Ezért vagyunk lehangoltabbak télen

A napfény hiánya nemcsak azért van a hangulatunkra rossz hatással, mert a természet a zordabb arcát mutatja, hanem azért is, mert szervezetünk gyakran D-vitamin-hiánnyal küzd. Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, hamarosan a rosszkedv és az állandó fáradtság mellett immunrendszerünk működése is komoly veszélybe kerülhet.

A hideg évszakokban sokszor az ágyból sincs kedvünk kikelni, a meleg lakást elhagyni pedig még kevésbé. A folyton szürke égbolt, a rövid nappalok, a hosszú, hideg éjszakák, a metszőn fújó szél már önmagában is rányomhatja a bélyegét a hangulatunkra, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy szervezetünk D-vitamin-hiánnyal is küzd.

fáradt, D-vitamin hiány, vitaminhiány
A fáradtság, levertség hátterében is állhat D-vitamin-hiány. Fotó: iStock

Míg nyáron akár már félórányi bőrünket ért napsütés elég ahhoz, hogy szervezetünk elegendő D-vitamint állítson elő, addig ugyanez áprilistól októberig komoly nehézségekbe ütközik. Ha pedig nem jutunk megfelelő mennyiséghez, szervezetünk többek között különböző betegségek kialakulásával reagálhat.

D-vitamin-hiány tünetei

A D-vitamin-hiány következtében immunrendszerünk legyengül és sokkal kevésbé képes felvenni a harcot a különböző szezonális vírusokkal, fertőzésekkel szemben, ráadásul a gyógyulási idő is jócskán megnyúlhat. Nélkülözhetetlenül fontos a számunkra: hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartásához, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban is.

D-vitamin tartalmú élelmiszerek

D-vitaminhoz nemcsak a napfény segítségével juthatunk hozzá, hanem vannak olyan élelmiszerek is, amelyek tartalmazzák. Ilyenek például a halak - elsősorban a tonhal, lazac, szardínia, makréla és tőkehalmáj - a gombák, a máj, a tojássárgája és például a zsíros tejtermékek. Azonban ezek az ételek a napi szükségletünk csak egy részét képesek fedezni. Bár a nyári hónapokban ez nem jelent problémát - hiszen a napfény segítségével bőven hozzájutunk a többihez - a hideg évszakokban azonban pótlásra van szükségünk .

A testsúlyunkat is befolyásolhatja A D-vitamin, ami valójában egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja. További részletek itt.

Pótoljuk a hiányt!

A felmérések szerint a tél végére a magyar emberek mintegy 95 százaléka küzd D-vitamin-hiánnyal, éppen ezért legkésőbb november végétől a tavasz kezdetéig szükség van a folyamatos pótolásra. Egyes krónikus betegségekkel küzdőknek, az 1 év alatti kisgyermekeknek, a várandós nőknek és a szoptatós édesanyáknak pedig akár a nyári hónapokban is.

Míg 18 éves korig nagyjából 500-1000 NE/nap mennyiségű D-vitaminra, 18 év felett 1500-2000 NE közötti mennyiségre van szükségünk ahhoz, hogy szervezetünk a megfelelőképpen működhessen. Figyeljünk azonban arra, hogy a zsírban oldódó D-vitamin túladagolható, ezért tartsuk be mindig az orvosunk ajánlását vagy a betegtájékoztatóban leírtakat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +3 °C

Felhőátvonulások lesznek jellemzők több-kevesebb napsütéssel. Többfelé lehet zápor vagy hózápor. Erős, viharos lesz az északi szél, 3, 8 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden hidegfront hat a szervezetre. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, hasi görcs és emellett görcsös fejfájás is jelentkezhet. Alvásproblémák léphetnek fel, sokan ok nélküli idegi feszültséget, ingerlékenységet tapasztalhatnak. A szél jelentősen csökkenti a hőérzetet, rontja a komfortérzetet, és továbbra is fennáll a megfázás veszélye. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: