Mutatjuk, mire esküsznek azok, akiknek sikerült lefogyni

Több mint hatezer ember válaszai alapján az alábbi a négy dolgot érdemes megszívlelni, ha a sikeres fogyás és a súlyunk megtartása a cél.

Sokan egyetértenek abban, hogy nem is maga a fogyás a legnehezebb, hanem az eredmény megtartása. Egy felmérés szerint a leadott kilóknak több mint a fele visszakúszik két éven belül, öt év leforgása alatt pedig akár nyolcvan százalékuk is. Persze ez korántsem mindenkinél van így, sőt. Egy friss tanulmányban – amely 6000 olyan alany válaszain alapszik, akik 20 kilót adtak le, és amelynek eredményeiről az eatthis.com is beszámolt – éppen arról esik szó, milyen szabályokhoz tartják magukat azok, akiknek sikerül tartósan is távol tartani a kilókat.

fogyás, fogyókúra, tartós fogyás, egészség
Fontos, hogy elsősorban ne a kilókra, illetve a fogyásra fókuszáljunk, hanem az egészségünkre. Fotó: Getty Images

Az étkezési napló tényleg működik

Csaknem mindenki annyira rászokott annak nyomon követésére, hogy mit evett egy-egy nap során, hogy az álomsúlyuk elérése után is minden egyes napon feljegyezték maguknak az elfogyasztott ételeket és a mennyiségeket. Az egyik alany úgy fogalmazott, szerinte mindennap egy egészséges elhatározással indul: felkelünk, és azt mondjuk magunkban, hogy ma is helyesen táplálkozunk, és le is jegyzünk mindent. „Igazából ez nem is diéta, hanem életmódváltás” – tette hozzá.

A fogyás nem sprint, hanem maraton

Akiknek sikerült a nagy fogyás, illetve a későbbiekben a súly távol tartása is, azok mind úgy gondoltak a kilók leadására, mint egy hosszú távú folyamatra. Akik villámdiétáktól várták a sikert, nagyobb valószínűséggel buktak el.

A súly nem minden

Bár könnyű a testsúlyt motiváló tényezőnek tekinteni, más dolgok is számítanak. Például az, hogy az egészségesebb életmódnak köszönhetően könnyebbnek, energikusabbnak, jobb kedvűnek, önbizalommal telibbnek érezzük magunkat, vagy könnyebb kontrollálni a krónikus betegségeinket. Sokszor ezek az apró győzelmek a legfontosabbak, és ezekért jár igazán az elismerés.

Fókuszáljunk az egészségre

A sikeresen fogyó és súlyukat hatékonyan tartó alanyok közül sokaknak bejött, hogy nem a kilókra, illetve nem a fogyásra fókuszáltak, hanem az egészségükre. A súlycsökkenés pedig, mintegy „kellemes mellékhatásként”, szinte magától jött.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)