléka eszik zöldséget vagy gyümölcsöt a napi irányadó öt alkalommal. Utóbbi a legnagyobb arányban Írországban érhető tetten (33 százalék), míg a legrosszabbul Románia áll (2 százalék). Az adatok azt mutatják, hogy a magyarok a lista alsó harmadának végén vannak: a lakosság 36,3 százaléka egyszer sem, 55,5 százaléka egy-négy alkalommal, 8,2 százaléka pedig ötször eszik zöldséget, gyümölcsöt, ha a napi lebontást nézzük.

Mit együnk, ha nem szeretjük a zöldségeket? Bár a zöldségfogyasztás kifejezetten egészséges, sokan felnőttként sem tudnak rászokni. Vannak, akik a zöldségek ízét vagy textúráját nem szeretik, mások egyszerűen csak sokkal szívesebben esznek valami mást. Mit tegyünk, ha ennek ellenére szeretnénk egészségesen táplálkozni?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)