Figyeljünk a gyerekek rendszeres táplálkozására!

Magyarország egészségügyi mutatói a legrosszabbak között vannak Európában: minden harmadik ember magas vérnyomástól szenved, a krónikus szívbetegek aránya 16%. E betegségek egészséges életmóddal megelőzhetők, melyet a legjobb már gyermekkorban elkezdeni.

Ha az ember odafigyel az egészségére, megfelelően étkezik, rendszeresen sportol és szűrővizsgálatokra jár, a betegségek kialakulásának kockázata nagyban csökkenthető. Az egészséges életmódot elkezdeni sosem késő, de a legjobb, ha már gyermekkorban odafigyelünk rá. A Generali általános felmérést végzett a gyermekek életmódjára vonatkozóan.

Rendszertelen étkezések

A felmérésből kiderül, hogy az általános iskolások 70%-a otthon reggelizik, vacsoráját pedig 98%-uk fogyasztja otthon. A középiskolások 61%-a reggelizik még indulás előtt, és 88%-uk ér haza vacsorára.

Tisztában van azzal, hogy a gyermekek vitamin- és ásványianyag-szükségletét mennyi minden befolyásolja? A részletekért kattintson kattintson! Mindkét korosztály számára az uzsonna az az étkezés, ami a leggyakrabban kimarad: az általános iskolások 10%-a, a középiskolások 20%-a nem uzsonnázik. A diákok jellemzően a tízóraijukat veszik büfében (a középiskolások körében több mint kétszer annyian, mint az általános iskolásoknál), de a középiskolások 7%-a az ebédjét is itt vásárolja.

Kevés sport

A kutatásból kiderül az is, hogy az órarendbe épített tornaórákon kívül tízből négy általános iskolás jár valamilyen edzésre, míg a középiskolásoknak csupán egynegyede sportol tanítás után. Holott a sportolás sportolás gyerekkorban nemcsak a testi fejlődés szempontjából elengedhetetlen, de a kiegyensúlyozott lelki fejlődéshez is szükséges.

Szűrővizsgálatok hiánya

A felmérés arra is rámutat, hogy csupán a szülők negyede szokta iskolakezdés előtt szűrővizsgálatokra vinni gyermekét. Leggyakrabban általános állapotfelmérésre mennek, ezt követi a fogászat, illetve a látás-, hallásvizsgálat.

"Sajnos általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége csak idősebb korban kezd törődni az egészségével, pedig a gyermekek esetében legalább olyan fontos lenne erre figyelni. A fejlődésben lévő szervezetnek ugyanúgy - ha nem jobban - szüksége van a napi ötszöri, minőségi étkezésre és a rendszeres testmozgásra. Ráadásul ez az az időszak, amikor egy komolyabb betegség - ha nem észlelik és kezelik időben - akár súlyos fejlődési rendellenességet is okozhat, ezért ajánlott a rendszeres orvosi felügyelet, a szűrővizsgálatokon való részvétel" - hangsúlyozta Schaub Erika, a felmérést végző cég személybiztosítási üzletágának igazgatója.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: