A margarin mégis jobb a vajnál?

Sokáig démonizálták a margarint, de amerikai kutatók most tiszta vizet öntenek a pohárba. Egy átfogó kutatással bizonyították a növényi olajok létjogosultságát étrendünkben - ezzel párhuzamosan pedig az állati eredetű zsírok káros hatásait.

A szívinfarktus kockázatának csökkentése érdekében a szakértők szerint a vajat és egyéb állati eredetű zsírokat a magas telített zsírsav-tartalmuk miatt érdemes lenne margarinra és különböző növényi olajokra cserélni. A szív- és érrendszeri betegségekkel és azok megelőzésével foglalkozó American Heart Association nevű szervezet nemrég egy nemzetközi ajánlást is kiadott a kardiológusok számára, miszerint a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok és kencék fogyasztása 30 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A táplálkozási szakemberek egyébként már évtizedekkel ezelőtt is azt ajánlották az embereknek, hogy csökkentsék a telített zsírsavakban bővelkedő teljes zsírtartalmú tejek, más tejtermékek és húsok fogyasztását, ám ezzel az ajánlással szemben az utóbbi időben megszaporodtak az olyan tanulmányok, amelyek azt hirdették, hogy a nagy mennyiségű telített zsírsavakat fogyasztó emberek nem halnak meg korábban, mint mások.

A mostani jelentést a Harvard Egyetem közegészségügyi fakultásának (Harvard School of Public Health) kutatói írták azzal a céllal, hogy végre tiszta vizet öntsenek a pohárba, és megcáfolják ezeket a közelmúltbéli tanulmányokat, amelyek ismételten a vajfogyasztást hirdették.

A növényi olajokat nemcsak gasztronómiai élmények fokozására lehet használni: a jól megválasztott olajok egyszerűen és hatékonyan ápolják a bőrt. Korábbi cikkünkben bemutattunk néhány különleges olajfajtát és recepteket is - ezt utóbbiakat csak külsőleg ajánljuk!

Hogyan készült a tanulmány?

A tudósok elemezték az összes elérhető korábbi kutatást és bizonyítékot a témában, és arra jutottak, hogy a telített zsírsavak fogyasztása - amelyek megtalálhatóak példádul a vajban, a teljes tejben, a tejszínben, a pálmaolajban, a marha- és a disznóhúsban - fokozza a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Viszont ha a telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket olyanokra cseréljük, amelyek vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat - ilyenek például a különböző növényi kencék és olajok -, vagy egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak - mint az olívaolaj, az avokádó vagy a diófélék -, akkor csökkenthetjük a szívproblémák kockázatát.

A Circulation orvosi folyóiratban megjelent tanulmány tehát azt ajánlja, hogy csökkentsük a telített zsírok mennyiségét az étrendünkben.

A telítetlen növényi olajok 30 százalékkal csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések számát

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A tanulmány vezető szerzője, professzor Frank Sacks így nyilatkozott: "Most már kimondhatjuk, hogy a telített zsírok bizonyítottan növelik a szervezetben a rossz koleszterin (LDL) mennyiségét, és hozzájárulnak az artériák elzáródásához, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő oka."

Majd hozzátette, hogy az egészséges táplálkozás nemcsak abból áll, hogy csökkentjük a kedvezőtlen hatású ételek bevitelét, hanem abból is, hogy azokra az élelmiszerekre összpontosítunk, amelyek tápanyagban gazdagok, és amelyek fogyasztása minimalizálja a különféle betegségek kockázatát. Ilyenek például az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajok, diófélék, gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék.

A tanulmányban azt is leírták, hogy kontrollvizsgálatok bebizonyították, hogy a telített zsírsavak csökkentésével, valamint a telítetlen növényi olajok fogyasztásával 30 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Éppen úgy, mintha az alanyok koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szedtek volna.

Nem minden növényi kenőkrém egészséges

A szerzők azonban arra is figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyságban kapható nem minden margarin és növényi kenőkrém egészséges. Vannak ugyanis olyan margarinok, amelyek transzzsírokat tartalmaznak, amelyek ugyancsak növelik a szívbetegségek kockázatát.

A 70-es években, amikor széles körben elindult a növényi olajokból előállított margarinok forgalmazása, a margarinokat a mainál elavultabb technikával készítették. Akkor növényi olajból hőkezeléssel és hidrogén hozzáadásával állították elő, ez utóbbi melléktermékeként pedig nagy mennyiségben keletkeztek transzzsírsavak.

A 90-es években bevezetett változtatásnak köszönhetően azonban a margarin gyártásából kiiktatták a hidrogénezést, így sikerült előállítaniuk a manapság kapható, rendkívül alacsony transzzsírsav-, ám magas telítetlen zsírsavtartalmú margarinokat.

A kutatók azonban azt mondják, még ma is megeshet, hogy az Egyesült Királyság területén a vásárlók a régi technikával készült, egészségtelen margarinba futnak bele a boltok polcain. Ez a veszély viszont Magyarországon belül nem fenyeget bennünket.

Forrás: Daily Mail

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: