Az alvászavar meglepő oka (2)

Alvászavart válthat ki az időjárás-változás, a pszichés feszültség vagy a túlzott koffeinfogyasztás is, azonban könnyen előfordulhat, hogy a problémát a gyomorsav visszaáramlásával járó tünetek okozzák.

Az álmatlanul töltött éjszakák megzavarják a szervezet regenerálódását, és ezzel a nappali tevékenységeket is nagyban megnehezítik. Ha rendszeresen előfordul, érdemes megkeresni a kiváltó okokat. Az egyik ilyen lehet az elalvási nehézségeket, felületes alvást, rémálmokat ésnéjszakai felriadásokat - mikroébredéseket - is gyakran okozó reflux. Mivel a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása esetenként csak éjszaka jelentkezik, könnyen előfordulhat az is, hogy a kiváltó okok sokáig rejtve maradnak (néma reflux).

alvás, alvászavar, éjszakai pihenés
Az éjszakaialvászavarokhátterében akár refluxos panaszok is állhatnak.Fotó: Getty Images

Elhúzódó szövődményeket okozhat

Milyen szövődményeket okozhat a reflux, ha nem kezelik megfelelően?

A reflux egyik fő tünete, a gyomor felső részén, a szegcsont mögött és alatt jelentkező égő érzésalvásközben akár észrevétlen is maradhat. A kialvatlanság mellett reggelente esetleg csak a - szintén nem mindig jelentkező - rekedtség, köhögés vagy émelygés utalhat rá. A probléma fő oka, hogy fekvő helyzetben a gyomorsav jóval könnyebben áramolhat fel a nyelőcsőben akár a torokig vagy szájüregig, miközben marja a savérzékeny nyálkahártyát. A gyomorszáj izomgyűrűjének lazaságát okozhatják örökletes genetikai adottságok, de kialakulhat a túlsúly - vagy terhesség - miatti megnövekedett nyomás, bizonyos gyógyszerek mellékhatásai vagy rossz étkezési szokások következtében is. Fontos foglalkozni vele, mert ha az állapot okozta irritáció tartósan fennáll, a nyálkahártya képtelen regenerálódni, így a felmaródások következtében gyulladásos sebek és fekélyek alakulhatnak ki, amelyek további szövődményeket okozhatnak.

Tudatos vacsorák

Arefluxtüneteit nem csak súlyosbíthatják, hanem önmagukban is kiválthatják a zsíros, túl fűszeres ételek, valamint olyan élelmiszerek, mint például a paradicsom, a nyers hagymafélék, a csokoládé, az alkoholos, koffeines vagy szénsavas italok, citrusok fogyasztása, de a dohányzás, vagy például a stressz is. Érdemes hangsúlyozni, hogy nem csak az számít, hogy mi a nap utolsó étkezése, hanem az is, hogy mikorra időzítjük. Célszerű a könnyű, nem savképző ételekből alapvetően kisebb mennyiséget fogyasztani vacsorára, a lefekvés előtt legalább két-három órával hamarabb. Fontos, hogy evést követően ne feküdjünk le azonnal, ha pedig savas felböfögést észlelünk, mindig öblítsük le a nyelőcsövet egy pohár vízzel.

Készüljünk tudatosan az éjszakai pihenésre

A gyomorsav visszaáramlásának elkerülése érdekében javasolt az ágy fejvégét megemelni. A legcélszerűbb az egész matracot vagy ágyrácsot megdönteni, és kerülni a hason fekvést. Elérhetőek speciálisan kialakított refluxpárnák is, amelyek szintén a teljes gerincoszlopot megemelik. Alvás közben kerülendők a derékban túlságosan szűk ruhadarabok, mivel ezek a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Amennyiben szükség van rá, érdemes megtanulni különböző stresszoldó technikákat, de akár egy könnyű esti séta is segítheti - az emésztés serkentése mellett - a napi problémáktól való eltávolodást.

Savlekötők és savcsökkentők

Ha a reflux az életmódbeli és étkezési változtatások ellenére is jelentkezik, a szövődmények elkerülése érdekében indokolt lehet a gyógyszeres terápia. A patikákban vény nélkül kaphatóak különböző savlekötők, amelyek a már kialakult panaszokra nyújtanak tüneti kezelést. Szintén nem szükséges vény egyes úgynevezett H2-receptor blokkolókhoz sem. Ezek a készítmények a gyomorsav-túltermelés okozta panaszok tüneteinek rövid távú kezelésére alkalmasak. Rövid időn belül tartósan - akár kilenc órán keresztül - képesek csökkenteni a gyomorsav-termelődését. A H2-receptor blokkolók - például a famotidin tartalmú gyógyszerek - esetében nincs szükség folyamatos szedésre sem: alkalmanként, bizonyos élethelyzetekben is segítséget nyújtanak, így például egy nehezebb vacsora után is garantálhatják a zavartalan éjszakai pihenést, és a nyugodt, pihentető alvást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)