Ezekkel a főzési szokásokkal hagyjunk fel

Egészségünk szempontjából nemcsak az nem mindegy, mit eszünk, hanem az sem, hogyan készítjük el ételeinket. Szakemberek szerint néhány konyhai szokásunkkal érdemes leszámolni, egyszer s mindenkorra.

Manapság rengeteg tippet kapunk arra vonatkozólag, hogyan tudnánk kiegyensúlyozottabbá tenni étrendünket. Ám könnyen lehet, hogy csakis egészséges hozzávalókat vásárolunk, főzés közben mégis elkövetünk olyan alapvető hibákat, amelyekkel éppen az ellenkező hatást érjük el. A The Healthy összegyűjtött néhány szokást, amelyek jobb esetben csak csökkentik ételeink tápanyagtartalmát, rosszabb esetben azonban akár betegségeket is okozhatnak.

Főzési módszerek, melyek mérgezővé teszik az ételt Étrendje megtervezésénél a legtöbb ember azzal van elfoglalva, hogy mit fog enni, míg azzal kevésbé, hogy az alapanyagokat hogyan fogja elkészíteni. Pedig ha nem jó módszert alkalmazunk, az étel mérgezővé válhat. Részletek itt.

Olajok: nem csak a mennyiség számít

Ma már sokféle egészséges olaj vagy zsiradék közül választhatunk a boltokban, de ez nem jelenti azt, hogy ezeket korlátlanul használhatjuk. A túl sok olaj ugyanis többlet kalóriákat jelent. Ám nem is érdemes teljesen száműzni ezeket a konyhánkból, mert az olajok, zsírok segítségével tudnak megfelelően felszívódni bizonyos vitaminok (például A-, D-, E-vitamin).

A szakértők szerint gyakori konyhai hiba továbbá, hogy csupán egyféle egészséges olajat szerzünk be, és mindent ezzel készítünk. Ez azért káros, mert nem minden olaj reagál jól a hőkezelésre. Az olívaolaj égéspontja például alacsony, ezért ha magasabb hőmérsékleten sütünk-főzünk, érdemesebb például avokádóolajat használni helyette.

Ne ragaszkodjunk a berögződésekhez!

Természetes, hogy minden szakácsnak a saját kedvence felé húz a szíve és a fakanala, viszont a táplálkozási szakértők szerint nagy hiba mindig ugyanazokat az ételeket enni, mert szervezetünknek szüksége van a változatosságra. A különböző fogások nemcsak különféle ízeket, ingereket, de más-más fontos tápanyagokat is jelentenek.

Azt a régi ajánlást is felejtsük el, hogy a tojásból csak a fehérjét érdemes hasznosítani. Az igaz, hogy a tojássárgájának magas a koleszterintartalma, de egy tanulmány rámutatott, hogy emiatt nem kell kizárnunk az étrendünkből. A sárgájában sok a foszfor, a cink, a B-vitamin, a kolin és az antioxidáns. Ahhoz képest, hogy mennyire tápláló, a kalóriatartalma viszonylag alacsony, egy nagyobb tojással átlagosan 80 kalóriát fogyasztunk el.

Ne tartsunk a koleszterintől, fogyasszuk bátran a tojássárgáját is! Fotó: Getty Images
Ne tartsunk a koleszterintől, fogyasszuk bátran a tojássárgáját is! Fotó: Getty Images

Gyakori hiba még, hogy rutinból megsózzuk az ételt, mielőtt megkóstoltuk volna. Kerülendő továbbá a húsok túlsütése is. Ettől ugyanis olyan vegyületek keletkeznek bennük, amelyek fokozhatják szervezetünkben az oxidatív stressz és a gyulladások kialakulását, valamint néhány ráktípus kockázatát is emelik.

Így olvasszuk ki a fagyasztott árukat

A fagyasztott hozzávalók felengedését is érdemes átgondolni: sokan a konyhapulton hagyjuk éjszakára a húst vagy a zöldségeket, de ezzel tökéletes terepet biztosítunk a gyomorrontásért és ételmérgezésért felelős kórokozóknak. Ehelyett érdemes inkább a hűtőbe rakni vagy hideg folyóvíz alatt kiolvasztani ezeket.

A szakértők szerint sokan beleesnek még a gluténmentes és light termékek csapdájába is. Ezek nem feltétlenül egészségesebbek hagyományos társaiknál: egy light joghurt például gyakran cukorból kevesebbet, de zsírból többet tartalmaz. A gluténmentes étrend esetében pedig nem győzik hangsúlyozni a dietetikusok, hogy csak azoknak ajánlott, akik valóban rászorulnak, példáullisztérzékenységmiatt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: