Pekándió: ezért kellene sűrűn enni

Számottevően képes javítani a koleszterinszintet a pekándió rendszeres fogyasztása - állítják amerikai kutatók kísérleti eredményeikre alapozva.

Melyek a legegészségesebb diófélék? Részletek itt.

A pekándióról ismert, hogy gazdag egészséges zsírsavakban és rostokban, ennél fogva koleszterincsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Mint az az intézmény közleményében olvasható, a Georgiai Egyetem kutatócsapata is ezekre a hasznos tápanyagokra vezeti vissza legújabb kísérleti eredményeit, amelyek szerint a dióféle rendszeresen fogyasztva nagyban hozzájárul az összkoleszterinszint és az LDL-koleszterin-szint csökkentéséhez, ezáltal pedig a szív-érrendszer egészsége megőrzéséhez is.

A pekándió hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez
A pekándió hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Fotó: Getty Images

Vizsgálataikba a kutatók összesen 52 olyan felnőtt önkéntest vontak be a 30 és 75 év közötti korosztályból, akik a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kockázati csoportba tartoztak. A résztvevőket ezután véletlenszerűen három csoportba osztották.

  1. Voltak, akik egy nyolchetes időszakban naponta 68 gramm (hozzávetőleg 470 kalóriányi) pekándiót fogyasztottak a megszokott étrendjükön felül.
  2. Mások ugyanennyi pekándióval váltották ki szokásos étrendjük egy részét úgy, hogy energiabevitelük összességében nem változott.
  3. A kontrollcsoport tagjai egyáltalán nem ettek pekándiót a kísérleti időszak alatt.

A nyolc hét elteltével a résztvevők elfogyasztottak egy magas zsírtartalmú fogást, hogy a kutatók meg tudják határozni náluk a vérzsírok szintjének étkezés utáni változásait, illetve a vércukorszintjük emelkedését is ellenőrizzék. Az éhgyomorra mért lipidszintek hasonló mértékben javultak a pekándiót fogyasztó két csoportban, míg az étkezés utáni trigliceridszint főként az első, avércukorszinta második csoport tagjai körében csökkent.

"Egyaránt javultak az értékeik, akár pluszban fogyasztották, akár az étrendjük egy részét váltották ki pekándióval a résztvevők, és főként az összkoleszterinszint és az LDL-koleszterin-szint kapcsán tapasztaltunk náluk nagyon hasonló javulást" - mondta el Jamie Cooper, a Georgiai Egyetem család- és fogyasztótudományi tanszékének professzora, a kísérletről a The Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

Csökkenti az LDL-koleszterin szintjét

A kutatók átlagosan 5 százalékos csökkenést mutattak ki a pekándiót fogyasztó csoportok tagjainál az összkoleszterinszintben, továbbá 9 százalékos csökkenést az LDL-koleszterin-szintjükben. Ez igen jelentős változás. Egy korábbi elemzés például 51 koleszterincsökkentéshez ajánlott mozgásforma hatásait vizsgálta, és arra az eredményre jutott, hogy azok mellett átlagosan 1 százalékkal csökkent az összekoleszterin és 5 százalékkal az LDL-koleszterin szintje.

"Korábbi kutatások azt mutatták, hogy kisebb mértékben már az LDL-koleszterin-szint alig egyszázalékos csökkentése is mérsékli a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát, így tehát a pekándió fogyasztása mellett jelentkező csökkenés kétségkívül klinikailag is jelentős" - hangsúlyozta Cooper. Hozzátette, a pekándiót tartalmazó étrend nemcsak erőteljesebben és tartósabban csökkenti a koleszterinszinteket más életmódbeli módszereknél, de egyben fenntarthatóbb eszköz is lehet a hosszú távú egészségmegőrzésben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)