Mutatjuk, mennyi fogkrémet kellene használnunk

A legtöbben a fogkeféjük teljes fejét telenyomják fogkrémmel - ez azonban nemcsak felesleges, de akár káros is lehet.

Evés után ezért tilos fogat mosni - részletek !

A reklámokban látott szép, hosszú fogkrémcsík tudat alatt is befészkeli magát a gondolatainkba, ezért a legtöbben minden egyes fogmosáshoz annyi fogkrémet használnak, amennyi elejétől a végéig befedi a fogkefe sörtéit. Nemrégiben azonban a Health portál kiszúrta , hogy a közösségi oldalakon igen aktív dr. Gao Jye Teh, a londoni King's College-ban tanult malajziai fogorvos egy TikTok videóban mutatta be, pontosan mekkora adag fogkrém is szükséges ahhoz, hogy megfelelően megtisztíthassuk a fogainkat. A már több mint 12 millió megtekintéssel rendelkező rövid videóban a fogászati szakember elárulta, hogy 3 éves kor alatt elegendő, ha éppen csak egy kenet fogkrém kerül a fogkefére, míg 3 éves kor felett (vagyis gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt) egy borsónyi mennyiség szükséges.

Ne essünk túlzásba

Az ennél nagyobb mennyiségű fogkrém elsősorban a gyermekek számára lehet veszélyes, akiknek még nincsenek olyan fejlett fogaik, mint a felnőtteknek. "Náluk a fogkrémben található fluorid nagy mennyiségben dentális fluorózist okozhat, ami a fogak fehéres, sárgás vagy barnás elszíneződésével jár, súlyos esetben pedig lyukak keletkezhetnek a fogfelszínen" - ismertette dr. Gao. A túlzott fluoridbevitel miatt kialakuló fluorózis elsősorban az 1 és 8 év közötti gyerekeknél gyakori, akiknek a fogzománca még nem fejlődött ki teljesen. A 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek mindössze egy rizsszemnyi méretű fogkrémkenet elegendő, ezzel elkerülhetjük, hogy véletlenül túl sokat nyeljenek a fluoridos habból. (Számukra már speciális, kifejezetten kisgyermekeknek szánt, fluoridmentes fogkrémet is választhatunk.)

Fontos azt is hozzátenni, hogy a túlzottan kevés fogkrém használata sem célszerű hosszú távon. Ez esetben ugyanis a fogak nem jutnak elegendő fluoridhoz, ami segít megóvni az egészségüket - hívta fel a figyelmet dr. Gao. Ezzel kapcsolatosan egy egyszerű trükköt is megosztott a követőivel: fogmosás után köpjük ki a szánkban keletkezett habot, de ne öblítsük ki vízzel a szájüreget , így a fogkrémben található fluoridnak több ideje lesz kifejteni a hatását.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)