Mit tesz agyunkkal a kávé és a sör?

Valószínűleg mindannyian tudjuk, milyen érzés is az, amikor túl sok kávét vagy túl sok sört iszunk, de vajon azzal tisztában vagyunk-e, mi történik ilyenkor pontosan?

Azt már olvasmányainkból valószínűleg tudhatjuk, hogy agykérgünk felelős a tudatos, összeszedett gondolkodásért, nyelvi képességeinkért és a mindennapos interakciókért.

Hol nyílt Európa első kávéháza, ki találta fel a kávédarálót, és hol számított válóoknak, ha nem kapott a nő elég kávét? - összeállításunkból megtudhatja. Kattintson! Amikor a sörben lévő alkohol eléri az agykérget, kevésbé tudunk figyelni – cserébe viszont eltűnik fejünkből az összes olyan zavaró tényező, ami eddig lefoglalta. Körülbelül két sör után pedig jóval kreatívabbak leszünk. A kávéfogyasztás szintén hatással van agykérgünkre, pontosabban az itt található adenozinreceptorokra.

Energiaszintünket többek között az adenozin nevű neurotranszmitter kontrollálja: amikor az adenozinokat megkötik az agyban lévő receptorok, elkezdünk álmosodni. A kávé ezt a kapcsolatot cselezi ki: ugyanis az adenozin helyett ez kapcsolódik a receptorokhoz, így frissebbek maradunk – átlagosan negyed órával a kávé elfogyasztása után pedig elkezdjük azt érezni, hogy végre élünk.

A kávét élénkítő hatása miatt fogyasztjuk

Van előny, van hátrány?

A sör hatására sokkal kevésbé izgatnak minket a világ körülöttünk lévő problémái, emiatt agyunk sokkal könnyebben képes gondolataink és ötleteink között mélyebb kapcsolatokat létesíteni és ezért könnyebben tudunk jó ötletekkel előrukkolni.

Sajnos, ennek ára van: több korsó (vagy pohár) sör elfogyasztása után kevésbé tudunk koncentrálni és emlékezőtehetségünk is romlani fog, de csak időlegesen. Úgyhogy sört csak akkor igyunk, ha egy jó kezdőötletre van szükségünk, akkor is csak mértékkel.

A kávét úgy igyuk, hogy annak hatásait alsó hangon is csak 15 perc után fogjuk elkezdeni érezni: viszont ekkor több energiánk lesz és sokkal jobban tudunk majd figyelni. A folyamatos kávéfogyasztás hatására viszont szervezetünk elkezd érzéketlenebbé válni a koffein hatására és sokkal többet kell innunk belőle, hogy ugyanazt a stimuláló hatást tudjuk elérni.

Úgyhogy sokszor tanácsos kávémentes napokat vagy heteket tartanunk, ha ezt megengedhetjük magunknak, kávét akkor igyunk , ha már van egy jó ötletünk és koncentrálnunk kell annak kibontására és megvalósítására. Összefoglalva: a sörrel beindíthatjuk agyunkat és elkezdhetünk ötletelni : valószínűleg jönnek is majd a jó gondolatok. A kávét pedig ezután érdemes fogyasztanunk, mivel ennek hatására pörgősebben tudjuk megvalósítani ezen ötleteket. Azonban mindkét italt mértékkel fogyasszuk: ha ugyanis túl sokat iszunk bármelyikből, búcsút mondhatunk előnyeinek és sokáig nyöghetjük hátrányait.

Forrás: Prevention.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)