Mutatjuk, mire elég a pénzünk a pizza világnapján

Szinte minden közismertebb dologhoz társítanak már világnapot, nem kivétel ez alól a pizza sem, melynek nemzetközi napját éppen ma, február 9-én tartják. Szomorú adat azonban, hogy ez a népszerű étel Európában nálunk drágult meg a legnagyobb mértékben.

A pizza a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb élelmiszere: az olasz eredetű receptet a világ legtöbb országában elkészítik és fogyasztják valamilyen módon. Ennek ismeretében talán nem is meglepő hír, hogy a pizza nemzetközi napját is évek óta megtartják az olasz ízek szerelmesei, mégpedig február 9-én. Szülőhazájában, Olaszországban az év korábbi szakaszában, már január 17-én ünneplik a helyi gasztronómiát világhódító útra terelő ételt.

Óriásit drágult a magyar pizza

A magyar konyhakultúrában is gyorsan megtalálta a helyét, köszönhetően annak, hogy változatosan és gyorsan elkészíthető, viszonylag olcsón. Ez utóbbi állítás azonban már nem állja meg a helyét: az európai átlaghoz képest is kiemelkedően magas hazai infláció a pizza összetevőinek árát is durván megemelte. Az Eurostat adatai alapján Magyarországon 2022 decemberében 46 százalékkal kellett többet fizetni a pizzáért, mint egy évvel korábban. Ez a legnagyobb mértékű drágulás az egész EU-ban, a listán második Litvániában 39, illetve harmadik Bulgáriában 37 százalékkal kell többet fizetni egy pizzáért az egy évvel korábbihoz képest. EU-s átlagban "csak" 16 százalékkal emelkedett meg egy év alatt ennek az ételnek az ára, Luxembourgban 7, Olaszországban 10, Franciaországban 13 százalékos drágulást mértek.

Mennyit drágult a pizza Európában?

Magyarországon egy átlagos, 32 centiméteres pizza feltéttől függően 2400-3500 forint közötti áron kapható, a drágább helyeken azonban 5000 forint feletti összeget is elkérhetnek. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: