Milyen a minőségi csokimikulás?

Közeleg a karácsony, és a Mikulás is nemsokára meglepi a gyerekeket. Szerencsére a nagyszakállú egyre nagyobb figyelmet fordít a minőségi édességekre. Melyik a minőségi termék, miért érdemes azt választani?

A csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé - Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában -, ahol a kakaóbab megterem. Használták a fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomban, hasmenésben, székrekedésben, sőt afrodiziákumként is számon tartották. A minőség bizonyítéka, a magasabb kakaótartalom manapság az egyre fogyó és dráguló alapanyag miatt magasabb árat is jelent. Manapság azonban csokoládé és csokoládé között is van különbség, nézzük, mire érdemes figyelni!

Miért jó étcsokoládét fogyasztani?

A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé nemcsak isteni csemege, de az egészségünkre is jó hatással van - ezt már több kutatás is bizonyította -, mert a benne lévő, flavanoloknak nevezett antioxidánsok védik a sejtjeinket. A legújabb kutatás szerint azonban a csokoládé a bélben található baktériumflórán keresztül is befolyásolja a szervezetünk működését. Sajnos piacuk megtartásáért számos gyártó a minőségi alapanyagot tejbevonómasszára cseréli, amely csak látványra hasonlít a minőségi csokoládéhoz.

A minőségi étcsokoládé flavonoidokban gazdag

Mi az a tejbevonó?

Az édességet nemcsak a kiemelt szezonokban szeretjük: az évi 11 ezer tonnára tehető táblás csokoládé -fogyasztás tavaly még nőtt is, 7 százalékkal. A bevonó masszában a kakaóvajat - amely a csokoládék összetételének felét alkotja - keményített növényi zsírral helyettesítik, ez legtöbbször pálmaolaj vagy kókuszolaj. Az összetételcsere folytán lényegesen alacsonyabb árfekvésben tud kikerülni a fogyasztókhoz, ezért a csokoládénak kinéző termékek ára az egyik legjobb indikátor: a nagyon olcsó csokimikulásnál erősen gyanakodhatunk!

Valódi csokoládé

A csokoládé olyan termék, amely kakaómasszából, kakaóvajból, esetleg kakaóporból és cukorból készül. Legalább 35 százalék szárazanyagot tartalmaz, ebből 18 százalék kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó.

Természetesen akadnak ettől eltérő arányokat mutató csokoládék, amelyekben magas (akár 80 százalék) a zsírmentes kakaópor aránya. Számos tulajdonságban viszont mindannyian megegyeznek: testhőmérsékleten olvadnak, zsírban oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat (magnézium, réz stb.) tartalmaznak, Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Mennyit majszolunk el év végén?

A szaloncukor és a mézeskalács az egyik fontos éke a fenyőfának. Hát még akkor, ha azt házilag, saját kezünkkel készítettük el! Mivel ezekre a finomságokra a család nagy része rá szokott járni, nem árt, ha egészséges, reform alapanyagokból vannak. A recepteket ide kattintva találja! A karácsonyi forgalom a Nielsen piackutató cég adatai szerint 2013-ban rekordot döntött, minden addiginál többet költöttünk édes ajándékokra: értékben 10, mennyiségben 1 százalékkal nőttek az eladások tavaly, amely azt tanúsítja, hogy a mennyiség helyett a minőséget helyezzük előtérbe. A tendencia összhangban van a szövetség egyik fő törekvésével is, amelyért idestova 10 éve harcol: elhagyni az olcsó, beltartalmi értékekben szűkölködő, bevonómasszás édességek fogyasztását! Az eredmény szembeötlő, hiszen míg 2006-ban az ünnepi figurák közel fele még bevonómasszából készült, addig mára a valódi csokoládé ezt a kategóriát gyakorlatilag kiszorította: a mikulások több mint 90 százaléka valódi csokoládéból készül.

A mikulások több mint 90 százaléka valódi csokoládéból készül

Vezet a csokimikulás!

A szakemberek nem mérik, hogy az év végi forgalomból mennyi jut a Mikulásra és mennyi a karácsonyra, ezért erről nincs külön adat. A Nielsen piackutató adataiból az tudható, hogy tavaly - s ez már évek óta így van - a legnagyobb sláger a csokoládémikulás volt, s bár változatlanul őrzi sokéves második helyét - csökkent a hagyományos mikuláscsomag eladása. Sorrendben utána az adventi kalendárium következik , majd az olyan ajándékcsomag, amely játékot is tartalmaz. Megszerettük az ehető, édes karácsonyfadíszeket is (szaloncukor, habcsók, mézeskalács…stb), hiszen majd 100 millió forint értékben vásároltunk ebből a termékkörből (ami 46 százalékos emelkedés az előző évhez képest).

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: