A legjobb vegán fehérjeforrások

Gyakori tévhit, hogy akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, nem jutnak elegendő fehérjéhez. Csakhogy számos növényi eredetű élelmiszer van, amely fogyasztásával megoldható a szükséges napi proteinmennyiség bevitele.

Mennyi fehérjére van szükség?

Elég csak abba belegondolni, hogy a testépítéssel, sporttal profi szinten foglalkozók között is egyre több a vegán. Márpedig az izmok megfelelő működéséhez, fejlődéséhez fehérjére van szükség.

Hogy kinek pontosan mennyi fehérjére van szüksége, a testsúlyától és az életmódjától is függ. Akiknek a súlyzós edzések, az aktív sportolás a napi rutinjuk részét képezi, természetesen több proteinre van szükségük. A hivatalos ajánlás napi 0,8 grammfehérjebevitele testsúlykilogrammonként. Tehát egy átlagos súlyú és életmódú embernek körülbelül 50 grammnyira van szüksége naponta.

Ezek a legjobb vegán fehérjeforrások
Fontos, hogy a vegán életmódot folytatók variálják az egyes fehérjeforrásokat

Milyen forrásból biztosítható a fehérjebevitel?

Fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon fehérjét. A fehérjék aminosavakat is tartalmaznak, amelyek lényegesek az egészség szempontjából. Az állati eredetű termékek mind a kilencféle létező aminosavat tartalmazzák, a növényiekből viszont általában egy vagy kettő hiányzik. Ezért igényel egy kicsivel nagyobb körültekintést a vegánok étrendjének összeállítása. Fontos, hogy minél többféle vegán fehérjeforrást építsenek be és variáljanak napi, illetve heti szinten: így biztosak lehetnek benne, hogy semmiben sem fog hiányt szenvedni a szervezetük.

Ilyen étel a tempeh, a lencse, a szójatej, az edamame, a fekete bab, a szejtán, a tofu, a borsó és a barna rizs is. Található bőven fehérje a fehér rizsben, a brokkoliban, a napraforgómagban, a quinoában, a spenótban, az avokádóban, a chia magban és a lenmagban is. Magas fehérjetartalmú még a bulgur, a mogyoróvaj, a köles és a vörös burgonya is. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk, szervezetünk biztosan elég fehérjéhez és aminosavhoz jut.

Forrás: care2.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)