Ma már alig eszünk krumplit

Negyedannyi krumplit eszünk, mint a háború után, mégsincs belőle elég.

Már csak negyedannyi krumplit eszünk

A magyar burgonyatermőterület a második világháború végén érte el csúcspontját több mint 3 millió hektárral. Ma ennek a területnek a törtrészén termelünk krumplit. Az elmúlt 70 évben ötszörösére emelkedett az egy hektáron elérhető hozam, miközben negyedére csökkent az egy főre eső krumplifogyasztás. Mindez nem elég ahhoz, hogy ebből az alapélelmiszerből önellátóak legyünk - írja az Agrárszektor.

A túlzott krumplifogyasztás hatásai A szervezetnek húszféle aminosavra van szüksége, amelyből kilenc életfontosságú, és ezeket a táplálkozással juttathatjuk a szervezetünkbe. Ezek mellett még vitaminokra, ásványi anyagokra és sok vízre is szükségünk van nap mint nap. Étrendünket több komponensből állítjuk össze, hogy mindezen igényt fedezni tudja, van azonban néhány étel, amelyen önmagában is elélhetünk, legalábbis egy darabig. Az egyik ilyen a krumpli.

Negyedannyi krumplit eszünk, mint korábban, krumpli burgonya burgonyafogyasztás burgonyafélék étrend táplálkozás
Negyedannyi krumplit eszünk, mint korábban

Mint írják, a magyarországi fogyasztás 75-80 százalékát fedezi a hazai termés, hiszen ma fejenként és évente átlagosan csak 25-30 kg burgonyát fogyasztunk el, szemben a korábbi 100-120 kilogrammal. Az elmúlt években 22-28 ezer tonna volt az import étkezési burgonya mennyisége.

A hámozásra váró krumpli alulmarad a konyhakész tésztával szemben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint örvendetes lenne a félkész termékek jelenlegi 3-5 százalékot képviselő arányát jelentősen növelni, és a fogyasztás élénkítéséhez a burgonyaágazatban is szükség van a közösségi marketingre, valamint elengedhetetlenek a termelői együttműködések, a közös termelésszervezés és értékesítés. Ez nemcsak az árak ingadozását segítené mérsékelni, hanem a közös feldolgozás felé is vezethetne. Az erős feldolgozóipar hiányát nagyon megszenvedi az ágazat - írja a lap.

Milyen burgonya kerülhet a polcokra?

A piac tisztítása terén eredményes volt a szaktárca 2016. évi intézkedése, amely rendeleti szinten szigorította az étkezési burgonya forgalomba hozatali szabályait. Eszerint csak olyan étkezési burgonya kerülhet kereskedelmi forgalomba, amely ép, nincs eltávolított része, nem hiányos, tiszta és kemény, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél.

Az előrecsomagolt és ömlesztett áru is csak azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héj- és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat. A csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni a megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, a származási országot, valamint a burgonya főzési típusát.

A burgonya egyedileg nem azonosítható, gyorsan forgó tömegcikk, emiatt alanya számos visszaélésnek, illegális beszerzésnek és kereskedelemnek. Ugyanakkor az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) nagymértékben kiszűrte a korábban jellemző illegális burgonyaszállítmányokat. Az ágazatot segíti továbbá, hogy 2017-től a burgonyatermelés is részesülhet a zöldségnövények termeléshez kötött támogatásából.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: