Ennyi szelénre van szükségünk naponta

Szervezetünknek és immunrendszerünknek szüksége van a szelénre, de nem mindegy, mennyit fogyasztunk belőle. A napi szelénigény egyénenként és egészségi állapottól függően változhat, ám az ajánlott mennyiséget nem érdemes túllépni.

A szelén olyan létfontosságú nyomelem - több enzim alkotórésze, emellett antioxidáns hatású -, ami hozzájárul a sejtmembránok épségének megőrzéséhez, megakadályozva a korai sejtöregedést és pusztulást. Emellett nélkülözhetetlen az izomzat, a máj, a hasnyálmirigy és a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működéséhez. Szervezetünknek csak rendkívül kis mennyiségben van rá szüksége: eleve csak néhány milligramm raktározódik belőle, leginkább a lágy szövetekben, a májban, a hasnyálmirigyben és a fogzománcban.

Mennyi az ajánlott napi bevitel?

Életkortól, egészségi állapottól és életkörülményektől függően változhat, kinek mennyi szelénre van szüksége. Az egyévesnél fiatalabb gyermekeknek elég belőle napi 10 mikrogramm (µg), az 1-3 év közöttieknek pedig 15 µg fogyasztása ajánlott. Ez a mennyiség 4-6 éves korban 20 µg-ra emelkedik, 7-10 éves gyerekeknél pedig napi 30 napi µg javasolt. A 11-14 éves korosztálynak ennél már valamivel többre van szüksége: napi 45 µg-ra, ami 18 éves korig 50 µg-ra emelkedik.

A felnőttek napi szükséglete sem sokkal több ennél: nők esetében 60, férfiaknál pedig 75 mikrogramm a javasolt napi bevitel, ami az életkort figyelembe véve a későbbiekben már nem is emelkedik.

szelén vitamin ásványi anyag nyomelem vitaminpótlás szükséglet immunrendszer
Stresszes időszakokban különösen nagy szerep jut a szelénnek. Fotó: Getty Images

Mint minden nyomelem esetében, előfordulhat, hogy szelénből is az átlagos napi bevitelnél nagyobb mennyiségre lehet szükségünk. Várandósság alatt például napi 65 µg ajánlott, szoptatás idején pedig 75 µg. A nehéz fizikai munkát végzőknél az ajánlás 80 µg, csakúgy, mint azoknál, akik tartós stresszben élnek. A megfelelő szelénutánpótlás biztosítása étkezéssel a legegyszerűbb: nagy mennyiségben tartalmazza például a tengeri állatok húsa, a csirke, a marha, a tojás, a teljes kiőrlésű gabona, egyes diófélék, gyümölcsök és zöldségek. Amennyiben valamilyen okból nem sikerül kiegyensúlyozott táplálkozással elegendő szelént bevinnünk, szeléntartalmú étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk a hiányt, de erről minden esetben érdemes orvossal egyeztetni.

Amikor túl kevés szelént fogyasztunk

A szelén tartós hiánya változatos tüneteket produkálhat: a többi között ízületi- és izomfájdalmat , fáradtságot, fáradékonyságot, és a pajzsmirigyhormon-termelődés csökkenését - ami pajzsmirigyzavarokhoz vezethet -, valamint az ezzel járó, esetleg erre utaló szimptómákat. Ilyen az ingerültség, az elhízás és a hajhullás is. Reprodukciós zavarokat is okozhat, ami nőknél meddőség, férfiaknál pedig spermiumképződési zavarok formájában jelentkezhet.

A szelénhiány leggyakoribb tünetei Ha szervezetünk nem jut elegendő szelénhez, és ez az állapot állandósul, számos szimptóma jelentkezhet. Tipikusan ilyen lehet például a fáradtság, a kimerültség, az izomfájdalom, vagy a hajhullás, melyekről elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a szelénhiány miatt alakultak ki. Kattintson a részletekért!

Ez történik, ha túl sok szelént juttatunk a szervezetünkbe

Az ajánlott napi szelénbevitelt nem szerencsés nagymértékben és hosszú távon túllépni, az ugyanis károsíthatja egészségünket. Egyes becslések szerint a szervezet számára rövid távon tolerálható maximális mennyiség napi 200-300 mikrogramm. A webmd.com a túlzott szelénfogyasztás lehetséges mellékhatásaként említi a hányingert, a máj-, a vese-, és a szívproblémákat. Emellett jelentkezhetnek idegrendszeri zavarok, bőrelváltozások, hajhullás és körömtöredezés is.

Mivel egy olyan nyomelemről van szó, amelynek túladagoláshoz nem kell sok (bőven elég a napi ajánlott mennyiség négy-ötszöröse), mindenképpen érdemes tisztában lenni vele, hogy melyek azok az ételek, amelyek igen nagy mennyiségben tartalmazzák. A paradió (brazil dió) például ilyen, egyetlen szemben 12-25 mikrogramm szelén van (héjjal együtt akár 100 µg is lehet). Rendszeres fogyasztásával, különösen, ha marékszámra esszük, könnyű túllépni a tolerálható mennyiség felső határát.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: