Üdítő nektárok: gyümölcslevek házilag

Az élelmiszerüzletek polcai tele vannak egészséges italként ajánlott gyümölcslevekkel. A feliratok: "100% gyümölcstartalom", "hozzáadott cukor nélkül", "vitaminnal dúsított", "tartósítószer-mentes".

Mind arra sarkallják a szülőt, hogy csemetéjének ilyen italokat vegyen. Ezzel természetesen sokkal jobbat tesz, mintha magas cukor- vagy mesterséges édesítő-tartalmú, szénsavas üdítőitalt vásárolna, ám a házilag, frissen készített gyümölcslevek minősége messze felülmúlja a bolti változatokét.

Mi a különbség?

Most kizárólag a 100%-os bolti gyümölcsleveket hasonlítjuk össze a házilag készült változatokkal, hiszen a cukrozott, tartósított, dobozos üdítők egyértelműen gyengébb minőséget képviselnek. A hosszabb lejáratú gyümölcsleveket pasztörizálják, vagyis rövid időre 60 és 90 fok közé melegítik. A gyümölcslé enzim- és vitamintartalma ezáltal sérül, tápanyagértéke csökken. A koncentrátumból készült gyümölcslevekhez felmelegítik és megszárítják a koncentrált dzsúszt, ami lényegében koncentrált cukor. Ezt hígítják újra vízzel. A folyamat során a tápanyagok 90%-a elvész, tehát ami marad: édes víz. A frissen préselt gyümölcslé ezzel szemben tartalmazza a gyümölcs teljes vitamin-, ásványianyag- és enzimtartalmát, kizárólag a hűtőszekrényben tárolható, és maximum két-három napig áll el.

Váljon a mindennapok részévé!

A friss gyümölcsökből, zöldségekből préselt levek készítése jó családi program lehet: a gyerekeket korán hozzászoktatja az igényességhez, az egészségtudatossághoz. Segíthetnek hámozni, darabolni, előkészíteni, és élvezhetik az érett gyümölcsből házilag préselt nedű mindent felülmúló, friss ízét. A levek közös elkészítése arra is módot ad, hogy gyermekeinket taníthassuk a tápanyagokról. Kreativitásunkat is használhatjuk, hiszen a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek kombinációja szinte végtelen számú lehet. Meg kell találnunk az általunk legjobban kedvelt ízkombinációkat. A nagy nyári melegben jégkrémet is készíthetünk az otthon préselt gyümölcslevekből.

Ötletek kezdőknek

A legnépszerűbb levek, mint pl. a narancs vagy az alma is teljesen más élményt nyújtanak frissen préselt változatban, de mivel ezek bolti verzióját már valószínűleg gyakran kóstoltuk, érdemesebb olyasmivel kezdeni, ami csak otthon készíthető el. Így nem lehet összehasonlítani a kommerszebb változatokkal.

Nyár végén, amikor rengeteg érett dinnye áll rendelkezésünkre, megpróbálhatunk például friss dinnye dzsúszt készíteni. Ha van otthon gyümölcscentrifugánk, akkor igazán egyszerű dolgunk van, hiszen csak bele kell dobálnunk a felkockázott érett dinnyehúst. Ha csak hagyományos turmixgépünk van, akkor a turmixolt dinnyét átszűrjük egy gézen vagy szitán, jól kinyomkodva minden csepp édes levét. Hidegen fogyasztjuk.

Fűszeres és vegyes levek

A gyömbér, a fahéj, az őrölt szegfűszeg jól illik a körte- vagy almaléhez. Tavasszal és nyáron friss zöldfűszerekkel is gazdagíthatjuk a leveket. A menta vagy a citromfű üdesége kiválóan illik pl. a málnához vagy az eperhez. Addig kísérletezzünk, amíg rá nem találunk abszolút kedvencünkre!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)