Megváltozhat a kenyér

Kutatóknak sikerült megtalálni a gabonában azokat a géneket, amelyek a növényi rostok mértékéért felelhetnek. Öt éven belül érkezhetnek a rostban gazdag fehér kenyerek.

Habár egyre népszerűbb a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru, a frissen sült fehér kenyér illata sokunkat elcsábíthat. Ezek az élelmiszerek azonban már távolról sem olyan táplálóak: a finomított búzalisztből készített termékekbe nem kerül be a gabona héja és csírája, így azonban a gabonában lévő vitaminok és ásványi anyagok sem, amelyek pedig egészségünk szempontjából meghatározóak. Elsősorban szénhidrátot és kisebb mértékben fehérjét tartalmaz, illetve állomány- és térfogatjavítókat is, összetevői alapján így nem a legideálisabb reggelinek.

Ez a jövőben talán megváltozik: egy nemzetközi kutatócsoport beazonosította ugyanis azt a gént, ami a liszt rosttartalmáért felel. Az Iflscience cikke szerint elkészítették a fehér kenyér rostban gazdag változatát.

Mi történik a szervezetünkkel, ha kevés rostot eszünk? A megfelelő rostbevitellel nem csak a székrekedést kerülhetjük el: fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartásában, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, sőt bizonyos ráktípusok megelőzésében is szerepe van. A rosthiányos táplálkozás már rövidtávon is panaszokat okozhat - kattintson a részletekért!

Rostoknak azokat a növényi eredetű szénhidrátokat hívjuk, amelyet a szervezetünk nem tud teljesen megemészteni, ezért a vastagbélbe is eljutnak. Bevitelüknek legalább akkora szerepe van az egészséges táplálkozásban, mint például a vitaminban, ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztásának. A rostszegény étrend megnöveli többek között az elhízás, a cukorbetegség és a daganatok kialakulását is.

A rostban gazdag fehér kenyér egészségesebb lehet a hagyományos fajtánál. Fotó: Getty Images
A rostban gazdag fehér kenyér egészségesebb lehet a hagyományos fajtánál. Fotó: Getty Images

Európában is megélhet a nemesített gabona

Régóta ismert, hogy az egyik különleges kínai búzafajtából, a Yumai 34-ből készített liszt a szokásosnál is nagyobb rosttartalommal rendelkezik. Mivel azonban az európai éghajlaton ez a növény nem terem meg, nyugaton el sem tudott terjedni. A kutatók ebben a növényben kutatták azokat a géneket, amelyek a magas rosttartalomért felelhetnek, és szerintük fajtanemesítéssel nagyjából öt év alatt sikerülhet elérni, hogy egy hasonlóan magas rosttartalmú gabona a rosszabb éghajlati viszonyok között is megvethesse a lábát. Bár a rostdús fehér kenyérnél még mindig egészségesebbek a teljes kiőrlésű változatok, a hagyományos fehér kenyérnél mindenképpen jobb választás lehet ez az új termék - vélekednek a kutatók.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: