Kik esznek több gyümölcsöt: a férfiak vagy a nők?

Több gyümölcsöt esznek a nők, mint a férfiak, valamint az iskolázottabbak az alacsonyabb végzettségű embereknél egy norvég kutatás szerint, amelyben európai országok lakóit kérdezték meg.

A dél-európaiak fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, az észak-európaiak pedig a legtöbb zöldséget - állapította meg a norvég Adgeri Egyetem kutatócsoportja, amelyet Tonje Holte vezetett. A kelet-európai országok csoportja mindkét kategóriában a lista végén szerepelt.

Bajt okozhatnak ezek a gyümölcsök A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása mindenképpen egészséges, ezt senki sem vitatja. Ugyanakkor néhány dologra érdemes odafigyelni ezekkel az értékes élelmiszerekkel kapcsolatban is, mert bizonyos esetekben akár mérgezőek is lehetnek. Korábbi cikkünkben ezeket vettük sorra.

A Plos One tudományos lapban megjelent tanulmány készítői 21 ország 37 672 felnőtt lakosának 2014-ben adott válaszait elemezték. A résztvevők valamivel több mint fele volt nő, a legkevesebben (1161) Szlovéniából, a legtöbben Németországból (2891) adtak választ a felmérés kérdéseire, Magyarországról 1622-en vettek részt a kutatásban. Azt kérdezték tőlük, milyen gyakran fogyasztanak gyümölcsöt és zöldségeket, a burgonya nem számított bele.

Dél-Európában fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt. Fotó: Getty Images
A kutatás szerint a nők több gyümölcsöt és zöldséget esznek, mint a férfiak. Fotó: Getty Images

A válaszok elemzéséből kiderült továbbá, hogy a magasabban képzett nők átlagosan több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Még egy érdekes összefüggést találtak: az alacsonyan képzett nők étkezési szokásai ebből a szempontból a magasan iskolázott férfiakéval egyezik meg.

Arra azonban a kérdőívben nem tértek ki, mekkorák voltak az adagok. A kutatók rámutattak, hogy nem tudták megállapítani, fogyasztottak-e a válaszadók napi öt adag gyümölcsöt és zöldséget, ahogy az Egészségügyi Világszövetség (WHO) ajánlja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)